14 вересня 2020, 14:41

Факти проти фейків: ТОП-10 брехні про ''Укроборонпром''

Минулого тижня мій моніторинг-бот просто розривався від кількості згадувань про Укроборонпром. Така активність, як виявилося, пов'язана не зі зміною керівництва Концерну, а з маніпулятивною публікацією про підсумки роботи нашої команди, яку розганяли "джинсою" по платних сайтах та окремих інтернет-змі.

Близько сотні передруків розмістили 50+ ресурсів, в тому числі такі популярні сайти, як ZiK, 112, NewsOne, "Аргументи і Факти", "Факты", Голос.юа, podrobnosti.ua, Главком, УНН, Gazeta.ua та Апостроф.

У статті, яку поширювали ці ресурси, йшлося про наші фінансові показники, виробництво та експорт, які не відповідають дійсності. Це і не дивно – до Концерну за цією інформацією автори публікації не зверталися, а ті, хто її передрували – і не мали наміру перевіряти дані, а ставили з посиланнями на "ЗМІ".

Нещодавно ми підбили підсумки півріччя і подали офіційну звітність до Міністерства економіки, тому фактичні, а не вигадані зі стелі, дані можна з легкістю отримати звичайним запитом.

Я наведу лише 10 показників, що свідчать про результати нашої роботи. Для об'єктивності – наведу їх у порівнянні з 2019 роком, хоча всім зрозуміло, що будь-яке порівняння тут недоречне через нові умови роботи та життя, в яких опинився увесь світ у зв'язку із пандемією коронавірусу, у тому числі українські компанії державного та приватного сектору.

В режимі національного карантину ми живемо вже півроку. Попри це "Укроборонпром" продовжує стабільно працювати і виконувати власні виробничі плани у нових умовах.

1. Обсяг виробництва – збільшився

За шість місяців 2020 року ми виконали 98% плану з виготовлення та ремонту озброєння та військової техніки. Це – на 11% більше, ніж минулого року.



2. Кількість виготовленої продукції. За 8 місяців 2020 року лише в рамках виконання державного оборонного замовлення Укроборонпром виготовив, відремонтував та модернізував 1155 одиниць техніки, при цьому через пізнє контрактування з боку Міноборони, здача основної кількості запланована на третій квартал 2020 року. За аналогічний період 2019 року замовникам було передано 1844 одиниці.

3. Експорт очікувано знизився на третину (34%) у порівнянні з аналогічним докоронавірусним періодом минулого року і складає у першому півріччі 2020 – 298 млн. дол.

Експорт військової техніки та озброєння – сфера, по якій коронавірус вдарив найбільше. Основні партнери України запровадили карантинні заходи, через які більшість виставок відмінили, офіційні зустрічі, комісії, перемовини та випробування – скасували. Але є і внутрішні фактори, які вплинули на обсяг експорту. Зокрема, затримка дозвільних документів по деяких контрактах або проблеми з оплатами – багато країн не приймають гарантії наших державних банків! Варто також зазначити, що падіння основних показників діяльності, викликаних світовою пандемією, торкнулася не тільки українських експортерів, а є загальносвітовою тенденцією на світовому ринку озброєнь.

4. Чистий дохід ДК "Укроборонпром" за перше півріччя 2020 р склав 14,4 млрд грн. За підсумками двох кварталів 2020 року обсяг чистого доходу збільшився, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 6% (13,7 млрд грн в 2019).

5. Завдяки збільшенню виробництва та продажів бронетехніки, високоточної зброї та морських турбін операційний прибуток Укроборонпрому за перше півріччя 2020 року зріс у 2,6 рази, та склав 1,6 млрд грн (0,6 млрд грн в 2019).

6. Борги підприємств Укроборонпрому за кредитами планомірно зменшується. За 9 місяців цього року кредитний портфель у гривні зменшився на 12%, у доларах США – на 4%. Водночас, один з наших спецекспортерів отримав кредит у євро для виконання контрактних зобов'язань під держгарантії в рамках програми підвищення обороноздатності і безпеки країни.

7. Внески підприємств: менше половини йде на діяльність Концерну. За останні три роки обсяг внесків для більшості учасників Концерну залишається незмінним – на рівні 15% від чистого прибутку за попередній фактичний рік роботи підприємства. З внесків сплачується податок на прибуток та дивіденди, надається фінансова допомога підприємствам та утримується робота концерну.

За 9 місяців поточного року на підтримку роботи Концерну було направлено лише 42% від суми внесків, це – менше половини. У 2019 на адміністративне утримання Концерну пішло 62% внесків, у 2018 – 54%.

Іще 15% з цьогорічних внесків виплачено у вигляді дивідендів та податків, а 36% – це повернення раніше отриманих фінансових допомог. На стабілізацію окремих підприємств Концерн з власних коштів направив фіндопомоги майже на 43 мільйони гривень у цьому році. При цьому, є підприємства, які через фінансовий стан не сплачують внесків. Наприклад, Харківський завод імені Малишева вже три роки поспіль взагалі не сплачує внесків.

