17 липня 2019, 18:47

Змінити країну за 100 годин. Це можливо?

Минулого понеділка партія "Батьківщина" презентувала детальну Програму дії – своїх першочергових кроків після зміни парламенту та уряду країни.

Це чіткі 10 кроків, які ми готові втілити в життя за перших 10 днів (а це приблизно 100 робочих годин) відразу після виборів.

Так, ви не помилилися – саме за 100 годин) чи це можливо?

Саме таку подібну програму запропонувала у 2006р. Демократична партія США, і саме таку програму змогла втілити у життя, маючи конкретні проекти законів, розрахунки, досвід, політичну волю до змін та більшість у парламенті. Такий план конче потрібен Україні сьогодні.

Ідея плану тоді була запозичена у Ф.Д. Рузвельта – який, як пам'ятаєте, протягом перших 100 днів зумів організувати прийняття 100 ключових законів для того, щоб "розвернути" політику США в абсолютно протилежному напрямку до подолання наслідків великої депресії.

Під 100-годинним же періодом мались на увазі робочі години, а не фактичний час, або ще його називали "100 законодавчих годин".

Цей період розпочався у вівторок (9 січня 2007 року) після церемонії присяги. До 18 січня 2007 року, тобто за 87 робочих годин після складення присяги, Палата представників пройшла всі заходи плану у тому вигляді, як вони були представлені Конгресу! Ці заходи включали всі обіцянки, за винятком однієї, яка стосувалась комісії щодо подій 11 вересня.

Серед пунктів плану, які були виконані, в тому числі були ініціативи, які сьогодні в Україні прийнято називати "популістськими", наприклад, підвищення на федеральному рівні мінімальної зарплати: вперше за десятиліття було встановлено підвищення мінімальної зарплати протягом наступних двох років з $5.15 за годину до $7.25 за годину – одним рішенням парламенту країни.

До чого це я?

Вважаю, що кожна політична партія, якщо вона вважає себе саме партією, яка представляє громадян України, а не банальним політичним проектом, який має лише назву та згорає зазвичай, як метелик на вогні, через рік після виборів – має чітко представити свої перші 5-10 конкретних першочергових кроків після виборів – свій план буквально на перші 100 годин, який змінить країну.

У нас такий план є.

Ми напрацьовували його декілька років ще під час роботи над великим "Новим Курсом", і нам необхідно було лише визначити, що можна зробити швидко та ефективно вже у перші години роботи нової коаліції – щоб люди могли відчути зміни в країни найкраще вже завтра.

Ці абсолютно прості пункти, які за перші 10 днів або 100 годин – можуть буквально "перевернути стіл", змусити країну та державну машину запрацювати за новими правилами, та дати людям нову надію.

І лише такі кроки та дії – можуть повернути людям довіру до політики та чиновників, як таких: як колись у 2006 році повернули довіру до можливості швидких змін в США.

Ніщо у політичних технологіях не нове: план і тоді в США, і зараз в Україні – критикують політичні противники, як популістський та нереалістичний, але от єдине: всі пункти плану в США, крім одного, були виконані швидко та якісно, закони пройшли Конгрес, Сенат, та більшість були підписані та запроваджені президентом.

Тому, коли ви питаєте про партії та політиків, треба питати про першочергові дії – перші 5 чи 10 кроків цих партій, чи можуть вони бути реалізовані буквально за перші години чи дні відразу після виборів, і як?

Ми до цього підійшли дуже серйозно.

Для цього нам довелося визначити опорні для нас ресурси в країні: землю, надра, підприємства державної власності, енергетичні потужності, транспортну інфраструктуру та інші. Ресурси відповідають на питання, на що опиратися у змінах та звідки брати кошти на ці зміни.

Загалом, в нашу Програму Батьківщини ми включили 10 наступних першочергових дій:

Дія N1: Докорінна зміна грошово-кредитної політики, яка полягає в наступному:

- Збільшення обсягу фінансів для кредитування економіки з 22% до 100% ВВП.

- Зменшення кредитної ставки з 25% до 3-5%.

- Спрощення всіх процедур отримання кредитів та мікрокредитування.

Дія N2: Нова податкова система, яка перезапустить економіку:

- Скасування 37 квазіподатків і зборів.

- Заміна ПДВ на податок на реалізацію.

- Податок на прибуток буде замінений податком на виведений капітал.

