31 березня 2019, 12:04

Вибори як привід замислитися

Можливість широко і ґрунтовно поспілкуватися про наше суспільство з'являється не так часто. Вибори – чудовий привід подумати над тим як ми живемо, куди рухаємося і чого хочемо.

Від термінового до значного. Це перше важливе налаштування перед тим як подивитися у минуле і спробувати заглянути у майбутнє.

По-друге, наскільки це можливо треба тимчасово вийти з інформаційного галасу. Медійний шум відволікає від якісних думок. Метушня позбавляє громадянської розкоші чути свій власний голос.

По-третє, треба подивитися один на одного як на особистостей. І нарешті зрозуміти що жити нам один з одним все своє життя. А це доволі значний період.

Ритуал голосування не повинен заважати думати. Участь у політичному житті вимагає пробудження уяви, потребує підвищення суспільної чутливості. Чутливість неможлива без взаємоповаги.

Демократія – це про спілкування, мислення та дію. Дія не обмежується періодом виборів, не зводиться до акцій протесту. Найскладніше – зрозуміти хто ми є насправді, позбутися ілюзій, сміливо подивитися в обличчя реальності.

Нову якість суспільства створюють не тільки і не стільки конкретні люди на посадах. Нова якість з'являється не тільки завдяки формулюванням у законах. Нова якість – це сума наших спільних відчуттів, ритмів, настроїв, сподівань, цінностей, норм і принципів.

Як треба змінитися щоб бути цікавими перш за все для себе? Які зміни свідомості вимагає сучасна доба? Як змінити суспільний настрій задля гармонійного розвитку нашого складного посттоталітарного суспільства?

Саме над цими і багатьма іншими питаннями пропоную подумати у цей важливий для нашої країни день.

І не забудьте проголосувати

Вибори як привід замислитися

Можливість широко і ґрунтовно поспілкуватися про наше суспільство з'являється не так часто. Вибори – чудовий привід подумати над тим як ми живемо, куди рухаємося і чого хочемо...

Другий фронт реформ

Якщо ми не усвідомимо всю складність історичних викликів – то будемо приречені на загубленість у міжцивілізаційному вакуумі, гармидер у суспільстві та, зрештою, нещасливе життя...