25 березня 2020, 21:41

ТРИ СЦЕНАРІЇ ДЛЯ УКРАЇНИ: як приборкати вірус та зберегти економіку?

Продовжую серію невеликих пояснень, що відбувається, чого ми хочемо досягти, та як побороти епідемію, щоб не втратити країну?

Уряди по всьому світу – мають базувати свої рішення зараз на чітких наукових даних та математичних моделях, а не "пальцем у небо".

! Пораховано, що, якщо нічого не робити, вірус поширюється приблизно з коефіцієнтом 2,4. Це означає, що одна хвора людина (з симптомами, чи без) – заражає 2,4 здорових. Далі – геометрична прогресія.

На англійській мові – це R0 – або індекс репродукції вірусу.

Уряди США та Британії чітко порахували, наприклад, що якщо вірус продовжить поширюватися вільно, це може призвести до смерті:

• 2,2 мільйона людей в Америці та

• 500 000 у Британії уже до кінця літа.

Саме тому Британія починає вводити жорсткий карантин. Бо пів мільйона мертвих і мільйони-мільйони хворих – що означає колапс медичної системи, що означає – колапс соціальної системи – що означає "війну" за ліжко-місця в лікарнях, за лікарів, за кисень, за ліки – можлива повна анархія та колапс країни.

Отже, треба щось робити.

Тут, наче розібралися. Питання: що саме робити?

Є три сценарії та три моделі, як зменшувати коефіцієнт. Детально розібрала кожну. Тож – вивчайте факти, думайте на декілька кроків вперед.

Щоб повністю приборкати пандемію, треба знизити індекс "репродуктивності" вірусу з 2,4 до: менше 1 – тобто коли 1 хвора людина буде заражати менше 1 здорової.

❗1,3 – це вже вважаються супер показник, який дає контроль над ситуацією. Тобто, ліжка у лікарнях та кисневі апарати будуть заповнюватися повільніше, ніж будуть хворіти нові люди. Уникаємо колапсу.

❓Питання, як знизити індекс? І тут – є декілька сценаріїв. Точніше, їх ТРИ

Перший СЦЕНАРІЙ: Ухань- стиль

Період: 8 тижнів (2 місяці) – до знищення вірусу.

Мета: Повне блокування розповсюдженню коронавірусу.

Заходи:

• повномасштабна ізоляція; • лікувати кожного після інфікування, • самоізоляція, • карантин, • повне закриття бізнесу на час карантину, • закриття кордонів, • активний моніторинг, • обов'язкове тестування всього населення.

Результат: індекс 1.3 – за 1 тиждень, 0.3 – за 5 тижнів.

Другий СЦЕНАРІЙ: самоізоляція

Період: 12 тижнів (три місяці).

Мета: стримувати хворобу до розробки вакцини або затягнути розповсюдження.

Заходи:

• добровільна самоізоляція, • закриття неважливих для економіки підприємств, • заборона проведення масових заходів понад 10 осіб, • пасивний моніторинг, • можливе закриття кордонів та обмеження пересувань.

Результат: 1.3 за 4 тижні, 1.1 за 8 тижнів, 0.8 за 12 тижнів (три місяці).

ТРЕТІЙ сценарій: "соціальна дистанція"

Мета: рятувати економіку – відтермінувати перевантаження системи охорони здоров'я, щоб мінімізувати "непотрібні" випадки смерті, але мінімізуючи при цьому шкоду економіці.

Період: 12 тижнів (три місяці).

Заходи:

• добровільна самоізоляція лише для груп ризику, • заборона проведення масових заходів понад 50 осіб, • можливе закриття шкіл, • запровадити загальне тестування для населення, щоб люди не інфіковані – відчували себе вільно і ходили на роботу.

Результат: 1.7 за 3 місяці + далі необхідність продовжувати заходи до 12-18 місяців (бо ж нижче 1 коефіцієнт не спустився!) ❗

-

І тепер чітко видна різниця між різними учасниками дискусії та політичними поглядами:

• багато хто з "лібералів" чи політиків в опозиції – пропонує останній Третій "ліберальний" сценарій "соціальної дистанції". Тобто, "ізолюйте лише пенсіонерів", відкрийте бізнес та метро.

