14 жовтня 2020, 16:32

Медичний канабіс – так чи ні – залежить від формулювання

Михайло Подоляк – радник голови Офіса Президента України натякнув в недавньому інтерв'ю, що одним з питань, яке будуть ставити в опитані під час голосування на виході з дільниць, може стати питання про медичний канабіс.

Поки чинне законодавство не дозволяє досліджувати канабіс і використовувати для лікування – ці речовини входять до списків наркотичних та психотропних, обіг яких в Україні заборонений.

В Україні приблизно 2 млн хворих потребують ліків на основі медичного канабісу. Канабіс містить канабідіол, що зупиняє запальні процеси. Засоби на основі конопель лікують епілепсію, посттравматичні розлади, біль, безсоння, тривожні стани, онкологічні захворювання, виразку шлунка.

Англомовна вікіпедія в списку країн, де дозволено медичний канабіс дає інформацію про 43 країни+США (де дозвіл діє не в усіх штатах). В цьому списку немає Росії, яка деюре ввела дозвіл на медичний канабіс ще минулого року.

Ось перелік цих країн

Довзолено рекраіційний канабіс в Канаді, Південній Африці, Уругваї, деяких штатах США та територіях Автралії. Адаптивна декріміналізована форма давно існує в Нідерландах.

Медичний канабіс легалізовано в Аргентині, Австралії, Барбадосі, Бермудах, Бразилії, Канаді, Чилі, Колумбії, Хорватії, на Кіпрі, Чехії, Данії, Еквадорі, Фінляндії, Німеччині, Греції, Ірландії, Ізраїлі, Італії, на Ямайці, в Лівані, Литві, Люксембургу, Малаві, Мальті, Нідерландах, Новій Зеландії, Північній Македонії, Норвегії, Перу, Польщі, Португалії, Сант-Вінсенті та Гренадинах, Сан Марино, Шрі-Ланці, Швейцарії, Тайланді, Великій Британії, Уругваї, Вануату та в Зімбабве

Екс-міністр охорони здоровя Суприун ще минулого року писала: "Вирощування, дослідження та подальше використання для виготовлення препаратів вважається незаконним – за це передбачено кримінальну відповідальність. Для надання пацієнтам доступу до ліків, правовий статус канабісу та його похідних, а також правове регулювання його обігу – потребує змін. В Україні дозволеним є обіг лише технічної коноплі, де вміст одного зі складників канабісу – тетрагідроканабінолу (ТГК) є до 0,08%. Водночас в одному з останніх документів ВООЗ наголошує, що канабіс з вмістом ТГК до 0,2% взагалі не є наркотичною речовиною та повинен бути виключений з регулювання міжнародних конвенцій про наркотичні речовини".

Минулого року до Верховної Ради було внесено проект закону щодо забезпечення фундаментального права на життя (N10313). Він передбачав обіг рослин коноплі (Cannabis), що містять малі кількості наркотичних речовин, а також лікарських препаратів, вироблених з таких рослин. Зокрема, допускалося їх використання у промислових, наукових і навчальних цілях, а також у медичній практиці за призначенням лікаря. Також планувалося скасувати адміністративну і кримінальну відповідальність за легальну діяльність у сфері обігу конопель та продуктів їх перероблювання. Водночас обіг сортів коноплі з високим вмістом наркотичних речовин залишався забороненим, як того й вимагають міжнародні конвенції, котрі ратифікувала Україна. Але на жаль цей законопроект, хоч і пройшов комітет, в залі так і не було проголосовано.

Зараз в експертних колах обговорюють тексти двох можливих законопроектів, та до залу вони ще не дійшли.

Російські та проросійські ЗМІ критикують можливу легалізацію медичного канабісу, хоч в Росії подібний закон біло прийнято ще минулого року.

За опитуванням Соціологічної групи "Рейтинг",яке проводилося 21-29 травня 2019 року серед 2200 респондентів по всій Україні за винятком окупованих Росією територій. 58% підтримали легалізацію меичного канабісу. 33% були проти. (Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,8%)



В опитуванні 10-12 квітня 2020 року питання про легалізацію медичного канабісу було сформульовано через економічний чинник. Але тим не менше, все одно 39% відповіли "так". Нагадаю, що по легалізації грального бізнесу через економічні умови "так" відповіли лише 33% опитанних. Але гральний бізнес все одно легалізували.

Які показники дасть нове опитування на виході з дільниць? Залежить від формулювання питання. Якщо воно буде сформульовано саме з точки зору використання медичного канабісу саме для медичних цілей, то показники вірогідно будуть досить високими.

Якщо ж формулювання буде недостатньо точним, то можливі показники і менше 50%.

Так що сподівання громадян, які підписували петицію про легалізацію минулого року і 2 млн хворих, які потребують використання медичного канабісу, зараз в руках тих, кто буде формулювати питання.

Екс-редактор "Спутнік Литва" – як працює пропаганда РФ? (ч.3)

Третя частина програми "Хроніки війни", у якій Тетяна Попова записала інтерв'ю з Маратом Касемом – колишнім головним редактором "Sputnik Литва", що входить до групи "Sputnik"...

Екс-редактор "Спутнік Литва" – як працює пропаганда РФ?

Друга частина програми "Хроніки війни", у якій Тетяна Попова записала інтерв'ю з Маратом Касемом – колишнім головним редактором "Sputnik Литва", що входить до групи "Sputnik"...

Інсайдерський погляд: Як Кремль формує свої наративи через молодь і медіа

У "Хроніках війни" Тетяна Попова записала інтерв'ю з Маратом Касемом – колишнім головним редактором "Sputnik Литва", що входить до групи "Sputnik"...

Герои ПВО

В "Хрониках войны" Татьяна Попова записала интервью с героями противовоздушной/противоракетной обороны: оператором расчета Stinger, Iris-T, NASAM, Patriot...

Игнат: Путин врал о несокрушимости "Кинжалах"

В "Хрониках войны" Татьяна Попова записала интервью со спикером ВС ВСУ Юрием Игнатом, мэром Владимиром Кличко и экспертами Института судебных экспертиз...

Артилерія під Бахмутом

Тетяна Попова для "Хронік війни" записала інтерв'ю з артилеристами 80-ї ОДШБ.  Відео версія інтерв'ю з артилеристами тут:  Повна версія роботи з 80-ї ОДШБ в четвер в "Раді Нацбезпеки" на Islnd...