22 січня 2021, 17:41

СИЛА ВІЗІЇ

Розвиток ОАЕ показує надзвичайну важливість бачення у лідерів країни

Про об'єднані Арабські Емірати написано чимало. Всіх, і мене також, найбільше вражає те, як за кілька десятків років місце, де можна було побачити тільки пісок, верблюдів та кілька десятків тисяч бедуїнів перетворилось на високорозвинене суспільство з високотехнологічними містами. І це заможне суспільство, за показником ВВП на душу населення ОАЕ, посідає шосте місце в світі.

Менш часто говорять про причини економічного злету Еміратів. Адже це важко назвати "зростанням" – з моменту здобуття незалежності в 1971 році економіка ОАЕ до 2013 року збільшилась у 230 разів! Так, суто з фінансової точки зору основою для розвитку стали доходи від торгівлі нафтою та газом. ОАЕ входить в топ-10 країн світу з найбільшими розвіданими запасами цих ресурсів. В України теж чимало корисних копалин, проте ми і надалі продовжуємо говорити про свій великий потенціал, але не показуємо істотного зростання.

Я вважаю, що причиною успіху ОАЕ є бачення лідерів країни. Перший президент ОАЕ, Шейх Заїд бін Султан Аль Нахайян, започаткував традицію, що нафтогазові прибутки інвестуються в розвиток інших секторів економіки, а також у соціальну та транспортну інфраструктуру. Він одразу бачив потребу в зменшенні залежності країни від одного, сировинного джерела доходів. Ймовірно, на стратегічне бачення Шейха Заїда вплинули події 1930-х років. На той час основні надходження для місцевих давав видобуток і продаж перлин. Але поява технології культивування перлів у штучних умовах фактично "вбила" цей сектор, що стало важким випробуванням для населення.

ОАЕ від самого початку має довгостроковий стратегічний план по скороченню частки нафтогазового сектору. Вже у 2018 році вона склала 26% ВВП. Для порівняння: в сусідній Саудівській Аравії -45% ВВП. Як каже Султан бен Саїд Аль-Мансурі, міністр економіки Об'єднаних Арабських Еміратів, є мета в наступні кілька років, вивести частку нафтогазової галузі на позначку менше 20% ВВП. Уряд називає це "переходом до пост-нафтової ери".

Що робить країна натомість? ОАЕ фокусується на розвитку будівництва, інфраструктури, в тому числі нових повітряних і морських портів (одних з найбільших у світі), а також на туризмі. Загальний внесок галузі подорожей та туризму у ВВП вже становить 12,1%. Будівництво створює близько 6% ВВП. Тобто разом вони вже майже зрівнялись із нафтогазовим сектором. Розвиток технологій та інновацій теж у пріоритетах. Наприклад, уряд має стратегічні KPI із збільшення кількість патентів на винаходи в країні так вже кілька років активно заохочує релокацію стартапів у країну. Не забувають в ОАЕ і про МСБ. Він складає основу економіки – його частка у ВВП країни становила в 2018 році понад 60%. Цього року очікується, що показник зросте до 70%.

Важливим фактором розвитку є вільні економічні зони (ВЕЗ). У них діє пільговий податковий режим – компанії звільнені від сплати ПДВ, податку на прибуток та митних зборів. Також немає обмеження на частку громадян ОАЕ у новостворених підприємствах, в той час як за межами ВЕЗ мінімум 51% компанії має належати громадянам Еміратів. Близько третини "ненафтового" ВВП Еміратів створюється в 40 вільних економічних зонах.

Але одних податкових пільг недостатньо. Ще один важливий фактор, який приваблює інвесторів – це безпека. Крім того, що такі міста як Дубаї є одними з найбільш безпечних у світі, в ОАЕ запроваджено швидкі процедури для бізнесу та працює верховенство права. В рейтингу Doing Business 2020 року від Світового Банку, Емірати посідають 16 місце. А якщо подивитись на детальні складові рейтингу, то за такими показниками, як отримання дозволів на будівництво, забезпечення виконання контрактів і захист міноритарних акціонерів, ОАЕ мають ще кращі позиції. За легкістю під'єднання до електромереж, яке в Україні бентежить не одного інвестора, Емірати найкращі у світі.

Звичайно, тривала пандемія та динаміка цін на нафту може вплинути на досягнення поставлених цілей. Але всі економісти одностайні в тому, що ОАЕ має одну з найбільш диверсифікованих економік регіону. І це дає країні надію на більш швидке подолання кризових явищ.

Для України найбільш важливим уроком із успіху ОАЕ є урок лідерства. Саме довгострокове бачення у керівників країни сформувало той вектор розвитку, якому десятиліттями слідують Емірати. Це не менш важливий ресурс, ніж нафта та інші корисні копалини. В України зараз теж сировинна економіка, але ми можемо стати іншими. Це цілком можливо, якщо лідери країни будуть спроможні сформувати бачення майбутнього та повести країну шляхом розвитку високотехнологічної економіки.

Війна в Україні – це компас для світу. Як наша перемога може вплинути на подальший розвиток цивілізації?

Тридцять другий рік Незалежності Україна зустрічає пліч-о-пліч з 547-им днем повномасштабної війни. За цей час наша країна не просто показала Заходу своє право на існування та державність, вона нагадала йому про той набір ідей та цінностей, на яких він колись він був збудований, але, на жаль, сьогодні про них забув...

Міжнародні інвестори побоюються інвестувати в Україну. Як це змінити і що може зробити бізнес?

Український CEO Club розгортає потужні філіали представництва українського бізнесу у країнах стратегічних партнерів. Він ставить перед собою амбітну мету – створити глобальну екосистему клубів у світі, яка у наступні 10 років допоможе залучити іноземний приватний бізнес та близько 10 млрд інвестицій до України...

Кристалізація нової української еліти – єдиний фактор, що принесе Україні процвітання після війни

Без кристалізації нової української еліти та перезавантаження політичної системи зміни всередині країни неможливі. Жодні інші фактори не зможуть стати стратегічним драйвером у перспективному майбутньому Україні...

Україну підтримуватимуть стільки, скільки потрібно. Дві найважливіші тези форуму в Давосі

З 16 по 20 січня в швейцарському Давосі тривав Всесвітній економічний форум. Головну тему організатори визначили як "Співпраця у фрагментованому світі"...

Українська візія 2050

Ніколи питання української візії не було актуально як зараз. Багато хто незабаром очікує повної перемоги України у війні. Дехто – ставиться до таких прогнозів скептично...

Можливості майбутнього. Що допоможе нам побудувати успішну країну?

23 листопада в Торонто відбулась Конференція Rebuild Ukraine, організаторами якої виступила Канадсько-українська торгова палата у партнерстві з CEO Club Ukraine, Посольством України в Канаді, Міністерством економіки України, Business Council of Canada, UkraineInvest, Міністерством цифрової трансформації України, Посольством Канади в Україні...