23 червня 2020, 11:40

Чому національний проект "Стіна" перетворився на російський анекдот?

П'ять років назад розпочався грандіозний будівельний проект "Стіна", який багаторівневою системою перешкод мав відгородити Україну від агресивної Росії.

Хто тільки не піарився на фоні розпочатих робіт? Всі перші особи тих часів. Яценюк, Аваков та багато інших діячів. До речі, Арсен Борисович Аваков і досі очолює МВС, яке контролює бюджетні витрати на "Стіну".

Такий дорогий масштабний проект під час економічної кризи можна назвати неофіційною домовленістю між суспільством та владою.

Ми тяжко працюємо і платимо податки для зведення "Стіни". А Ви зробіть усе, щоб кордон був закритий для варварів зі Сходу.

Та час іде. Громадяни і далі тяжко працюють, платять податки. А "Стіни" як не було, так і немає. Не віриться, але діти, які були зачаті в перший рік будівництва "Стіни", вже наступного року підуть до школи.

Чиновники ж спочатку обіцяли завершити велике будівництво у 2018 році. Потім зі скрипом перенесли на 2021 рік. І ось уже зараз просять посунути фініш багатостраждального проекту на 2025 рік. Паралельно сумарну вартість "Стіни" збільшити з 4 до 6 мільярдів.

Та чи може українське суспільство дозволити собі отак бездумно розкидатися грошима? Невже загроза від Кремля минула?

Ні! Ні! Та ще раз – ні!

Зрозуміло, що в Україні безбожно крадуть на всьому. На лікарнях, на дорогах, на жеках та іншому.

Але ж має бути у перших осіб хоча б краплинка національної гордості чи інстинкт самозбереження? Як показав карантин цього року, вчасно полетіти на іспанські чи італійські вілли не завжди можливо.

Київ не контролює ситуацію ані на Донбасі, ані в Криму. Відтак Москва може вдатися до наступальних операцій чи провокацій будь-якої миті.

Тому "Стіна" має бути побудована. Але точно не через 5 чи 10 років. А чимшвидше.

В Україні сформовані нові уряд та парламент. Це значить, що проект має бути підданий ретельній публічній ревізії. Неефективні керівники мають бути звільнені. З неефективними підрядниками мають бути розірвані договори із виставленням їм штрафних санкцій. І врешті на всьому кордоні з Росією має постати великий європейський мур.



У далекому 2014 році "Стіна" вважалася реальним проектом

Будувати сильну державу не "для НАТО", а для власної безпеки

Про результати Саміту НАТО. Можна образитися на весь світ. А можна доказати всьому світові, що ми найкращі. Українцям під силу розбудувати сильні незалежні державні інституції, які будуть працювати раціонально і без корупції...

Майно зрадників, які здали Південь ворогу, досі не конфісковано

Кулініч, який здав росіянам Херсонську область; Наумов, який інтегрував в СБУ і покривав зрадників; Сівкович, який був звʼязковим між зрадниками в СБУ та ФСБ – всі вони досі не отримали вироків, не потрапили під санкції, а їх майно не стягнуто на користь воюючої держави...

Ерефія обовʼязково паде. Але для цього маємо викорінити роскапітал і побудувати сильний ОПК

Всі українці очікують на падіння ерефії. І вона неодмінно впаде. Та на мою думку ключовим фактором самознищення рашизму стане сильна і економічно раціональна мілітарі Україна...

Економічна пуповина з Москвою досі не розірвана. Секторальні санкції відсутні

На початку серпня минулого року Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту проєкт постанови про запровадження секторальних санкцій проти "ерефії"...

Активи Дерипаски. Вже не поразка, але поки і не перемога

Можна порадіти за конфіскацію численних активів російського олігарха Олега Дерипаски в Україні. І подякувати за це команді заступниці Міністра юстиції Ірині Мудрій, яка відповідальна за напрямок підготовки позовів про стягнення активів підсанкційних осіб...

Україна – не Ізраїль. Хочемо вижити – мусимо ним стати

Держава Ізраїль укотре продемонструвала майстер-клас всьому світові як треба розправлятися з ворогом. Рішуче, жорстко, результативно та головне заздалегідь...