2 листопада 2020, 16:12

КРИЗА ДЕРЖАВНОСТІ

Не впевнений, що взагалі маю писати. У мене зникла солідарна позиція, Я майже ні з ким не можу солідаризуватися – ні з націонал-патріотами, ні з проросійськими силами, ні з компрадорами, яких сьогодні більшість.

Ті, з ким я можу солідаризуватись, сьогодні – маргінали. Отже я пишу з маргінальної позиції.

Недавно один експерт на Фейсбук сформулював чіткий принцип відносно нинішньої кризи: політична криза вирішується конституційними засобами, а конституційна криза вирішується політичними засобами.

Проблема лише в тому, що в Україні розгорнулася не просто політична чи конституційна, а державницька криза.

Політична криза це конфлікт найбільш впливових політичних сил, який дійсно можна вирішити в рамках Конституції.

Конституційна криза це конфлікт передбачених Конституцією інститутів, який не може бути вирішений в рамках Конституції, і тому потребує політичного компромісу задля певних змін до Конституції.

НАБУ, НАЗК, САП, АКС – це неконституційні органи, які водночас мають право втручатися в діяльність конституційних інститутів та є прямими інструментами зовнішнього управління.

Діяльність цих органів неможливо ввести в нинішню Конституцію шляхом окремих правок, бо вони порушують сам конституційний принцип суверенітету України.

Нова з нуля написана Конституція держави, яка унормовує нинішнє зовнішнє управління, смислу не має, бо проголошувати рабську залежність країни негідно і ганебно.

Більше того, ми не можемо також вирішити нинішню кризу державності політичними засобами, бо політична більшість обстоює сьогодні саме компрадорську позицію.

Тобто ми маємо кризу державності з найбільш імовірною перспективою повної дисфукції політичної системи, антагоністичного протистояння різних частин українського суспільства, продовженням територіального розпаду країни та функціональним розпадом держави.

Ось тому я щиро і безкомпромісно вважаю націонал-патріотів, проросійські сили та компрадорів або некомпетентами, які не розуміють, що роблять, або негідниками.

Саме тому я вважаю позицію суверенної України сьогодні маргінальною – суверенна Україна сьогодні жодній впливовій політичній силі не потрібна.

З цієї маргінальної позиції я можу лише ще раз нагадати про необхідність прийняття розробленої нашою ініціативною групою інаваційної Конституції як єдиного способу вийти з кризи державності.

Якщо інаваційний конституційний процес запустити негайно, у нас є шанс зберегти Україну хоча б у такому вигляді.

Інакше це доведеться робити пізніше, але вже у фрагментованій територіально і фукціонально країні.

Як ми уявляєм перемогу?

Недавно один дуже віруючий у перемогу звинуватив мене в тому, що я не вірю в перемогу. Більшість думає, що уявлення про перемогу у всіх однакові...

Момент істини

1. Ми не витримуємо ліберальний шлях в Україні. Не дивлячись на війну, ми досі не воюємо ні за свободу, ні за вольності, ні за волю. Ми воюємо за націю, за своє, за своїх...

Правила катастрофи

Якщо ти живеш просто, то будь-яка складна угода для тебе кабальна. У складному світі будь-яка локальна війна є війна глобальна. Нагромадження простих рішень у складному світі веде до краху...

Про Надію

ˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑМи – це лише наша омріяна Надія, ˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑБо все решта – це нездійснені наміри ˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑта залишки марних сподівань...

Жижек як уособлення смерті філософії напередодні глобальної ядерної катастрофи

Відгук на статтю Жижека "Діалектика темного просвітництва". Оригінал тут. Жижек говорить з позиції спостерігача чи інтерпретатора про світ, у якому нема і до кінця глобальної катастрофи не буде мислення...

Виснаження

ˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑЗ країною песимістична картина, ˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑБо потрапила в подвійну кабалу вона: ˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑНемовби зраджена Катерина ˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑˑІ водночас Галя балувана...