4 вересня 2019, 18:15

Київ. Шляхами Януковича

Шляхами Януковича

В новинах з'явилася інформація, що Кабінет Міністрів надіслав офіс Зеленського подання щодо звільнення Кличка з посади голови Київської міської адміністрації.

Схема взяття Києва під контроль адміністрацію президента один в один ідентична до того, яким чином це відбувалося за Януковича. Більше того, я впевнений, що одні й ті самі юристи будували цю правову конструкцію.

Утім, пояснення цього рішення цілком відповідає духові часу. Мовляв, це боротьба з корупцією – нібито корупціонер Столар зазомбував міського голову, і корупційні схеми можна припинити лише призначенням Кличкові кваліфікованого смотрящего, тобто менеджера від Зеленського.

Особисто для мене очевидно, що це ніяка не боротьба з корупцією, це намагання її очолити. Якби дійсно було бажання припинити кримінальні схеми мусили працювати органи котрі власне за це відповідають – НАБУ або державне бюро розслідувань. І САМЕ ВОНИ МАЛИ Б СТВОРИТИ ПЕРШИЙ В ІСТОРІЇ ПРЕЦЕДЕНТ ПОКАРАННЯ ВИННИХ У РОЗРОБЛЕННІ РЕСУРСУ СТОЛИЦІ.

Але ліквідувати корупційні схеми і карати винних ніхто не поспішає. Натомість дуже хочеться поставити на потоки свою людину.

Те, що це робиться у такий надзвичайно спірний з правової точки зору спосіб, є ще одним свідченням – нова влада не впевнена, що вона зможе організувати та виграти вибори міського голови.

Якби була така впевненість у своїх силах, то ці вибори сталися буквально зараз. Натомість нам у Київ призначають чергового гауляйтера.

Принагідно ще скажу, що практика призначення гауляйтера на обласній адміністрації її є рудиментом авторитарної системи. Це просто вкрай недемократично!

Я вважаю, що всі регіони – і в цьому наш, киян, спільний з ними інтерес – мали виступати за зміни в Конституцію, щоб голови обласних адміністрацій так само були виборними посадами. Це відповідає і букві, і духу європейських принципів самоврядування.

На фото – Олександр Попов, призначений свого часу Януковичем керівник КМДА, котрого киянина НЕ вибирали. Зараз його судять за співучасть у організації побиття студентів 30 листопада 2013 року.

Удар, який мали завдати ми, а не РФ

Вночі ворог завдав удару дронами-камікадзе по пункту постійної дислокації моєї бригади. Я там був лише раз у житті, але, принаймні, знаю, як виглядають ці древні будівлі...

Чи стане Україна криптомайнінговим тигром?

Іван Полтавець, керуючий партнер Fipra Ukraine Ігор Луценко, нардеп 8 скликання Заворушення у Казахстані дають Україні унікальний шанс залучити іноземні інвестиції...

До теми результатів Укрзалізниці

На межі 2021 і 2022 виникла дискусія щодо результатів роботи Укрзалізниці (я раніше неодноразово критикував цю компанію за дивні рішення)...

Чому податкова в Києві захищена від дронів, а ЗСУ під Широкіно – ні?

Читаю дослівно новину і охрінєваю: "В районі населеного пункту Широкине противник задіяв безпілотний літальний апарат, за допомогою якого скинув постріл ВОГ-17"...

А давайте все ж обговоримо нову версію законопроекту про столицю?

Шановні кияни, а також люди, котрі співчувають столиці! Як відомо, уже понад 2 роки триває епопея чинної влади по законодавчому облаштуванню нашої столиці...

Новий законопроект про Столицю України

Шановні кияни, а також люди, котрі співчувають столиці! Як відомо, уже понад 2 роки триває епопея чинної влади по законодавчому облаштуванню нашої столиці...