9 липня 2019, 19:28

Люстрація: за що боролись?

Минулого тижня суспільство сколихнула чергова спроба Конституційного суду скасувати люстрацію. КСУ давно, чотири роки, якщо бути точним, збирається це зробити. І давно вже скасував би, якби кожного разу, як це питання з'являлось в порядку денному, ми не виходили на захист люстрації під стіни суду.

Однак зараз, коли у всіх на вустах реванш, чергова спроба скасування люстрації привернула увагу дуже багатьох. Знаєте, чому? Тому що це оголило одну страшну правду – виявляється, через 5 років після Революції, яка прогнала злочинний режим Януковича з влади, люстрація – єдине, що зараз заважає їм повернутись назад у владні кабінети.

Чи був хтось з них покараний? Ні. Чи конфіскували в когось майно? Ні. Чи заборонили через суд комусь із них обіймати державні посади? Теж ні. Через стільки років після "титанічних" зусиль керівництва держави єдине, що залишилось – один маленький закон про люстрацію. Який навіть не передбачає покарання, а лише заборонив високопосадовцям часів Януковича повертатись на керівні державні посади. Для чого? Та для того, щоби ті, хто прийшов 5 років тому на їхнє місце, покарали їх – перезавантаживши правоохоронні органи і суди. Але нам 5 років лише розказували про реформу Генпрокуратури і Служби безпеки, про успішну судову реформу і фантастичні успіхи по боротьбі з високопосадовою корупцією на всіх щаблях влади, а по факту – не було зроблено нічого, щоби покарати представників попереднього злочинного режиму.

Більше того, коли сама тільки люстрація й залишилась, виявляється, більшість політичних сил, які збираються заходити в новий парламент, ... не хочуть, щоб вона забороняла посадовцям януковича повертатись на посади! Хто не підтримав Закон "Про очищення влади" публічно:

--> Тимошенко, яка розказує про корупцію і відсутність відповідальності. Вона чудово знає, що люстрація не передбачає притягнення до відповідальності. Таку відповідальність передбачають розслідування правоохоронних органів. От тільки коли доходило до конкретних справ, наприклад, коли в парламенті голосували за притягнення до відповідальності нардепів, її там не було: ні коли голосували за Розенблата, ні коли голосували за Дейдея, ні коли голсоували за Довгого. Але вона в відсутності відповідальності не винна, винна люстрація.

--> Смешко, який повторює мантру всіх люстрованих про те, що "позвільняли професіоналів", бо... виявляється, в його списку люстрований. Так для чого було дурити людям голову і створювати нову партію? Об'єднались би одразу з Опаплатформами-За життя і Опаблоками – в них в списках теж багато люстрованих "професіоналів".

--> Опаплатформа-За життя і Опаблок, представники яких самі під люстрацію підпадають і просили її скасувати. Вдумайтесь: бойки, мураєви, вілкули, королевські, шуфричи – вони всі фактично люстровані. Так, Закон не може заборонити їм бути народними депутатами (бо це було би порушенням конституційного права обирати і бути обраним), але поки діє закон, до 2024 року їм заборонено бути міністрами, прокурорами, податківцями, очолювати інші органи виконавчої влади. Зрозуміло, що вони зацікавлені в скасуванні люстрації – бо вона їм заважає повертатись на посади.

--> Слуга народу. Її лідер, Разумков, почав розказувати про те, що "люстрація дозволила їм просто піти з посад". Але завдання люстрації – як раз не пустити їх назад на посади. І саме цю вимогу закону порушив Президент Зеленський, одним із перших своїх рішень призначивши Богдана. Більше того, на моє питання в прямому ефірі іншій представниці списку Слуга народу чи вони підтримують Закон "Про очищення влади" так і не було чіткої відповіді. З чого я роблю висновок, що не тільки одного Богдана їм заважає повернути на посади люстрація. А щоб це було не так всім очевидно, з'явились популістичні заяви про новий закон, щоб люструвати виборні посади. А хоча б те, що є, для різноманіття не пробували виконувати?!

