23 січня 2020, 06:57

Верховний суд: на боці російських компаній чи українських оборонних заводів?

Як ви гадаєте, що сталося б, якби у 2014 році Кремль звернувся до Шевченківського районного суду Києва з вимогою переписати Крим на Москву в рахунок трьох мільярдів боргу Віктора Януковича?

Переписав би.

А потім би те саме зробив Верховний суд. А виконавча служба, посилаючись на ці рішення, перекрила б адмінкордон і вимагала б від українських військових добровільно залишити півострів, бо там вже інший господар.

Це не фантазії. Це той самий фантастичний абсурд, що вже другий рік триває в українських судах, які у примусовому порядку, всупереч санкціям та здоровому глузду змушують заводи "Укроборонпрому" підтримувати економіку підприємств Російської Федерації і продавати ворогу зброю, якою він нас потім вбиває.

Завтра о 14:00 відбудеться чергове засідання у дуже важливій для країни справі - про стягнення заборгованості за позовом російського АТ "Авіа-Фед-Сервіс" до державної акціонерної холдингової компанії "Артем", що входить до складу концерну "Укроборонпром".

Це засідання може поставити крапку у судовій тяганині російської фірми та нашого заводу. У разі позитивного рішення суду на користь підсанкційної російської компанії "Артем" змушений буде виплатити їй непід'ємну для себе суму – близько 3 мільйонів дол. США.

Це може зупинити виробництво ракет, авіаційної та іншої техніки на заводі як мінімум на чотири місяці, спричинити зрив державного оборонного замовлення і низки експортних контрактів.

Тому завтра хочу прийти до суду сам. Послухати аргументи суддів та адвокатів тієї сторони, бо ані моєї юридичної освіти, ані здорового глузду не вистачає, щоб зрозуміти таке правосуддя.

Мені по-людськи цікаво, як судді будуть вносити рішення про те, щоб змусити український завод по виготовленню ракет та боєприпасів віддати борги російському оборонною підприємству з санкційного списку.

Вважаю, що українські суди під час війни взагалі не мають задовольняти позови російських компаній, тим більше, в оборонній сфері, адже це суперечить публічному порядку України в частині дотримання режиму санкцій проти компаній оборонного комплексу країни-агресора.

Відповідні листи та звернення з правовою позицією концерну вже направили до СБУ, РНБО, Уряду, Міністерства юстиції та міністерства економіки. Держава має припинити цей сюр, коли однією рукою вона накладає на російські фірми санкції, а іншою – видає цим фірмам судові рішення, якими вони нищать наші стратегічні оборонні підприємства.

Засідання відбудеться о 14:00 у приміщенні Верховного Суду у складі суддів Касаційного цивільного суду за адресою: просп. Повітрофлотський, 28.

Судді:
Осіян О.М. (доповідач); Білоконь О.В, Сакара Н.Ю. (члени колегії).

Коротко про справу:

У 2012-2014 рр державна акціонерна холдингова компанія "Артем" (завод "Артем") уклала 4 договори з російською компанією АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" на поставку товарів військового призначення. По всіх 4 договорах завод "Артем" отримав передоплату і розпочав виготовляти замовлення.

З літа 2014-го у зв'язку із військовою агресією РФ Україна запровадила низку обмежень на поставки до Росиї техніки військового призначення і "Авіа-ФЕД-Сервіс" потрапила під санкції. Це унеможливило виконання "Артемом" своїх обов'язків за договорами.

Згоом "Авіа-ФЕД-Сервіс" звернулася до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті Російської Федерації в Москві й отримало на свою користь 4 арбітражних рішення. Ці рішення зобов'язують "Артем" повернути 2,33 млн.дол. США передплати, сплатити відостки, а також відшкодувати вартість юридичних послуг (усього близько 7,18 млн. руб.).

Після цього російська компанія подала до українських судів 4 заяви про визнання та виконання на території України цих арбітражних рішень.

Спочатку українські суди залишали заяви АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" без задоволення, адже вони суперечили режиму санкцій.

Але у вересні 2018 року Верховний Суд України з цією позицією судів не погодився, зазначивши, що агресія РФ проти України не повинна впливати на договірні відносини між компаніями.

9 січня 2020 за зачиненими дверима та без виклику сторін ВСУ підтверджує цю позицію та зобов'язує "Артем" виконати рішення арбітражу на користь АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс".

Тобто, у спорі російської підсанкційної компанії про стягнення грошей з українського стратегічного оборонного підприємства через непоставку в РФ продукції військового призначення під час війни український Верховний Суд стає на захист компанії держави-агресора.

Це не єдина випадок, коли російські контрагенти намагаються через суд змусити українські компанії виконувати фінансові зобов'язань.

У судах зараз також розглядається справа за позовом АТ "Російська літакобудівельна корпорація "МіГ" до ДП "Красилівський агрегатний завод" про стягнення 5 млн російських рублів передплати за договором поставки військової продукції від 2013 р., виконання якого стало неможливим через запровадження санкцій. У цій справі Верховний Суд під впливом рішення своїх колег у справі АТ "Авіа-ФЕД-Сервіс" повернув справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Більше про судовий процес з "Авіа-ФЕД-Сервіс" та аргумети суддів тут.

Чому Трипільська ТЕС не була достатньо захищена та чи вдасться ворогу знищити українську енергосистему

Через втрату Трипільської ТЕС виникло багато питань про ступінь захисту енергетичних об'єктів України від атак ворога. Агентство відновлення захищає лише частину енергетичних об'єктів розподільчої мережі, але далеко не всі...

Проєкти відновлення: зустрічі держави і бізнесу

До кінця листопада плануємо провести чотири великі зустрічі з представниками будівельного ринку прифронтових областей, які найбільше постраждали від воєнних дій...

Нові правила тендерів відновлення

Наприкінці літа Агентство відновлення розпочало перші тендери на проектні та будівельні роботи з відновлення житла та соціальної інфраструктури...

У Ягідному розпочинається відбудова житла: відновлюємо одне з найбільш постраждалих українських сіл

Розбиті й понівечені житлові будинки, зруйнований сільський клуб, спалена військова техніка окупантів на вулицях та школа, яка перетворилася на вʼязницю для 370 людей – таким село Ягідне на Чернігівщині бачили ті, хто приїздив туди після деокупації...

Розпочали відновлювальні роботи у Макарові Київської області

Це один із населених пунктів, який найбільше постраждав через вторгнення російських військ. Відбудова житла у таких містах і селах – один із наших пріоритетів...

Запрошуємо на тендери з відновлення Посад-Покровського 

Агентство відновлення оголосило перші 2 тендери на будівництво 13 житлових будинків у селі Посад-Покровське Херсонської області. Усього буде проведено  9 тендерів – від 5 до 14 будинків у кожному...