6 жовтня 2020, 17:28

Новий гендиректор Укроборонпрому: що сталось? хто прийшов? і що далі?

(Колонка була опублікована на сайті НВ тут)

В державному концерні "Укроборонпром" відбулась зміна керівництва – згідно з указом президента, замість Айвараса Абромавичуса компанію очолив Ігор Фоменко

Протягом усієї історії існування концерну зміна генерального директора була пов'язана або зі зміною "бенефіціара" корупційних потоків у владних кабінетах, або із кримінальними провадженнями та скандалами, або із зміною влади. І щоразу все зводилось до стагнації, заміни "чужих" постачальників на "своїх", колишніх керівників на нових, а головне – до зміни стратегії реформування концерну.

Продовжуючи максимальну відкритість у всіх процесах, хочу дати відповіді на три головних питання: що сталося зараз, хто став новим керівником Укроборонпрому і що буде далі.

Чому звільнився Айварас Абромавичус?

Тут немає ніякої інтриги або загадки. Айварас прийшов на посаду генерального директора, перебуваючи у наглядовій раді концерну. Ні він сам, ні команда не приховували, що його перебування на виконавчій посаді є тимчасовим для виконання трьох чітких задач: стабілізувати роботу концерну, зберегти потенціал і темпи виробництва під час зміни менеджменту і розробити стратегію реформування компанії. Протягом року усі три задачі було виконано.

Оновлено команду Укроборонпрому та 20 підприємств, запущено міжнародний аудит та збережено темпи промислового виробництва. Концерн не зірвав жодного оборонного контракту, виробничі та фінансові показники стабільні і попри карантин не погіршились, якщо порівнювати з минулим роком, а в окремих категоріях – зросли.

Але найважливіше – за перший рік роботи вдалося максимально наблизити компанію до незворотності трансформації, паралельно змінивши стару прошивку на зрозумілі і відкриті методи управління – без кулуарщини, політики, корупції і договорняків. І саме під керівництвом Айвараса було розроблено концепцію трансформації концерну, яка вже узгоджена з усіма ключовими гравцями, що впливатимуть на її реалізацію – із головою держави, парламентським комітетом, двома урядами та міністерством стратегічних галузей промисловості.

На початку вересня Айварас Абромавичус оголосив про плани змінити власну роль в Укроборонпромі і працювати на стратегічному рівні компанії та написав заяву про звільнення, про що відкрито було оголошено.

Хто такий Ігор Фоменко?

Він був призначений заступником генерального директора Укроборопнрому – Айвараса Абромавичуса – у листопаді минулого року. Обіймав посади заступника генерального директора з бронетанкової, радіолокаційної та спеціальної техніки, пізніше став опікуватися всіма питаннями, пов'язаними з виробництвом підприємств – учасників концерну.

Ігор має величезний стаж та досвід роботи на виробництві і до початку роботи в концерні обіймав керівні посади на Луганському акумуляторному заводі, Луганському верстатобудівному заводі, який було реорганізовано та перетворено на Луганський патронний завод. До цього працював у Холдинговій компанії АвтоКрАЗ, Corum Group та ICDI Group. Має ступінь MBA в Institute of International Business Relations (Німеччина) та пройшов курси Executive Education в Harvard Business School та INSEAD.

Чи змінюється курс реформи Укроборонпрому?

Ні. Стратегія реформування концерну залишається незмінною. Найближча стратегічна мета – прийняття Верховною радою законопроекту про особливості реформування концерну, який має дати старт реалізації комплексної стратегії з трансформації Укроборонпрому.

Перезавантаження компанії передбачає корпоратизацію державних підприємств – перетворення їх на державні акціонерні товариства, що дасть можливість створювати спільні підприємства з іноземними партнерами та залучати прямі інвестиції в галузь.

Отже, ми продовжуємо рух в бік створення шести галузевих корпорацій "Авіаремонт", "Бронетехніка", "Високоточне озброєння", "Боєприпаси та спеціальна хімія", "Радарні системи" та "Морські системи" – до яких мають увійти 60 підприємств Концерну. Решта підприємств будуть передані в управління іншим органам, зокрема, до Фонду державного майна України.

Чи звільняється команда Укроборонпрому?

Ні. Таких планів на сьогоднішній день немає. Ми працюємо у штатному режимі, продовжуючи виконувати поставлені задачі. Згідно зі статутом та законами України, усі кадрові призначення у концерні – прерогатива генерального директора та керівників підприємств – учасників концерну.

Натомість, це вже третя за рахунком реорганізація структури топ-менеджменту концерну. За минулий рік ми майже удвічі скоротили кількість заступників генерального директора та його радників. Нова структура управління допомагає ефективніше координувати діяльність понад сотні підприємств оборонної галузі. Також Укроборонпром поступово передає частину своїх функцій підприємствам, що входять до його складу, аби максимально сконцентруватися на створенні галузевих холдингів.

І НАОСТАНОК))

Для мене було честю працювати з Айварасом. Як з людиною, так і з професіоналом. Щиро вдячний йому за довіру, підтримку і фантастичну атмосферу, яку йому вдалось побудувати в команді завдяки своїй відкритості. Дякую! І вірю, що нам вдасться зберегти це у подальшому.

Чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена та чи вдасться ворогу знищити українську енергосистему

Через втрату Трипільської ТЕС виникло багато питань про ступінь захисту енергетичних об'єктів України від атак ворога. Агентство відновлення захищає лише частину енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі...

Проєкти відновлення: зустрічі держави і бізнесу

До кінця листопада плануємо провести чотири великі зустрічі з представниками будівельного ринку прифронтових областей, які найбільше постраждали від воєнних дій...

Нові правила тендерів відновлення

Наприкінці літа Агентство відновлення розпочало перші тендери на проектні та будівельні роботи з відновлення житла та соціальної інфраструктури...

У Ягідному розпочинається відбудова житла: відновлюємо одне з найбільш постраждалих українських сіл

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації...

Розпочали відновлювальні роботи у Макарові Київської області

Це один із населених пунктів, який найбільше постраждав через вторгнення російських військ. Відбудова житла у таких містах і селах – один із наших пріоритетів...

Запрошуємо на тендери з відновлення Посад-Покровського 

Агентство відновлення оголосило перші 2 тендери на будівництво 13 житлових будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області. Усього буде проведено  9 тендерів – від 5 до 14 будинків у кожному...