- ЄСВ буде замінено на персоніфіковану пенсійну систему.

- Єдиний податок на гектар землі для аграріїв.

Дія N3: Деофшоризація - прийняття комплексу законопроектів ВО "Батьківщина" NN4380, 4381, які повністю закриють виведення коштів в офшорні зони. Це може забезпечити зростання ВВП України приблизно на 10%, та може дати до бюджету майте 130 млрд. грн. додаткових коштів.

Дія N4: Програма "Контрабанда-стоп" - це система електронної взаємодії з сусідніми державами дозволить унеможливити маніпуляції з митними деклараціями. Попередній досвід таких заходів збільшував надходження до бюджету від митниці більш ніж у 2 рази. І так, це було за часів Прем'єр міністра Юлії Тимошенко.

Дія N5: Створення внутрішнього ринку - а це означає суттєве збільшення доходів людей. Доходи будуть поступово збільшені у 3,5 раза до рівня сусідньої Польщі, в т.ч. для медиків та освітян.

Дія N6: Мінімальні пенсії будуть негайно збільшені до 3 094 грн. – до рівня прожиткового мінімуму для пенсіонерів.

Дія N7: Медична реформа:

- Запровадимо обов'язкове медичне страхування.

- Повернемо людям право викликати лікаря додому.

- У селах буде забезпечено функціонування сучасних, оснащених всім необхідним фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП).

Дія N8: Тарифна політика.

Тут навіть пояснювати не треба, ви все знаєте.

Дія N9: Буде відновлено допомогу при народженні дитини: першої – 50 000 грн., другої – 100 000 грн. та наступних – 150 000 грн.

Дія N10: Започаткуємо іпотечне кредитування для придбання житла на європейських умовах: під 3,5 % річних, без першого внеску без застави, під спеціальне страхування ризиків.

Отак виглядають наш план на перші 100 годин роботи нового Парламенту.

Це – план низки стрімких професійних рішень, які можна почати втілювати негайно.

Це план швидких перемог, яких можна почати досягати вже завтра, і які можна втілити буквально за 100 годин – 100 законодавчих годин роботи коаліції та Уряду.

План конкретних чітких та зрозумілих дій і кроків.


І я мрію, щоб саме такі плани пропонували і інші політичні сили, і тоді політичні кампанії стануть надбанням для країни, а не брудними скандалами, втратою часу та останньої довіри і гідності.

І ще – я дуже мрію, щоб ми отримали від українців можливість – цей план справді втілити у життя, а вікно можливостей – стало для нас цілим блакитним океаном.

80 років депортації кримських татар та кривавий млин історії

Сьогодні – 80 років геноциду кримськотатарського народу. 🕯 ➡ Цього дня, 80 років тому, кримські татари були затавровані радянським режимом як "зрадники" і насильно депортовані зі своєї батьківщини...

Другий Міжнародний саміт міст і регіонів у Києві

🇺🇦🇪🇺🗺 Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів: "As strong as united" У центрі Києва, у День Європи (дуже символічно) – мала можливість особисто взяти участь у Міжнародному Саміті міст і регіонів...

Конгрес місцевих і регіональних влад: про підсумки року, досягнення та пріоритети

➡ Мала честь взяти участь в останньому підсумковому за цей рік – Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України. На жаль, цього разу долучалась по Зум, а не персонально, бо сиджу дома з ковідом, фарингітом і майже втраченим голосом...

КОНГРЕС, ЯКИЙ ОБʼЄДНУЄ КРАЇНУ

У той час, коли здається, що все валиться, час грає проти нас, розмови про втому і зраду; коли ми максимально виснажені на кінець цього надскладного року; і потрапили в потік дуже непростих подій і політичної війни між республіканцями та демократами в США; коли кожна копійка допомоги та зброї даються надзусиллями; і коли, здається, маємо так мало гарних новини і результатів, тим цінніше проєкти, які виходять та роблять нас сильнішими...

Допомогти прикордонним до ворога областям: Сумщина й Чернігівщина

👩🏼💻🇺🇦 Взяла участь у засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад. Цього разу фокус був на Сумській та Чернігівській областях...

Ти як?

Сьогодні – Всесвітній день ментального здоровʼя. Тепер для нас – це не пуста назва якоїсь програми. Ми маємо вчитися жити з цим болем, страхом, війною, жорстокістю...