15 вересня 2020, 12:16

Довідка про несудимість скасовують і далі заробляють посередники Авакова Upd

Днями всі партії мають провести з'їзди. Усіх учасників перегонів станом на 15 вересня непокоїло одне питання: як ВЧАСНО зробити довідку про несудимість, яка, згідно із законом, є обов'язковою для всіх кандидатів. Про це йдеться в статті 222 Виборчого кодексу України. Зверніть увагу, що довідка має бути видана ПІСЛЯ початку виборчого процесу, тобто після 5 вересня.



Безкоштовно таку довідку можна замовити й без проблем отримати десь упродовж 30 днів. Але для коротких виборчих перегонів це розкіш. Виборчий процес розпочався 5 вересня, партійні з'їзди відбудуться по суті цього тижня, а потім усі помчать до ТВК, щоб якнайшвидше зареєструватися до кінця вересня й набути законного права агітувати. Отже, місяця часу немає.



Той, хто був завбачливим і замовив довідку десь наприкінці серпня – у перших числах вересня, коли система ще не висіла, міг одержати безкоштовну довідку про несудимість до з'їзду протягом останніх днів. Проте тоді довідки могли готувати оперативно й видати до 5 вересня. А отже, вони не підходять для реєстрації кандидатом.

Кандидати здебільшого кинулися по цю довідку після 5 вересня, коли ухвалили рішення про балотування й погодили свої кандидатури. Як результат система, через яку видають безкоштовні довідки в Головному сервісному центрі МВС, часто зависає, на що нам скаржаться потенційні кандидати. Хоча сайт МВС повідомляє, що відомство враховує чинник виборчого процесу й тепер працює навіть у понеділок. Тобто навіть в робочий день будуть працювати!



Утім, крайній термін видачі довідки не змінився – 30 днів. Про це теж ідеться на сайті міністерства. А тепер порахуйте: якщо потенційний кандидат звернеться по довідку 21 вересня, то він може її отримати майже напередодні голосування, коли реєстрація кандидатів уже завершиться.



Кандидати, яких може бути кілька сотень тисяч, штурмуватимуть систему й, зрештою, підуть до приватних фірм, котрі мають "виходи" на МВС і можуть робити ці "безкоштовні" довідки за різними цінами.

Довідка, підготовлена за одну добу, може коштувати до 600-700 грн. Якщо її потрібно отримати через 2-3 дні, то вартість може бути 250-350 грн. Тобто в середньому довідка обійдеться десь у 450 грн. І, звісно, що ближче до з'їзду, то оплата за такі послуги зростатиме. Деякі фірми вже навіть не беруть замовлень, бо завалені ними й не встигають виконати. 15 вересня в таких посередників такса складала 1600 грн за довідку, яку зроблять за 3 дні. І кандидати замовляють, а куди дітися. І от сьогодні парламентарі вирішили скасувати таку вимогу закону, хоча мова про скасування йшла ще на початку вересня, але цього не робили. Тобто правила гри на виборах змінюються вже не просто перед стартом виборчого процесу, а безпосередньо в процесі.

А тепер порахуємо. Якщо 2015 року кандидатів до міських та обласних рад (без селищних і сільських!!!) було приблизно 200 тисяч, про що свідчить сайт ЦВК, і хай кожен другий замовить довідку за усередненою ціною, то на цьому хтось може заробити до 45 млн грн, тобто десь 1,7 млн дол.

Певна річ, такий бізнес Арсен Аваков не міг пустити на самоплив. Я переконана, що, коли у Виборчому кодексі прописували таку безглузду норму, не змінивши при цьому строків видачі довідки про несудимість, попри дуже стислий виборчий процес, усім було однаково, як люди, котрі йдуть по суті найматися на волонтерську роботу на 5 років, мають зробити ці довідки в кишенькових фірмах за гроші.

Ба більше, той, хто продумував і лобіював саме такі виборчі правила гри в новому кодексі, не має клепки в голові. Партійне висування за відсутності партбудівництва запровадили у громадах, де від 10 тисяч виборців. До речі, у малих громадах напевно немає центрів "Готово" чи "Документ". Отже, партії наразі завзято шукають кандидатів. І якщо на виборах 2015 року політсила могла кандидувати лише трьох, п'ятьох або десятьох людей, а не весь список, скажімо, 26 кандидатів, то зараз на один округ має бути щонайменше 5 кандидатів, а отже, якщо треба охопити 4 округи, то це 20 кандидатів + 1 перший номер. Відповідно, представники партій активно бігають місцевими громадами й за кілька днів до з'їздів досі шукають кандидатів. А якщо врахувати гендерну квоту, яку вони повинні виконати, бо інакше список не зареєструють, то про якість списків, що комплектуються за день до з'їзду, не доводиться вести мову, принаймні в малих громадах.