8. Заборгованість по заробітним платам на підприємствах - одна з найбільш чутливих тем. Коли ми прийшли в Концерн, у спадок отримали 43 підприємства із заборгованістю по зарплаті на суму 463 млн грн. На деяких підприємствах ця заборгованість накопичувалася десятиліттями і є абсолютно безнадійною – вирішити проблеми таких підприємств без втручання держави неможливо. Тому ще взимку 2020 року ми підготували відповідний законопроект про фінансове оздоровлення оборонних підприємств та представили його на розгляд парламентського комітету, Мінеко та всіх зацікавлених сторін. У липні відповідні зміни до податкового кодексу були зареєстровані в парламенті, але ще не розглянуті. Тим часом ми повністю погасили заборгованість на 4 підприємствах та суттєво скоротили на ще 5.

Через коронавірус та затримку із фінансуванням за виконану роботу, протягом 2020 року ще на 7 підприємствах виникла заборгованість по зарплаті – ми погасили її у повному обсязі, ще на 3х – скоротили.

Станом на сьогодні заборгованість по заробітній платі є на 42 підприємствах Концерну, загальна сума боргу – 560 млн грн. При чому, майже половина цієї суми, а саме – 260 млн грн – це борги Харківського державного авіаційного підприємства (ХДАВП).

9. І щодо корупційної складової. За рік роботи Концерну по жодному з підписаних за цей період контрактів і по жодному члену нової команди не зареєстровано жодного кримінального провадження. Звісно, це є нормальним і вихвалятись тут немає чим. Натомість, це стало нормою лише в останній рік.

10. ЯК ПОШИРЮВАЛИ ФЕЙК

Джерелом фейків стала публікація автора під псевдонімом на сайті ТОВ "Інформаційно-консалтингова компанія "Діфенс Експрес". Цей матеріал взяли як "рибу" для розміщення на різноманітних майданчиках, які посилалися на "ЗМІ", що мало б створювати уявлення про вагомість та об'єктивність тверджень у публікації.

Більшість даних, наведених у "викривальному" матеріалі, не містить посилання на першоджерело, є маніпулятивними або викривленими, відповідно, висновки з них – хибними. І робилося це умисно. При чому, до Концерну за інформацією ніхто не звертався, тим більше – за коментарями, які б пояснили деякі фінансові показники, коректність їх порівняння та нові умови роботи.

Першими хвилю фейків підхопили, природньо, видання афілійовані з Віктором Медведчуком: телеканали ZiK, 112 та NewsOne. Згодом у гру із поширенням дези вступили "блогери" відомих темників: Віктор Таран, Вадим Карасьов, Петро Олещук та інші. Це про них два місяці тому писав Центр протидії корупції: тоді "блогери" одномоментно перейнялися темою агробізнесу та закриттям кількох птахофабрик, за якими стояв олігарх-утікач Олег Бахматюк. Так-от, ще донедавна ці політологи переймалися долею агробізнесу, а вже сьогодні – української оборонки, де осіли "варяги" із "захмарними зарплатами" і неправильної національності.

Далі протягом доби на менш відомих сайтах-генераторах з'явилося близько 60 републікацій із посиланням на цю статтю, наведу лише частину ресурсів, по яких розганяли "фейк":

https://aqparat.info

https://gottstat.com

http://ukraine.shafaqna.com

https://hvylya.net

https://my.ua

https://www.kritika.v.ua

http://antifashist.com

http://ukraine.shafaqna.com

http://fromua.news

http://ua.utro.news

https://123ru.net

https://finoboz.net

https://ng.pl.ua

https://realukraine.net

http://fromua.news

https://newsmir.info/

https://1k.com.ua/

https://bin.ua/

http://vnews.agency/

https://uazmi.org/

ukraine.web2ua.com

https://smartmoney.one/

http://ua.utro.news/

Це робиться для заповнення медіаполя негативними згадками або відвертою брехнею про Концерн, яку неможливо втюхати виданням, що працюють за журналістськими стандартами та дбають про власну репутацію та гігієну.

Ми здогадуємося, хто саме стоїть за цією дезінформаційною кампанією, направленою на дискредитацію роботи результатів роботи нашої команди. Великого ефекту вона не мала, тому раджу замовнику більш ретельно витрачати гроші на радників та підрядників.

Чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена та чи вдасться ворогу знищити українську енергосистему

Через втрату Трипільської ТЕС виникло багато питань про ступінь захисту енергетичних об'єктів України від атак ворога. Агентство відновлення захищає лише частину енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі...

Проєкти відновлення: зустрічі держави і бізнесу

До кінця листопада плануємо провести чотири великі зустрічі з представниками будівельного ринку прифронтових областей, які найбільше постраждали від воєнних дій...

Нові правила тендерів відновлення

Наприкінці літа Агентство відновлення розпочало перші тендери на проектні та будівельні роботи з відновлення житла та соціальної інфраструктури...

У Ягідному розпочинається відбудова житла: відновлюємо одне з найбільш постраждалих українських сіл

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації...

Розпочали відновлювальні роботи у Макарові Київської області

Це один із населених пунктів, який найбільше постраждав через вторгнення російських військ. Відбудова житла у таких містах і селах – один із наших пріоритетів...

Запрошуємо на тендери з відновлення Посад-Покровського 

Агентство відновлення оголосило перші 2 тендери на будівництво 13 житлових будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області. Усього буде проведено  9 тендерів – від 5 до 14 будинків у кожному...