16 червня 2020, 07:11

Паспорт Коцюбинської ОТГ: як загубили щонайменше 3300 дітей

Ми вже проаналізували з громадою бюджетні показники і виявили, що їх помилково в паспорті завищили більше, ніж удвічі. Тепер ми аналізуємо показники паспорту "самостійної і спромодної громади" щодо освіти.

Отже, згідно з даними паспорту, у нас населення 16 337. Показник, ймовірно, суттєво занижений, бо до уваги взяті виключно ті, хто тут зареєстрований. Це опитування громади не дає розуміння про кількість і не є репрезентативною соціологією, але може дати хоч якесь розуміння щодо співвідношення зареєстрованих і незареєстрованих.



Цей показник можна було б перевірити, якщо б селищна рада надала дані з поліклініки, де батьки укладають декларації з лікарями, а також показники черги.

З огляду на те, що заселяється ЖК "Атлант", який розрахований на 8 000 населення, і не всі нові мешканці не квапляться прописуватися, населення значно більше. Наразі кількість виборців зросла на 11% і сягнула навесні десь 10 500. Якщо брали лише зареєстровних по статистиці, то 16 337 – 10 500 = 5 837 громадян, які зареєстровані і не є виборцями, тобто не досягли того віку, щоб мати право голосу. Це по суті діти і може бути незначна кількість недієздатних осіб.

Які дані внесені в паспорт ОТГ. Бачимо, що у нас дітей дошкільного віку 471, а шкільного 1665. І всі 1665 дітей, тобто кожна дитина, відвідує загальноосвітні заклади, які розташовані на території спроможної громади.



Той, хто працює з даними, а я працюю з ними постійно як журналіст, розуміє, що не може 100% дітей, які мешкають в анклаві відвідувати освітні заклади анклаву. Нема достатньо міць.

Звідки взялося, що у нас спроможність освітніх закладів на 100 % покриває потреби громади? Це такі недолугі дані надала захоплена Коцюбинська селищна рада, щоб протягнути "самостійне" ОТГ, коли, завдяки ОДА, яка зайняла принципово законну позицію, зірвалася історія з підпорядкуванням Ірпеню?

Я маю двох дітей. Вони ходять в садок і школу столиці. Де мої діти в цій статистиці? Їх нема. Як місцева влада їх може бачити? Я реєструвала в раді на кожну дитину свідоцтво про народження. Мої діти значаться в амбулаторії. Я уклала декларацію з сімейним лікарем. Мої діти мають бути в цій статистиці. А їх нема. Як нема сотень інших мешканців селища. І дорослих, і дітей.

Тобто нам дали інфомрацію про 2136 дітей, які є в школі, ліцеї і двох садках. І ще від держреєстру виборців ми маємо інформацію, що станом на весну їх 10 500. За статистикою, ми "загубили" щонайменше 3701 дитину. Це більше 63%.

Де ж ці діти, коли вони не ходять ані в школу, ані в садок і не є виборцями? Ну, припустімо, частина, – це діти до 2 років. Як порахувати їхню приблизну кількість. Беремо ту кількість, яка ходить в садки і ділимо на 4 роки. Тоді отримаємо приблизну кількість дітей, які в селищі народжуються в рік. Множимо на 2 і маємо 235 дітей.

Тепер віднімаємо від 3701 цих 235 дітей. І маємо майже 3376 дітей дошкільного і шкільного віку, які входять у кількість зареєстрованого населення. Де вони вчаться? Як можна загубити більше 3300 дітей? Одна дитина губиться і це вже катастрофа, а тут вирішується майбутнє цілої громади і ми загубили більше 3300.

А тепер подивіться на опитування, яке ми запустили в групі "Громада Коцюбинського". Куди ходять діти в садок.



Куди ходять діти в школу.



Всі бачать, що значна кількість дітей, а це майже 50 % відвідує заклади освіти Києва. Звісно, це не соціоліогія і вибірка не є репрезентативною, але підтверджує факт того, що не всі діти, як вказано в паспорті ОТГ, ходять в заклади освіти, які розташовані в селищі.

То яка ж спроможність громади, де в більше, ніж удвічі задвоїли бюджет і викинули для зручності статистики кілька тисяч дітей?

Помилка в паспорті не лише в бюджеті, не лише в кількості дітей, а навіть в рівні освітніх закладів. Ось дані паспорту, які свідчать, що у нас загальноосвітніх закладів І-ІІІ ступенів – два.



А насправді у нас є 18 школа і ліцей. Школа дійсно заклад І-ІІІ ступенів, а ліцей І-ІІ.



Тобто дані для створення паспорту "самостійної" ОТГ не відповідають дійсності.

Я розумію, що ОДА мало здати перспективний план області в Кабмін і не мало повноважень виконати волю громади – приєднати селище до Києва. Такі повноваження має Верховна Рада.

Я щиро вірю, що в Кабміні та парламенті є люди, які усвідомлюють, що не може населений пункт жити з намальованими бюджетними показниками і не можна викинути 3300 дітей в нікуди, щоб на папері, а не в реальності громада стала спроможною. Це точно не той шлях, куди йде реформа децентралізації.

Я дуже прошу законотворців приєднати селище до Києва. Ну, просто нема іншого варіанту людям як отримати доступ до медицини, шкіл і садків столиці. Ми анклав. Залишати анклави – це суперечить світовій практиці і здоровому глузду, бо адмінреформа має забезпечити нерозривність територій. І нема жодної логічної причини, чому залишати людей в заручниках і злиднях. Людей, які платять податки, щоб система працювала на них. Ми не маємо бути жебраками, які вимолюють якісну медицину, освіту.

Ми заробили гроші, щоб вона в нас була. І це вимога коцюбинчан. Дайте нам шанс на достойне життя.

Чи треба відновлювати Мінрегіон і що ''здобуло'' Мінінфраструктури?

В уряді у нас так буває, що ми якісь міністерства бездумно об'єднуємо, далі усвідомлюємо, що щось пішло не так і їх... героїчно роз'єднуємо. У ЗМІ вже написали про те, що Олександра Кубракова можуть зняти з посади віцепрем'єра і розділити Мінінфраструктури знову на два міністерства...

Інститут громадянського суспільства заявив про тиску з боку Мінвідновлення. Що відбувається?

Є в нас досить дивне міністерство. На його сайті стоїть логотип – Мінвідновлення, насправді його офіційна скорочена назва – Мінінфраструктури...

Що знову задумали нардеп Горобець і дерибанники Біличанського лісу?

Верховний Суд вже виніс рішення у справі щодо Біличанського лісу. І там прописано чорним по білому, що Коцюбинське – це анклав. Біличанський ліс – територія міста Києва...

''Ліси України''. Що планують робити з оцінкою впливу на довкілля? UPD

Комітет відголосував за варіант законопроєкту, який запропонував голова комітету Олег Бондаренко за основу. 14 березня засідає комітет з питань екології Верховної Ради...

Лобізм без правил. Хто і як лобіює ініціативи голови "Слуг" Олени Шуляк?

Під гаслом "Все для відбудови" забудовники через своїх лобістів намагаються протягнути низку законопроєктів, які треба їм, але точно не суспільству...

Як спрут Медведчука в адвокатурі замовив ''чорнуху'' проти адвоката Донця з ЗСУ

Я писала про кремлівський спрут а адвокатурі України. Там соратниця Медведчука – Лідія Ізовітова – тримає у кріпацтві всіх адвокатів України...