15 липня 2020, 00:18

Законопроект 2280 має бути ветовано!

Друзі, на правах співголови Антикорупційної ради при міському голові Києва публікую оцінку корупційних ризиків законопроекту 2280, котрий зараз знаходиться на підписі у Президента.

Сподіваюся, Зеленському вистачить сили волі накласти на цей лобістський законопроект вето:

Оцінка комплексу ризиків Законопроекту 2280 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель"



26 червня із Верховної Ради України на підпис Президенту було направлено законопроект р/н 2280 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель".

Ми вважаємо, що необхідно накласти вето на даний законопроект, з урахуванням наступного.

Українські міста і, зокрема, столиця є зонами екологічного лиха, транспортного паралічу та нищення пам'яток саме через систематичне ігнорування генеральних планів та статусу особливо цінних земель.

Завдяки тому, що у законодавстві було визначено ці два правових інститути, громадськості та правоохоронним органам вдавалося частково стримувати будівельний хаос і захищати культурний та природний спадок міст, фізичне та психічне здоров'я містян та їх національну ідентичність.

1. Законопроект 2280 фактично нівелює поняття генерального плану (ГП) населених пунктів як самостійної містобудівної документації та підміняє його так званими комплексними планами просторового розвитку громад (КПРГ). КПРГ, при цьому, не муситимуть узгоджуватися з Генеральними планами – а отже, реалізовується давня мрія забудовників ігнорувати ГП.

2. Законопроект 2280 позбавляє Верховну раду виключних повноважень змінювати статус особливо цінних земель, передаючи цю функцію Кабміну. Довгі роки лише необхідність відкритого розгляду у сесійній залі парламенту погодження розміщення того чи іншого об'єкту на особливо цінних землях утримувало ці території від тотальної протиправної забудови. Передача цієї функції Кабінету міністрів України значно збільшує корупційні ризики у цій сфері.

3. Законопроект 2280 звужує повноваження місцевого самоврядування та державних органів влади у контролі за використанням таких цінних земель, як землі природоохоронного та сільськогосподарського призначення. Зокрема, відповідно до частини 5 нової редакції статті 20 ЗК України "встановлення та зміна виду цільового призначення земельної ділянки її власником не потребує розроблення документації із землеустрою та прийняття рішень органами влади, органами місцевого самоврядування (крім земель оборони) ".

Враховуючи цінність даних категорій земель, необхідність розроблення відповідної документації із землеустрою та прийняття рішень органами державної влади або органами місцевого самоврядування мусить поширюватися і на них.

Антикорупційна рада при міському голові Києва

Удар, який мали завдати ми, а не РФ

Вночі ворог завдав удару дронами-камікадзе по пункту постійної дислокації моєї бригади. Я там був лише раз у житті, але, принаймні, знаю, як виглядають ці древні будівлі...

Чи стане Україна криптомайнінговим тигром?

Іван Полтавець, керуючий партнер Fipra Ukraine Ігор Луценко, нардеп 8 скликання Заворушення у Казахстані дають Україні унікальний шанс залучити іноземні інвестиції...

До теми результатів Укрзалізниці

На межі 2021 і 2022 виникла дискусія щодо результатів роботи Укрзалізниці (я раніше неодноразово критикував цю компанію за дивні рішення)...

Чому податкова в Києві захищена від дронів, а ЗСУ під Широкіно – ні?

Читаю дослівно новину і охрінєваю: "В районі населеного пункту Широкине противник задіяв безпілотний літальний апарат, за допомогою якого скинув постріл ВОГ-17"...

А давайте все ж обговоримо нову версію законопроекту про столицю?

Шановні кияни, а також люди, котрі співчувають столиці! Як відомо, уже понад 2 роки триває епопея чинної влади по законодавчому облаштуванню нашої столиці...

Новий законопроект про Столицю України

Шановні кияни, а також люди, котрі співчувають столиці! Як відомо, уже понад 2 роки триває епопея чинної влади по законодавчому облаштуванню нашої столиці...