31 серпня 2020, 11:11

Як ''Укроборонпром'' повертав ''БМП Пашинського''

Минулого тижня Тетяна Чороновол виступила з дещо емоційним постом зміст якого зводиться до того, що, мовляв, "Укробронпром" пропіарився на тому що завіз "БМП Пашинського".

В мене є багато питань щодо об'єктивності Тетяни у цьому питанні, яка протягом п'яти років була членом парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, очолюваного Сергієм Пашинським і особисто голосувала за затвердження державного оборонного замовлення. Але більше дивує необізнаність автора у базових питаннях галузі, якою б мала опікуватись протягом цих років.

Моя нинішня посада не дозволяє бути гранично відвертим щодо нюансів державного оборонного замовлення. Зупинюсь лише на інформації, яка не становить державну та службову таємницю.

1. "УКРОБОРОНПРОМ" НЕ МІГ НЕ ЗАВЕЗТИ ВКАЗАНУ ТЕХНІКУ.

Контракт на поставку 93 одиниць БМП-1 між Державною компанією "Укрспецекспорт" з польскою компанією "WTORPLAST S.A." був укладений 13 квітня 2016 року зі строком поставки – 31 травня 2018 року.

На момент призначення нового керівництва "Укроборонпрому" польська компанія вже отримала авансовий платіж у розмірі 8 770 200,00 дол. США, або еквівалент ціни закупівлі приблизно 53,46 одиниць техніки.

Тобто, український бюджет ВЖЕ розплатився за цю техніку і не забрати її компанія "Укрспецекспорт" не мала права.

Невиконання контракту, відмова від подальшої претензійної роботи або зволікання у примусовому виконанні рішення судів призвела б до порушення кримінальних проваджень стосовно посадових осіб "Укроборонпрому" та "Укрспецекспорту".

2. ЗАКОННІСТЬ КОНТРАКТІВ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ПІД ПИТАННЯМ

Контракти на поставку цієї техніки намагались укласти двічі. Під час першої спроби від Міністерства оборони була отримана інформація, що закупівля БМП-1АК не передбачена державним оборонним замовленням на 2016 рік. Тому реалізацію проекту було призупинено, укладені контракти не набули чинності та не реалізовувалися.

Яким чином та чому вже підписані контракти були призупинені, правильно було б спитати у правоохоронних органів та самої пані Чорновол, яка особисто голосувала за схвалення цього проекту ДОЗ.

Що цікаво, пізніше за невідомих обставин, які наразі з'ясовують правоохоронні органи, тодішніми посадовими особами Державної компанії "Укрспецекспорт", нібито за погодженням з Міністерством оборони України, було укладено нові імпортні контракти з компанією "WTORPLAST S.A.", на поставку 100 од. окремо шасі та башт.

На даний момент остаточно не поставлено крапку у питанні законності дій усіх посадовців, які були залучені у підписанні цих контрактів. Зокрема, ДБР здійснює перевірку та надасть правову оцінку діяльності посадових осіб, які причетні до формування й виконання даного державного оборонного замовлення, подальшої реалізації зовнішньоекономічних контрактів й сумнівних імпортних операцій, які призвели до зриву державного оборонного замовлення. Окрім того, НАБУ веде розслідування за кримінальним провадженням N52018000000000387 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченими ч. 5 ст. 191 КК України.

3. ЗІРВАНИЙ КОНТРАКТ БУВ ВИКОНАНИЙ НОВИМ КЕРІВНИЦТВОМ УКРСПЕЦЕСПОРТУ

Тетяна слушно зауважує, що "дуже вигідний" контракт був підписаний в 2016 році. Тільки не вказує, що до приходу нашої команди в 2019 році контракт НЕ ВИКОНУВАВСЯ, українська армія протягом двох років залишалася без бронетехніки, хоча дозвіл на її вивезення був отриманий ще у 2017 році.

Таким чином, на момент призначення нового керівництва "Укроборонпрому" контракт було повністю зірвано, армія обіцяний обсяг техніки, за яку вже було перераховано гроші, не отримала.

Твердження, що причиною був медійний скандал – не витримують ніякої критики і вказують на необізнаність автором термінів контракту.

Виконання контракту було зірвано вже всередині квітня 2018 року – українська армія не отримала 73 одиниць техніки, з яких майже 30 одиниць вже були оплачені. А стаття у журналі "Новое время" з'явилась лише наприкінці квітня 2018 року.

Що важливо, поряд з економічними збитками нашій державі, є зрив виконання державного оборонного замовлення за зазначеними контрактами. У зв'язку з істотним порушенням іноземною стороною строків, 01 червня 2018 року "Укрспецекспорт" звернувся до Арбітражного суду при Польській торговій палаті. Згодом суди були виграні, але з невідомих причин попереднє керівництво "Укробронпрому" та "Укрспецекспорту" не докладало зусиль для тиску на польську компанію за допомогою рішень судів.

Подальший процес реалізації контракту та повернення техніки був доведений до кінця вже новим керівництвом "Укрспецекспорту". Зокрема вже у січні 2020 року було отримано ще два рішення вже національного суду Польщі якими надано дозвіл на примусове виконання рішень Арбітражного суду.

Важливо зазначити, що компанії "Укроборонпрому" ще ніколи не стикались з подібними проблемами, особливо за кордоном. Ситуацію значно ускладнювали карантинні обмеження, які діють в європейських країнах.

Тим не менш, нами були вжиті безпрецедентні заходи щодо порушення виконавчого провадження на території Республіки Польща щодо примусового вилучення техніки за рішенням польських судових органів та відшкодування економічних збитків.

На даний момент представники компанії, разом з судовим виконавцем вилучили у фірми "WTÓRPLAST S.A." 26 машин, які будуть транспортовані на територію України.

Чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена та чи вдасться ворогу знищити українську енергосистему

Через втрату Трипільської ТЕС виникло багато питань про ступінь захисту енергетичних об'єктів України від атак ворога. Агентство відновлення захищає лише частину енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі...

Проєкти відновлення: зустрічі держави і бізнесу

До кінця листопада плануємо провести чотири великі зустрічі з представниками будівельного ринку прифронтових областей, які найбільше постраждали від воєнних дій...

Нові правила тендерів відновлення

Наприкінці літа Агентство відновлення розпочало перші тендери на проектні та будівельні роботи з відновлення житла та соціальної інфраструктури...

У Ягідному розпочинається відбудова житла: відновлюємо одне з найбільш постраждалих українських сіл

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації...

Розпочали відновлювальні роботи у Макарові Київської області

Це один із населених пунктів, який найбільше постраждав через вторгнення російських військ. Відбудова житла у таких містах і селах – один із наших пріоритетів...

Запрошуємо на тендери з відновлення Посад-Покровського 

Агентство відновлення оголосило перші 2 тендери на будівництво 13 житлових будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області. Усього буде проведено  9 тендерів – від 5 до 14 будинків у кожному...