--> Але найцинічніше зробив Порошенко – він просто чотири роки саботував Закон "Про очищення влади", роками не звільняючи недолюстрованих, незаконно виводячи їх з-під люстрації і призначаючи на посади всупереч закону. Його правляча коаліція в парламенті так і не спромоглася прийняти закон, який зробив би люстрацію сильнішою. Роками він зберігав в Конституційному суді суддів, які постійно намагались її скасувати. І тепер він, в гонитві за вашими голосами на виборах, кричить про реванш і емоційно виступає на захист люстрації – єдиного, що він не встиг за роки свого президентства знищити.

І в чому найбільший парадокс? Йому після всього вірять. Він, який через ручні правоохоронні органи і суди залишив безкарними тих, хто розстрілював Майдан і привів в Україну війну, саботував створення незалежних судів, блокував роботу антикорупційних органів, повернув в українську політику Медведчука, допоміг йому сколотити статки, за які той тепер скуповує українські телеканали – він, який уможливив реванш, тепер цинічно розказує, що його зупинить, і йому, виявляється не просто вірять, його ще й хочуть бачити в парламенті.

Ну тоді чесно зізнайтесь собі, що пробачили непокараних вбивць Небесної сотні, що пробачили 13 тисяч вбитих на війні, що пробачили непокараних корупціонерів, що пробачили відсутні правоохоронні органи та суди – все це пробачили, благословили Медведчука, Порошенка та решту олігархів та їх проектів і далі використовувати Україну як територію для заробляння грошей, ставитись до українців як до німої біомаси, влаштовувати вибори на окупованому Донбасі і заводити російських бойовиків до українського парламенту, дерибанити український бюджет і далі годувати нас брехнею про європейське майбутнє, якого в України не буде, поки вони будуть при владі – бо корупціонерів і саботажників реформ в ЄС не беруть.

Не готові пробачити? Тоді не давайте їм благословлення своїми голосами на виборах, піддаючись на цинічні брехливі маніпуляції, які ллються з куплених за сотні мільйонів бордів і телевізійної і радіо реклами. Не піддавайтесь на маніпуляції рейтингів, які намагаються створити у вас враження, що ваш вибір вже ні на що не вплине. Не слухайте нікого і не йдіть на компроміси з власною совістю. Інакше для чого були всі жертви останніх 5 років?

Як російську війну проти України сприймають в Африці? Мої спостереження з Кенії та Ефіопії

Багато хто з вас міг помітити, що під час російської війни проти України ми набагато частіше говоримо про Африку. Ми слідкуємо за їхніми голосуваннями в ООН, Міністр закордонних справ саме під час війни поїхав в перше в історії України турне африканськими країнами, а Президент десятками тисяч тонн відправляє туди безкоштовне зерно...

Жертвами російської війни проти України вже стали 1,6 млрд людей в 94 країнах світу

За 9 місяців після жорстокого та неспровокованого вторгнення росії в Україну російські війська перетворили цілі міста на руїни та вбили тисячі чоловіків, жінок і дітей, навмисно цілячи в мирних жителів у їхніх будинках...

Війна росії проти України "впливає на людей навіть далеко від поля бою"

Переклад інтерв'ю, опублікованого EUvsDisinfo.eu, що ведеться оперативною робочою групою зі стратегічних комунікацій – підрозділ Європейської служби зовнішньополітичної діяльності...

Заявка України до НАТО: геніальний, але ризикований ALL IN

Геополітику часто порівнюють з шахами: бо для того, щоб вигравати на світовій арені, потрібно передбачати дії противника і продумувати складні багатоходівки...

Рада Європи: росію точно треба притягнути до відповідальності, але ще не вирішили як саме

16 вересня росія повністю і остаточно виключена з органів Ради Європи. Ця міжнародна організація виключила росію зі свого складу за її агресію проти України ще в березні 2022...

Рада Європи: росію виключили, чи буде трибунал?

16 вересня росія офіційно і остаточно буде виключена з усіх органів з Ради Європи. На сьогодні ця міжнародна організація відреагувала на російську агресію тим, що виключила її зі свого складу...