27 березня 2020, 20:09

Зелене світло корупції в оновленому Міноборони

Боротись з корупцією – не справа Міноборони, сказав мені новий Міністр оборони щойно зайняв кабінет і звільнив команду свого попередника.

З ним можна було б погодитись. Завдання Міноборони – забезпечувати обороноздатність держави.

От тільки проблема в тому, що корупція в Міноборони цю обороноздатність підриває. А значить – без цілеспрямованих дій на її подолання вона і далі заважатиме виконанню ключової функції Міноборони.

Попередній Міністр (якому дали попрацювати всього 6 місяців) це розумів. Саме тому зниження рівня корупції було визначено однією з пріоритетних цілей Міноборони на рівні програми діяльності уряду.

Коли восени 2019 я приєдналась до команди нового Міністра, то написала на виконання антикорупційної цілі план дій, заснований на трьох принципах: усунення умов корупції, забезпечення невідворотності відповідальності та виховання нетерпимості до корупції.

В основі цього плану - управління ризиками за кращими стандартами країн-членів НАТО, суть якої в тому, щоби порушення і втрати виявляти заздалегідь і попереджати.

В плані дій були визначені 5 пріоритетних сфер: землі оборони, використання пального, державні підприємства Міноборони, закупівлі, будівництво об'єктів інфраструктури + житлове забезпечення. В кожній – визначені стратегічні рішення, які в перспективі 2-3 років мали усунути умови корупції через запровадження нових прозорих електронних систем і правил.

Паралельно треба було виявити і закрити "дірки" в існуючих процедурах – на час, поки втілюються стратегічні рішення. Для цього я ініціювала створення робочих груп з профільних підрозділів і включення до них громадських експертів, на роботу яких ми залучили міжнародну підтримку, для того, щоб забезпечити максимуму кваліфікованої експертизи. Їх завдання було ідентифікувати корупційні ризики і напрацювати конкретні проекти рішень (інструкції, методології, накази, постанови, законопроекти тощо), які би мінімізували корупційні ризики в кожній.

Тому що набагато ефективніше втрати і порушення попередити, ніж потім роками в судах втрачене повертати.

Проте, на жаль, новий міністр так не вважає.

А для чого? Ну подумаєш, життя і безпека військових і громадян опинялися під загрозою, подумаєш – мільярди як крізь сито зливалися, подумаєш – землі оборони розбазарювались, подумаєш – військові не отримували житла і не мали в що вдягатись. Функціонувало ж раніше якось?

В радянському союзі теж функціонувала, система: генерал завжди правий, солдати, сержанти, молодші офіцери – це витратний матеріал та гарматне м'ясо. Так може ну їх ці реформи західного світу – повернемось до зразка радянської армії, а ще краще – російської. Ну щоб ворог наш краще за нас розумів, як у нас все влаштовано, який напрямок розвитку ми вибираємо, а головне чи зможемо ми чинити опір російській агресії проти України. Так, пане міністре?

Зупинка або імітація реформ може стати величезною помилкою у стратегічному розвитку і подальшій розбудові української армії.

Парадокс і трагедія ситуації в тому, що попри формальну визначеність західного курсу наш рух в тому напрямку зараз виглядає як крок вперед, два назад. І якщо новий керівник Міністерства все "обнулить", другого шансу мати потужну армію незалежної України може і не бути. А це вже – наслідки на десятки, а можливо, й сотні років.

Як російську війну проти України сприймають в Африці? Мої спостереження з Кенії та Ефіопії

Багато хто з вас міг помітити, що під час російської війни проти України ми набагато частіше говоримо про Африку. Ми слідкуємо за їхніми голосуваннями в ООН, Міністр закордонних справ саме під час війни поїхав в перше в історії України турне африканськими країнами, а Президент десятками тисяч тонн відправляє туди безкоштовне зерно...

Жертвами російської війни проти України вже стали 1,6 млрд людей в 94 країнах світу

За 9 місяців після жорстокого та неспровокованого вторгнення росії в Україну російські війська перетворили цілі міста на руїни та вбили тисячі чоловіків, жінок і дітей, навмисно цілячи в мирних жителів у їхніх будинках...

Війна росії проти України "впливає на людей навіть далеко від поля бою"

Переклад інтерв'ю, опублікованого EUvsDisinfo.eu, що ведеться оперативною робочою групою зі стратегічних комунікацій – підрозділ Європейської служби зовнішньополітичної діяльності...

Заявка України до НАТО: геніальний, але ризикований ALL IN

Геополітику часто порівнюють з шахами: бо для того, щоб вигравати на світовій арені, потрібно передбачати дії противника і продумувати складні багатоходівки...

Рада Європи: росію точно треба притягнути до відповідальності, але ще не вирішили як саме

16 вересня росія повністю і остаточно виключена з органів Ради Європи. Ця міжнародна організація виключила росію зі свого складу за її агресію проти України ще в березні 2022...

Рада Європи: росію виключили, чи буде трибунал?

16 вересня росія офіційно і остаточно буде виключена з усіх органів з Ради Європи. На сьогодні ця міжнародна організація відреагувала на російську агресію тим, що виключила її зі свого складу...