А тепер уявіть, що партія знайшла 21 людину чи навіть 24. І семеро з них не можуть отримати довідку про відсутність судимості. Отже, не балотується жоден. Бо щонайменше має йти 21 кандидат з урахуванням гендерної квоти.

Мало того, цей механізм можна використовувати проти політичних опонентів, аби вони не кандидувалися. Просто заблокувати видачу довідки 3-4 жінкам – і немає потрібної кількості кандидатів або не виконано гендерної квоти. Так можна легко усувати конкурентів, якщо є "виходи" на МВС. На цих виборах саме від цього органу залежить, хто піде на вибори, а хто залишиться за бортом. Потрібно лише зволікати з видачею довідки.

Далі більше. Є партії, які мають свої ресурси в МВС і навіть зараз шукають кандидатів, аби просто іміджево засвітити бренд на рівні малої ОТГ, щоб хоч якось підтягнути рейтинг в облраді. Вони запевняють, що мають можливість швидко зробити довідку за гроші. Тобто в нас на вході в політичну систему вже існують нерівні умови для кандидатів.

Хто з парламентарів відповідатиме за те, що після невдалої адмінреформи країну запустили на виборчий цикл за недолугими правилами? Виходить, що ані реформу гідно не провели, ані правила для місцевих виборів гідно не напрацювали.

І от коли вже посередники взяли за все гроші по максимуму, парламентарі зібралися, аби скасувати цю вимогу. Хто компенсує кошти тим кандидатам, хто витратив їх у такий безглуздий спосіб? Ніхто. Головне – дали заробити посередникам Авакова. Ну, добре буде, якщо на Грушевського вистачить голосів і здорового глузду.

Upd

Парламент проголосував за скасування довідок про несудимість пообіді 15 вересня. Але є одне але. Ще треба чекати на підпис голови парламенту, президента, публікації.



А чи можна бути впевненими, що дійсно таки все буде вчасно і скасують? Частина кандидатів і далі продовжує замовляти. І посередники Авакова і далі продовжують заробляти. В принципі цей заробіток і так має актуальність до кінця тижня.

А якщо відбувається з'їзд і документи не готові – вся команда кандидатів буде чекати кілька днів, аби подати документи в ТВК за новими правилами. І відтак втрачає дорогоцінних кілька днів агітаційного періоду. Несемось.

Чи треба відновлювати Мінрегіон і що ''здобуло'' Мінінфраструктури?

В уряді у нас так буває, що ми якісь міністерства бездумно об'єднуємо, далі усвідомлюємо, що щось пішло не так і їх... героїчно роз'єднуємо. У ЗМІ вже написали про те, що Олександра Кубракова можуть зняти з посади віцепрем'єра і розділити Мінінфраструктури знову на два міністерства...

Інститут громадянського суспільства заявив про тиску з боку Мінвідновлення. Що відбувається?

Є в нас досить дивне міністерство. На його сайті стоїть логотип – Мінвідновлення, насправді його офіційна скорочена назва – Мінінфраструктури...

Що знову задумали нардеп Горобець і дерибанники Біличанського лісу?

Верховний Суд вже виніс рішення у справі щодо Біличанського лісу. І там прописано чорним по білому, що Коцюбинське – це анклав. Біличанський ліс – територія міста Києва...

''Ліси України''. Що планують робити з оцінкою впливу на довкілля? UPD

Комітет відголосував за варіант законопроєкту, який запропонував голова комітету Олег Бондаренко за основу. 14 березня засідає комітет з питань екології Верховної Ради...

Лобізм без правил. Хто і як лобіює ініціативи голови "Слуг" Олени Шуляк?

Під гаслом "Все для відбудови" забудовники через своїх лобістів намагаються протягнути низку законопроєктів, які треба їм, але точно не суспільству...

Як спрут Медведчука в адвокатурі замовив ''чорнуху'' проти адвоката Донця з ЗСУ

Я писала про кремлівський спрут а адвокатурі України. Там соратниця Медведчука – Лідія Ізовітова – тримає у кріпацтві всіх адвокатів України...