Це буде означати – що цей вірус ми НЕ поборемо наступні 18 місяців! Я вже мовчу про неможливість "відсилати пенсіонерів", і що групи ризику – це також люди з хронічними захворюваннями – а їх у нас ой як багато!

Це і є безвідповідальний політичний популізм, вимагати свідомо чи ні – гіршого сценарію для власної країни.

Я ж – відповідально заявляю – що виступаю за Ухань-стиль сценарій, який є найкоротшим та найефективнішим. Найкоротший – рятує економіку та бізнес, найефективніший – рятує життя, і країну – від колапсу.

За ним пішла від учора Польща, давно пішла Італія, Франція, з самого початку пішла Південна Корея, Китай та багато інших.

Це – 1 місяць дуже жорсткого карантину і повне стримування вірусу в коефіцієнті 0,5. Але тоді Уряд має забезпечити повний карантин, тестування населення та обов'язкову підтримку для бізнесу.

Більше 1 місяця – наша економіка закриття не витримає, тому обмеження другого сценарію "самоізоляції" на 3 місяці та "часткових" заборон – нам не підходить – економіка банально не переживе.

На жаль, ми зараз йдемо як раз до другого сценарію, і Уряд повний карантин заражених та потенційно заражених не забезпечує. Це дуже погано. Як і не забезпечує зараз захисту для здорового населення та стратегії підтримки бізнесу. (Над останнім вся Верховна Рада зараз працює, скоро напишу).

Дуже сподіваюсь, що ми всі – будемо вивчати факти та думати на декілька кроків вперед, а не тупо волати лозунгами про зраду, чи повторювати одні й ті ж маніпуляції.

В мене поки все.

...Тримайтеся, бережіть себе, дотримуйтесь карантину. Всім сил.

-

P.S. Все це, більше та швидше, з'являється у моєму Tелеграм-каналі

А для детальнішого вивчення інформації, можу порадити державний американський сайт Там – моделювання розповсюдження вірусу за різними Сценаріями для кожного штату США. Автори: серйозна команда науковців, інженерів та дизайнерів у співпраці з епідеміологами, докторами, та медичними працівниками.

80 років депортації кримських татар та кривавий млин історії

Сьогодні – 80 років геноциду кримськотатарського народу. 🕯 ➡ Цього дня, 80 років тому, кримські татари були затавровані радянським режимом як "зрадники" і насильно депортовані зі своєї батьківщини...

Другий Міжнародний саміт міст і регіонів у Києві

🇺🇦🇪🇺🗺 Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів: "As strong as united" У центрі Києва, у День Європи (дуже символічно) – мала можливість особисто взяти участь у Міжнародному Саміті міст і регіонів...

Конгрес місцевих і регіональних влад: про підсумки року, досягнення та пріоритети

➡ Мала честь взяти участь в останньому підсумковому за цей рік – Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України. На жаль, цього разу долучалась по Зум, а не персонально, бо сиджу дома з ковідом, фарингітом і майже втраченим голосом...

КОНГРЕС, ЯКИЙ ОБʼЄДНУЄ КРАЇНУ

У той час, коли здається, що все валиться, час грає проти нас, розмови про втому і зраду; коли ми максимально виснажені на кінець цього надскладного року; і потрапили в потік дуже непростих подій і політичної війни між республіканцями та демократами в США; коли кожна копійка допомоги та зброї даються надзусиллями; і коли, здається, маємо так мало гарних новини і результатів, тим цінніше проєкти, які виходять та роблять нас сильнішими...

Допомогти прикордонним до ворога областям: Сумщина й Чернігівщина

👩🏼💻🇺🇦 Взяла участь у засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад. Цього разу фокус був на Сумській та Чернігівській областях...

Ти як?

Сьогодні – Всесвітній день ментального здоровʼя. Тепер для нас – це не пуста назва якоїсь програми. Ми маємо вчитися жити з цим болем, страхом, війною, жорстокістю...