6 серпня 2020, 09:53

Відповідь Юрію Бутусову щодо оцінки роботи Концерну ''Укроборонпром''

Вчора Юрий Бутусов надав публічну оцінку ефективності роботи нашої команди Концерну та 68 тисяч працівників сотні оборонних підприємств, підпорядкованих "Укроборонпрому".

Щиро поважаю Юрія і пишу це без іронії, але у даному випадку змушений не погодитися з наведеними ним аргументами, і готовий підтвердити це фактами і цифрами.

У своєму аналізі Юрій оперував даними за перший квартал 2020 року, на підставі яких зробив негативний прогноз на другий квартал. При чому, структури даних та коментарі до них журналіст у Концерну не запитував, відтак, мав неповну картину. Без цього прогноз виявився некоректним, а деякі інші припущення та тези – такими, що потребують уточнення та пояснення з нашого боку.

Перш за все треба зазначити, що квартальні та піврічні показники Концерну – це результати роботи всіх колективів підприємств-учасників Укроборонпрому, десятків тисяч фахівців, які в умовах карантину продовжували віддано працювати над державним оборонним замовленням і забезпечувати військо зброєю та технікою. У таких умовах добитися кращих результатів, ніж у першому півріччі минулого року, було вкрай важко. Однак, ми – змогли.

Це треба визнати і не викривлювати дійсності, якими б благородними не були цілі.

ТЕЗА: "Но 1-й квартал 2020-го концерн "Укроборонпром" официально закончил с убытком в 681 миллион гривен! Для сравнения в первом квартале 2019-го была наоборот – прибыль в 645 миллионов."

Перший квартал для підприємств Концерну, дійсно, був важкий – тривало узгодження ДОЗ, відповідно, перші замовлення та аванси пішли на підприємства лише у квітні, наприкінці першого кварталу, що спричинило катастрофу з обіговими коштами та створило негативний вплив на фінансову стійкість підприємств. Цей інцидент носив надзвичайний характер, та залежив від факторів, на які Укроборонпром не мав вплив. У 2019 році такого не було.

ТЕЗА: "Задолженность по зарплате при этом в 1 квартале 2020-го – 481 миллион гривен, а в 1 квартале 19-го – 413 миллионов. Как говорят, например, сотрудники "Киевского КБ артиллерийского вооружения", зарплату им не платят с марта."

Борги по зарплатні на деяких підприємствах Укроборонпрому накопичувались з 2012 року. Структура боргу нерівномірна – переважну частку займає борг перед співробітниками Харківського підприємства ХДАВП, яке було загнане в скрутний стан, ще з 2009 року. Більшість підприємств, що мають заборгованість не в змозі самостійно подолати цю проблему, а у Концерну, зважаючи на юридично правову форму та відсутність централізованого казначейства, існує обмежена можливість впливу.

Незважаючи на це, за рахунок комплексу координаційних дій, ми зменшили внутрішньогрупову заборгованість з 55 млн грн до 2 млн. грн. Також за рахунок цільового фінансування допомогли підприємствам ліквідовувати касові розриви та ефективно долати кризи ліквідності, щоб унеможливити появу боргів у майбутньому.

Однак, по деяких підприємствах борги спричинені структурними проблемами.

Зокрема неефективністю регулювання, як у випадку КБ "Артилерійське озброєння". Так, за внутрішніми положеннями Міністерства оборони, замовник не може перерахувати аванс, чи здійснити оплату виробленої продукції у випадку наявності навіть незначної заборгованості у виробника. Через це КБ має проблеми у фінансовому стані та зростаючий борг перед працівниками, очікуючи грошей від МОУ.

Зважаючи на критичний стан речей Укроборонпром перерахував з власних коштів 10,7 млн для часткового покриття (60%) боргу перед працівниками КБ "АО" та затвердив покрокову дорожню карту ліквідації заборгованості до кінця року.

У майбутньому реформа Укроборонпрому, корпоратизація та створення холдингів дозволить забути про заборгованість по зарплатні та підвищити соціальні стандарти, за рахунок створення єдиного центру фінансового планування, залучення фінансових ресурсів та казначейських операцій.

ТЕЗА: "Полной статистики по финансовым результатам концерна во 2-м квартале еще нет, но судя по динамике, там также большое падение финансовых результатов."

Як бачимо, Концерн у другому кварталі суттєво покращив показники, і за підсумками першого півріччя маємо – 14,4 мільярдів гривень чистого доходу, що майже так само, як в минулому році; і 480 млн грн чистого прибутку, що на 7% краще показників минулого року.

При цьому, рентабельність EBITDA збільшилася майже вдвічі – до 14% у 1 кварталі 2020 порівняно з 8% за цей же період 2019.

Усе інше вважаємо оціночними судженнями, на які має право журналіст. Водночас, хочемо зазначити наступне.

