28 травня 2020, 18:58

Розгортається велика кулуарна війна за ресурси "Укроборонпрому"

Секретар РНБО Олексій Данілов оголосив про створення міністерства військово-промислової політики.

Все буденно та офіційно, якщо не звернути увагу на деталі. А деталі говорять красномовніше Данілова.

Про ДК "Укроборонпром"

На сайті РНБО зазначено, що сьогодні відбулася презентація концепції формування та реалізації військово-промислової політики. На заході, окрім Данілова, присутні представники Офісу Президента, Мінекономіки та профільного комітету з питань безпеки та оборони.

При цьому відсутні представники концерну "Укроборонпром", які по-перше, і є військово-промисловим центром України.

А по-друге, напрацювали детальну концепцію трансформації концерну в ефективні та транспарентні корпорації. Ідеї "Укроборонпрому", зокрема, були детально презентовані фахівцям ОПУ, РНБО, Мінекономіки, профільному комітету та навіть громадськості. І це дало поштовх до напрацювання необхідних законопроектів на втілення трансформації концерну на базі профільного комітету, яке триває і зараз.

Трансформація передбачає створення замість "Укроборонпрому" шести профільних корпорацій (авіа, бронетанкова, радіолокаційна і т.д.), які будуть звільнені від тягаря заводів-банкрутів і відкриті для нових технологій та міжнародного співробітництва.

Тому м'яко кажучи, виглядає незрозумілим, чому ключова структура ВПК відсутня на засіданні РНБО.

"Концепція Данілова"

Презентована концепція Данілова ще не відома громадськості як цілісний документ. Але оприлюднений на сайті РНБО реліз дає підстави вважати, що вона направлена на усунення концерну як суб'єкта реформи ОПК, яким була команда директора "Укроборонпром" Айвараса Абромавичуса протягом перемоги Володимира Зеленського.

Зокрема прес-служба РНБО акцентує увагу на двох речах у порядку послідовності. Спочатку буде створене нове міністерство ВПК в уряді. А вже потім відбувається трансформація концерну. Тобто, Данілов просуває ідеї, які суперечать ідеям, напрацьованим в концерні. Крім того, Данілов вже вкотре акцентує увагу, що концерн має зосередитися на виконанні державного оборонного замовлення, з тим підтекстом, нібито "Укроборонпром" створює якісь проблеми у постачанні техніки армії.

Однак, це досить дивно, зважаючи, що старт ДОЗ 2020 року затягнувся до травня місяця через те, що саме силові міністерства та профільний комітет не могли погодити між собою показники оборонного замовлення. При цьому Секретаріат РНБО не помічає проблему. Принаймні не випускає щодо неї релізи.

Причина війни

Нікого не цікавлять концепції. Всіх цікавлять майно та контракти підприємств "Укроборонпрому". Незважаючи на те, що в Україні моновлада, і ніби то не має бути конфліктів, а мають бути реформи, по факту на наших очах розгортається внутрішнє протистояння. Останнє може призвести до поховання трансформації концерну.

Утворення міністерства ВПК – потрібний орган у воюючій країні для підтримки ринку озброєнь. Але таке міністерство також можна використати для іншої задачі – перепідпорядкувати всі заводи "Укроборонпрому" новому міністерству. А сам концерн – ліквідувати. Адже без заводів він перетвориться на звичайний офіс, наповнений комп'ютерами та принтерами.

Тобто вся робота, яка була пророблена новою командою Айвараса Абромавичуса може бути одномоментно перекреслена. І в принципі сама команда від реформи відсунута.

А в міністерство прийдуть ще новіші люди, які будуть реалізовувати свої концепції реформ. А може і не будуть. І залишать все як є.

Адже оборонні заводи мають ресурси, на яких під грифом держтаємниці зручно будувати багатомільйонні схеми.

Та й питання, які люди прийдуть?

Прикметно, що члени команди екс-директора "Укроборонпрому" Павла Букіна, перейшли працювати до...секретаря РНБО Олексія Данілова.

Очевидно, що сьогоднішній прес-реліз РНБО став першим пострілом у кулуарній війні за ресурси ОПК. Проблема в тому, аби ця кулуарна війна не підкосила обороноздатність української армії на реальному фронті.

Будувати сильну державу не "для НАТО", а для власної безпеки

Про результати Саміту НАТО. Можна образитися на весь світ. А можна доказати всьому світові, що ми найкращі. Українцям під силу розбудувати сильні незалежні державні інституції, які будуть працювати раціонально і без корупції...

Майно зрадників, які здали Південь ворогу, досі не конфісковано

Кулініч, який здав росіянам Херсонську область; Наумов, який інтегрував в СБУ і покривав зрадників; Сівкович, який був звʼязковим між зрадниками в СБУ та ФСБ – всі вони досі не отримали вироків, не потрапили під санкції, а їх майно не стягнуто на користь воюючої держави...

Ерефія обовʼязково паде. Але для цього маємо викорінити роскапітал і побудувати сильний ОПК

Всі українці очікують на падіння ерефії. І вона неодмінно впаде. Та на мою думку ключовим фактором самознищення рашизму стане сильна і економічно раціональна мілітарі Україна...

Економічна пуповина з Москвою досі не розірвана. Секторальні санкції відсутні

На початку серпня минулого року Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту проєкт постанови про запровадження секторальних санкцій проти "ерефії"...

Активи Дерипаски. Вже не поразка, але поки і не перемога

Можна порадіти за конфіскацію численних активів російського олігарха Олега Дерипаски в Україні. І подякувати за це команді заступниці Міністра юстиції Ірині Мудрій, яка відповідальна за напрямок підготовки позовів про стягнення активів підсанкційних осіб...

Україна – не Ізраїль. Хочемо вижити – мусимо ним стати

Держава Ізраїль укотре продемонструвала майстер-клас всьому світові як треба розправлятися з ворогом. Рішуче, жорстко, результативно та головне заздалегідь...