29 жовтня 2020, 11:21

КСУ проголосив верховенство сваволі над інтересами народу замість верховенства права

Конституційний Cуд України вчора проголосив верховенство сваволі та домінування корупційного інтересу над інтересами народу замість верховенства права.

Лише так можна схарактеризувати його рішення щодо скасування електронного декларування. Без дискусії та аргументації ухвалили без перебільшення доленосне для держави рішення, яке ставить під загрозу її існування як цивілізованої та демократичної країни.

Згідно з аргументацією Конституційного суду, відкриті дані про статки суддів, моніторинг способу їхнього життя та інші заходи НАЗК для запобігання корупції є загрозою незалежності суддів, а боротись із хабарництвом у судовій системі може лише судова система.

Правова категорія незалежності судової системи не абсолютна. Вона передбачає, спеціальні норми закону, за якими суддів складніше призначити чи звільнити, притягнути до дисциплінарної чи кримінальної відповідальності, порівняно з іншими державними службовцями.

Суддівські органи мають самоврядування для вирішення внутрішніх питань, додаткові правові та майнові гарантії, які покликані зменшити сторонній вплив на прийняття рішень. Однак, вони не можуть бути державою в державі, чи протиставляти себе їй.

Судова система – одна з трьох гілок влади. Щоб жодна з них не почала діяти свавільно, влада між ними розділена. Система стримувань і противаг не дозволяє жодній з гілок сконцентрувати всю владу чи перестати бути підконтрольною народу. Тому жодна з гілок влади не може мати статусу, який ставить її понад законом.

Конституція визначає, що усі громадяни є рівними перед законом. Конституційний Суд у своєму рішенні відверто знехтував цим фундаментальним правилом. Тому ми вважаємо подальше перебування на своїх посадах суддів КСУ неприпустимим та небезпечним для держави.

Ми закликаємо політичні сили та інститути демократичного суспільства до швидкого та ефективного пошуку варіантів очищення Конституційного Суду від людей, які діють всупереч принципу верховенства права, покривають корупцію та створюють для себе елітарну касту, яка існує над законом. Водночас вже стало очевидним, що настав час зміни підходів до призначення на посаду суддів Конституційного Суду. Країні потрібні незалежні, а не "свої" судді.

Політичним акторам важливо розуміти, що пошук шляхів виходу з цієї ситуації – питання національної безпеки. Низький рівень довіри до Конституційного Суду та відверто волюнтаристський характер рішення щодо скасування декларування може спровокувати ескалацію насильства. Тому пошук рішення в інтересах народу України має стати пріоритетом влади, щоб не створювати умов для подальшої суспільної напруги.

КСУ проголосив верховенство сваволі над інтересами народу замість верховенства права

Конституційний Cуд України вчора проголосив верховенство сваволі та домінування корупційного інтересу над інтересами народу замість верховенства права...

Дії української влади у Мінську є антидержавницькими

Ми обурені створенням спільної з маріонетками Росії консультативної ради, яка має на меті напрацювання політичних і правових рішень щодо врегулювання конфлікту і проведення виборів на окупованих територіях...

Геть від Москви? Відкритий лист до Президента України Петра Порошенка

Днями у Львові відбулося святкування 150-річчя Товариства Просвіта. Важко переоцінити його значення для становлення української нації та держави...

Чому Березенко підставляє Порошенка?

Недавно на сторінках видання Главком заступник голови депутатської фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Березенко дав розлоге інтерв'ю, частину якого нашпигував брехнею та маніпуляціями щодо виборчої реформи...

Фантомна загроза федералізації України "Виборчим кодексом Парубія"

Після прийняття у першому читанні законопроекту N3112-1 – Виборчого кодексу, – політолог Віктор Уколов у своєму блозі назвав запровадження відкритих регіональних списків на парламентських виборах "загрозою національній безпеці України"...

Угода про асоціацію дасть можливість українському бізнесу збільшити свої прибутки

На днях мав цікаву розмову з одним із переговірників Української команди по ЗВТ+ з ЄС Тарасом Качкою. Ось до якого цікавого висновку я прийшов – Угода про асоціацію та угода про ЗВТ+ реально може збільшити прибутки українському бізнесу Ось мої невеличкі висновки: Поки що про угоду про вільну торгівлю з ЄС у головах людей відклалося, що вона є складним та величезним документом, є складним компромісом та не завжди на користь України...