Айварас Абромавичус має намір далі працювати в Концерні і продовжити його трансформацію та розвиток у новій ролі разом з командою, яку зібрав для реалізації реформи. Такою була домовленість із Президентом України, який запрошував Айвараса Абромавичуса до Наглядової Ради Концерну та, пізніше, на посаду генерального директора. Команда концерну має намір далі працювати над перетворенням Укроборонпрому в нову сучасну оборонну корпорацію світового рівня.

Зазначимо, що одним із головних завдань, яке було поставлено перед новим керівництвом "Укроборонпрому", була розробка та реалізація комплексної стратегії з трансформації оборонних підприємств Концерну.

Метою реформи, яку розпочала нова команда, є якісне посилення оборонного сектору, збільшення обсягів виробництва сучасної техніки, а також інтенсивне створення інноваційних розробок та розвиток важкої промисловості. Для реалізації реформи залучено усі гілки державної влади в Україні. Створення профільного міністерства з питань стратегічних галузей та посади віце-прем'єр-міністра має посилити координацію усіх державних органів, від яких залежить успіх реформи.

На першому етапі реформа оборонних підприємств, розпочата новою командою "Укроборонпрому", передбачає їх корпоратизацію у відповідності до нової законодавчої бази і поступове запровадження міжнародних стандартів корпоративного управління державними компаніями.

Необхідний для цього законопроект (N3822) був розроблений та вже зареєстрований у Верховній Раді – чекаємо на його ухвалення. При цьому, корпоратизація державних оборонних підприємств мала відбутися ще за минулих урядів – існують відповідні постанови про це і покрокові плані. Утім, досі цього не було зроблено.

Стратегічний фундамент для реформи повністю готовий – розроблений за участі найкращих фахівців за підтримки посольств Франції та Великобританії, військових радників США. Йдеться про проект політики власності, який визначає, навіщо держава володіє Концерном; цільову модель корпоративного управління – дороговказ, який визначає найбільш ефективний спосіб управління Концерном державою. Розроблено моделі корпоративного управління підприємствами концерну за міжнародними стандартами.

У рамках другого етапу реформи відбудеться консолідація підприємств Концерну у галузеві державні холдингові компанії. Наразі планується створення щонайменше 6 державних холдингових компаній: авіаційної, авіаремонтної, ракетобудівної, бронетанкової груп компаній (холдингів або корпорацій), а також радарних та морських систем.

На даний час перший холдинг радарних систем вже презентовано віце-прем'єр-міністру Уруському. Триває юридична робота над його створенням, однак повноцінно до цього можна буде перейти після ухвалення необхідного закону.

Отже, говорити про те, що "реформа не розпочата" саме командою Концерну – несправделиво. Усі зміни – у закупівлях, антикорупції, призначеннях, умовах заключення контрактів та підходів до виконання ДОЗ – це і є реформа. Трансформація – це тривалий у часі процес. І він складається не тільки з появи чогось нового, але і зі змін тих процесів, культури та принципів роботи, які були закладені в ідею концерну на початку його створення. "Укроборонпром" зараз і УОП зразка 2012 року – це геть дві різні історії.

Тим більше не зовсім коректно говорити, що реформа "заточена" саме під гендиректора Айвараса Абромавичуса. У трансформації Концерну беруть участь всі працівники, а до створення галузевих холдингів залучені більшість директорів підприємств Концерну.

Сподіваюсь, ці пояснення та коментарі будуть крисними для надання оцінки нашої роботи. Ми повністю відкриті і надаємо всю інформацію, яка цікавить громадськість, експертів та профільні видання, і закликаємо журналістів звертатися до Концерну за коментарями, поясненнями та іншою інформацією.

Чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена та чи вдасться ворогу знищити українську енергосистему

Через втрату Трипільської ТЕС виникло багато питань про ступінь захисту енергетичних об'єктів України від атак ворога. Агентство відновлення захищає лише частину енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі...

Проєкти відновлення: зустрічі держави і бізнесу

До кінця листопада плануємо провести чотири великі зустрічі з представниками будівельного ринку прифронтових областей, які найбільше постраждали від воєнних дій...

Нові правила тендерів відновлення

Наприкінці літа Агентство відновлення розпочало перші тендери на проектні та будівельні роботи з відновлення житла та соціальної інфраструктури...

У Ягідному розпочинається відбудова житла: відновлюємо одне з найбільш постраждалих українських сіл

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації...

Розпочали відновлювальні роботи у Макарові Київської області

Це один із населених пунктів, який найбільше постраждав через вторгнення російських військ. Відбудова житла у таких містах і селах – один із наших пріоритетів...

Запрошуємо на тендери з відновлення Посад-Покровського 

Агентство відновлення оголосило перші 2 тендери на будівництво 13 житлових будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області. Усього буде проведено  9 тендерів – від 5 до 14 будинків у кожному...