10 червня 2019, 10:10

Відкритий лист Президенту щодо перших кроків реформи ''Укроборонпрому''

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ

Володимиру ЗЕЛЕНСЬКОМУ

Шановний пане Президенте!

Критична ситуація, яка склалась у оборонно-промисловому комплексі України, потребує невідкладного вирішення та Вашого особистого втручання. Непрозорість, відсутність професійного корпоративного управління та корупція, про які неодноразово писали у своїх розслідуваннях відомі журналісти, вимагають невідкладних дій.

Ми, військові експерти, економісти та громадські діячі обговорювали вищезгадану проблематику під час круглого столу "Що не так з Укроборонпромом? Цілі та напрямки реформи", який організував Міжнародний Центр Стратегій Безпеки і Оборони, експертна організація StateWatch, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО). В результаті профільної дискусії, пропонуємо Вам наступний план першочергових дій:

1. Удосконалити корпоративне управління суб'єктами господарювання оборонно-промислового комплексу в частині запровадження створення у державних підприємствах наглядової ради шляхом внесення відповідних змін до Закону України "Про особливості управління об'єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі", Господарського кодексу України, Закону України "Про управління об'єктами державної власності" та інших нормативно-правових актів.

2. Призначити нового генерального директора та повністю оновити склад Наглядової ради "Укроборонпрому" з числа людей з високою репутацією та професійним досвідом, які виконуватимуть свої функції до моменту призначення наглядової ради, більшість якої складатимуть незалежні члени.

3. Провести міжнародний аудит, замовником якого має стати Наглядова рада, а об'єктом аудиту – підприємства "Укроборонпрому".

4. Внести зміни до стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу, яка має бути розглянута та затверджена відповідним рішенням Ради національної безпеки та оборони України.

5. Спільно з антикорупційними інституціями та профільними експертами розробити та затвердити нову програму боротьби з корупцією на підприємствах "Укроборонпрому".

6. Внести до Верховної Ради України проекти Законів України: "Про державно-приватне партнерство у секторі національної безпеки та оборони України" та "Про військове-технічне співробітництво". Внесення змін до Законів України "Про зовнішньоекономічну діяльність" та "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання".

Це лише першочергові кроки, які необхідно зробити для подолання корупції та підвищення ефективності роботи "Укроборонпрому" та усього оборонно-промислового комплексу України. Ми готові допомагати в їх реалізації та підтримувати Вас у питаннях реформування такого важливого сектору економіки України як ОПК.

З повагою,

Ініціативна група "За реформу ОПК"



ПІДПИСАНТИ

Екс-заступник міністра оборони Юрій Гусєв

Засновник Statewatch Олександр Лємєнов

Засновник проекту "Марлін" Гліб Канєвський

Екс-заступник міністра

економічного розвитку та торгівлі Руслан Корж

Генеральний секретар Незалежного

антикорупційного комітету з питань

оборони (НАКО) Олена Трегуб

Аналітик Незалежного

антикорупційного комітету з питань

оборони (НАКО) Ємчура Тарас

Керівниця контентної політики

Незалежного антикорупційного комітету

з питань оборони (НАКО) Лада Рослицька

Військовий експерт, власник

приватного виробничого

підприємства ОПК Олександр Носов

Екс-президент Асоціації виробників

озброєння та військової техніки України Вадим Кодачигов

Виконавчий директор інвестиційної компанії Костянтин Лісничий

Екс-заступник генерального директора концерну "Укроборонпром" Денис Гурак

Екс-радник міністра економічного розвитку та торгівлі Олег Яковенко

Екс-радник міністра фінансів Василь Шурупов

Cпів-голова правління Асоціації "Українська оборонна

і безпекова промисловість" Євген Рокитський

Будувати сильну державу не "для НАТО", а для власної безпеки

Про результати Саміту НАТО. Можна образитися на весь світ. А можна доказати всьому світові, що ми найкращі. Українцям під силу розбудувати сильні незалежні державні інституції, які будуть працювати раціонально і без корупції...

Майно зрадників, які здали Південь ворогу, досі не конфісковано

Кулініч, який здав росіянам Херсонську область; Наумов, який інтегрував в СБУ і покривав зрадників; Сівкович, який був звʼязковим між зрадниками в СБУ та ФСБ – всі вони досі не отримали вироків, не потрапили під санкції, а їх майно не стягнуто на користь воюючої держави...

Ерефія обовʼязково паде. Але для цього маємо викорінити роскапітал і побудувати сильний ОПК

Всі українці очікують на падіння ерефії. І вона неодмінно впаде. Та на мою думку ключовим фактором самознищення рашизму стане сильна і економічно раціональна мілітарі Україна...

Економічна пуповина з Москвою досі не розірвана. Секторальні санкції відсутні

На початку серпня минулого року Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту проєкт постанови про запровадження секторальних санкцій проти "ерефії"...

Активи Дерипаски. Вже не поразка, але поки і не перемога

Можна порадіти за конфіскацію численних активів російського олігарха Олега Дерипаски в Україні. І подякувати за це команді заступниці Міністра юстиції Ірині Мудрій, яка відповідальна за напрямок підготовки позовів про стягнення активів підсанкційних осіб...

Україна – не Ізраїль. Хочемо вижити – мусимо ним стати

Держава Ізраїль укотре продемонструвала майстер-клас всьому світові як треба розправлятися з ворогом. Рішуче, жорстко, результативно та головне заздалегідь...