9 липня 2020, 19:14

Годі труїти киян!

Звертаюся до киян, і передусім – до мешканців Лівого берегу, адже мова піде про Дарницьку ТЕЦ. Головного місцевого забруднювача повітря, який отруює життя сотням тисяч людей.

На підприємство надходить багато скарг, але власникам байдуже. Декілька днів тому менеджмент ТЕЦ вчергове не пустив інспекторів з екоінспекції на перевірку. Просто взяли, і не пустили.

Півроку я працював головою ДЕІ, і за час моєї роботи інспекторів так само нахабно не пускали 2 рази. Тоді у складі делегації були і народні депутати, але їхня присутність теж не допомогла.

Екоінспекція – це той орган який має зробити заміри, проаналізувати стан очисних споруд та викидів, і виписати санкцію у вигляді штрафу, у разі порушення. Санкції у випадку з такою брудною ТЕЦ можуть бути мільйоннні. Підприємство розуміє це – тому і не пускає. Плює на закон, на екологію та на здоров'я киян.

10 років тому Дарницьку ТЕЦ приватизував пан Шкрібляк. З того часу він не зробив нічого для реконструкції та покращення очисних споруд. Більш того, він продовжує спалювати на ТЕЦ вугілля, та викидати золу під житлові будинки людям. І влада нічого не може з цим зробити. Але далі так тривати не може. Ненормально, коли у місті, яке претендує на статус європейської столиці, у житлових кварталах працює брудне старе підприємство та золовідвал.

Кожен день ми, мешканці Лівого берегу, бачимо і відчуваємо роботу цього підприємства на собі.

Дарницька ТЕЦ досі спалює вугілля – хоча може працювати на газу. Франція планує повністю відмовитись від спалення вугілля до 22 року, британія до 25 року. А нас навпаки – навіть у Києві спалюють брудне паливо за технологіями ХІХ століття.

Отже, що робити? Є дві пропозиції. Перша. Готувати колективний позов до підприємства. Вимагати стягнення компенсації. Зараз ми готуємо проект відповідного позова і мешканцям Дніпровського та Дарницького районів запропонуємо підписатись.

Друге.Я знаю, що підприємство більш за усе боїться суспільного тиску. Чиновників можуть купити. З депутатами домовитись. А з людьми, які страждають кожен день домовитись важко.

Ми – ініціативна группа мешканців столиці – вирішили вийти на акцію протесту під стіни Дарницької тец. У нашу ініціативну групу входять: Громадський Активіст Віктор Гайдуков; Денис Казанский – відомий блогер та журналіст, Олександр Коваль – громадський активіст. А також інші мешканці Дарницького та Дніпровского районів. Покажемо керівництву Дарницької ТЕЦ що ми є, і з нашими інтересами треба рахуватися.

Приходьте на акцію у п'ятницю, 10 липня, о 20:00 за адресою вул. Гната Хоткевича 20. Це важливо. Досить заробляти за рахунок нашого здоров'я та здоров'я наших дітей, які вимушені дихати цим брудом.

Радіаційна небезпека у Донецьку

У Донецьку колись працював стратегічно важливий для України завод з виготовлення боєприпасів та промислової вибухівки – Донецький казенний завод хімічних виробів...

Питна вода для України: початок важливої реформи

Україна нарешті може почати масштабну модернізацію водного господарства. Якщо парламент підтримає ініціативу міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова – законопроєкт N5723...

Хто хоче знищити Озеро Вирлиця? Список зрадників.

Цей блог я пишу, щоб усі кияни знали, хто з обраних ними депутатів Київської міської ради хоче знищити зелені зони Києва, зокрема, Озеро Вирлиця, – закатати його у бетон і побудувати там черговий торгівельний центр, яких і так в Києві десятки...

Комунізм для Калєтніка: суд повернув Бучанське Межигір'я

Калєтнік повернув собі "Бучанське Межигір'я", 14 гектарів лісу знов огороджені 10-ти метровим парканом. Давайте згадаємо цю історію детальніше...

Сором Кличка. Київ перетворюють на смітник.

На тему київського сміття я написав багато текстів, провів купу акцій, командою виходили на прибирання, але ситуація у столиці не змінюється...

Екологічна відповідальність: курс на підвищення

Нещодавно я робив огляд Указу Президента "Про виклики та загрози національній безпеці України в екологічній сфері", там дуже багато надважливих ініціатив, які можуть радикально змінити екологічну політику країни...