11 січня 2021, 12:49

''Укроборонпром'' запустив електронні конкурси з оренди майна

Державний концерн "Укроборонпром" та Prozorro.Продажі підписали меморандум, умовами якого передбачається, що майно підприємств Концерну передаватиметься в оренду виключно внаслідок електронних торгів.

ЯКУ ПРОБЛЕМУ МИ ВИРІШУВАЛИ

Загалом пдприємства "Укроборонпрому" володіють 7441 об'єктом нерухомості загальною площею майже 9 млн м². З них близько 1,85 млн м² – надлишкове майно, яке вже давно не задіяне у виробничих процесах підприємств Концерну, і може бути передане в оренду у прозорий та відкритий спосіб.



❗Між тим, згідно нашим даним, з 969 кримінальних проваджень, відкритих у сфері оборонно-промислового комплексу, близько 40% – щодо незаконного заволодіння державним майном. Дослідження StateWatch показало, що понад 80% об'єктів здаються в оренду за цінами, нижче ринкових. Приміром, найнижча плата за оренду одного кв. метра нерухомості у Києві складає менше 10 гривень, а саме 7,5 грн.

ЩО МИ ЗРОБИЛИ

Задля підвищення прозорості та ефективності розпорядження надлишковими активами, Концерн створив Реєстр всього нерухомого майна, доступного для оренди.

Це лише один з заходів з протидії схемам із незаконного виведення та заволодіння державними активами. Для розуміння, лишеу 2020 році Концерном не допущено проведення незаконної та непрозорої приватизації орендованого майна площею 21,6 тис. кв. м.



Реєстр нерухомого майна доступного для оренди знаходиться на сайті Укроборонпрому у розділі "Активи" – "Інвестиційна нерухомість для оренди", а також буде розміщено на сайті Прозорро.Продажі.

У Реєстрі можна переглянути перелік об'єктів, доступних для оренди, їх детальний опис (на якому поверсі, з ліфтом чи без, з опаленням чи без, з охоронною сигналізацією чи без тощо), технічний стан об'єкта, місцезнаходження, цільове призначення, термін оренди, контакти для зворотного зв'язку.

У Реєстрі містяться об'єкти, доступні для оренди з усієї України, в тому числі у Києві. Майно може потрапити до Реєстру лише за умови, якщо не задіяне у виробничих процесах підприємств.

Після отримання заявки від потенційного інвестора рішення про передачу майна в оренду погоджує Комісія з питань розпорядження майном підприємств Укроборонпрому. До складу Комісії входять представники 7 структурних підрозділів, в т.ч.: управління з питань активів, служба безпеки, юридичний та фінансовий департаменти, виробничі відділи.



Що важливо, підприємства Концерну прислухаються до ринку, а отже, знижують початкову вартість оренди на 15%, якщо аукціон не відбувся з першої спроби, ще на 15% – якщо з другої, та на 50% – під час третьої спроби через 30 днів.

Усі виручені від оренди кошти спрямують на розвиток підприємств Концерну, яким ці об'єкти нерухомості належать, – на технічне переоснащення та модернізацію виробничих потужностей, виплату заборгованостей по зарплаті та спожитим комунальним послугам, у разі наявності таких.

Усі зацікавлені інвестори та громадськість матимуть рівний доступ до інформації про майно, яке передається в оренду, а також результатів електронних торгів.

❗До участі у конкурсах не допускатимуться фізичні або юридичні особи країни-агресора, які є бенефіціарами, керівниками чи власниками.



Сторони Меморандуму публічно задекларували, що не толеруватимуть будь-які прояви непрозорих дій, не приймають оплат за сприяння або спрощення формальностей при здійсненні господарської діяльності чи за забезпечення більш швидкого вирішення тих чи інших питань.

Щиро вдячні усій команді Prozorro.Продажі, його директору Олексію Соболєву та заступниці Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлані Панаіотіді за плідну співпрацю!

Чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена та чи вдасться ворогу знищити українську енергосистему

Через втрату Трипільської ТЕС виникло багато питань про ступінь захисту енергетичних об'єктів України від атак ворога. Агентство відновлення захищає лише частину енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі...

Проєкти відновлення: зустрічі держави і бізнесу

До кінця листопада плануємо провести чотири великі зустрічі з представниками будівельного ринку прифронтових областей, які найбільше постраждали від воєнних дій...

Нові правила тендерів відновлення

Наприкінці літа Агентство відновлення розпочало перші тендери на проектні та будівельні роботи з відновлення житла та соціальної інфраструктури...

У Ягідному розпочинається відбудова житла: відновлюємо одне з найбільш постраждалих українських сіл

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації...

Розпочали відновлювальні роботи у Макарові Київської області

Це один із населених пунктів, який найбільше постраждав через вторгнення російських військ. Відбудова житла у таких містах і селах – один із наших пріоритетів...

Запрошуємо на тендери з відновлення Посад-Покровського 

Агентство відновлення оголосило перші 2 тендери на будівництво 13 житлових будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області. Усього буде проведено  9 тендерів – від 5 до 14 будинків у кожному...