29 січня 2021, 17:41

Зеленський подарував ОПЗЖ схему по газу на 5 млрд

Надприбуток в 5 млрд дає Бойку-Медведчуку новий тариф на розподіл газу. Навіть бабусі в старих хатах заплатять 500 грн на партійне будівництво ОПЗЖ. Адже, навіть, якщо бабуся економить і витрачає на обігрів лише 500 кубів газу, аж тисячу гривень доведеться їй заплатити Фірташу за транспортування газу (або за неї це зробить бюджет через субсидії), але реальні витрати на транспортування газу в цій сумі будуть складати заледве половину, все інше – надприбутки.

Мега-прибуток для ОПЗЖ і втрати для населення не важко порахувати, якщо знати, що населення споживає 8 млрд. кубів газу в рік, новий тариф на розподіл в платіжках буде в середньому 2 грн. за куб, більшість "облгазів" у власності Фірташа, якого немає в Україні, але є його партнер Бойко, що захоплюється політикою "рускаго міра".

Отож, 5 млрд чистого прибутку з "тарифів за транспортування", очевидно, піде на промивку мізків населенню через телеканали Медведчука.

Офіційні заяви про те, що раніше при транспортуванні не були враховані технологічні втрати, температурні режими – брехня. Я доведу документом. Все було враховано з надлишком і в минулорічних тарифах.

Хоча зараз лунає і правда в поясненнях необхідності зростання тарифів... Коли НКРЕКП офіційно повідомила про зростання тарифів на транспортування газу, як "необхідність компенсувати недоотриману фінансову виручку облгазів 2015-2019 року", я невільно посміхнулася. Таки правда: "режим бариг" не давав Фірташу отримувати надприбутки, але "зелена влада" (і Бубочка особисто!) йому це компенсує. Відчуйте люди різницю...

Проте, не все було добре і в попередні часи. Саме тому, будучи депутатом, я займалася цією темою. Було написано мною десятки запитів, заяв про злочин і т.д.

Зокрема, я боролася за те, щоб Фірташ повернув споживачам гроші, які його "облгази" незаконно отримували з населення, нафантазовуючи в платіжках різні додаткові збори.

А тепер опишу, що я маю на увазі, бо зараз фантазії Фірташа "зелена" влада легалізувала. Почну з того, що тариф на розподіл\транспортування в попередні роки (а особливо у "облгазів", що входили в групу "Газтек" Фірташа) був досить високим. Наприклад, від свого "Київоблгазу" я отримувала платіжки, де він був майже 1 грн. з ПДВ.

Однак, в платіжці також була графа "приведення до стандартних умов". Що це таке? Справа в тому, що в теплу погоду газ розширюється, а у великий мороз стискається аж на одну десяту об'єму, тому наші побутові лічильники не можуть об'єктивно його порахувати. Тому застосовується система коефіцієнтів, що розраховуються від середньої температури місяця. Отож, літом об'єм спожитого газу насправді менший за покази лічильника, а зимою – більший. І літнє зменшення, зрозуміло, не компенсує зимове збільшення, тому що літом газ практично не споживається. Отож, по факту завдяки цій графі "приведення до стандартних умов" облгази Фірташа додатково брали плату за сотню/другу кубометрів газу в рік в плюс до показів лічильника.

Однак, не зважаючи на залізну логіку цього дорахування, насправді воно було нічим іншим, як ГРАБУНКОМ. Бо, звісно, необхідне "приведення до стандартних умов", але... не двічі.

Перший раз плата за втрачений на холоді газ бралася в самому тарифі на траспортування. Саме тому ці тарифи і були високі (адже гривня за транспортування кубу газу – це не мало). Другий раз плата за те саме збиралася, коли в щомісячних платіжках від облгазів Фірташа додатково рахувалося приведення до стандартних умов (зимою додавалися десятки кубометрів газу і бралася за них платня).

До речі, двічі за "приведення до стандартних умов" брали тільки облгази Фірташа. В останній моїй платіжці за грудень 2020 року Фірташ так само порахував двічі.

Доказом того, що це подвійна плата, є нижче наведений лист НКРЕКП у відповідь на мій депутатський запит 2019 року. Там чітко вказано, що всі витрати і втрати вже є в тарифі. Про це також можна почитати у рішенні Антимонопольного комітету, який наклав штраф на цілу низку облгазів Фірташа за подвійний збір коштів з населення ось тут:

РІШЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу

А нинішнє підняття тарифу на розподіл для облгазів Фірташа означає, що ми будемо платити за те саме вже не вдвічі, а... втричі!

В моєму листі від НКРЕКП 2019 року чітко вказано, що ВСІ планові виробничо-технологічні витрати були пораховані за розробленими методиками і включені в тарифи в 2016 році. І хоча з того часу минуло 5 років, але нічого кардинально не змінилося, отож, яка була необхідність стрибку тарифу на 200% окрім бажання отримання надприбутків Фірташем? Все навіть навпаки, якщо минулоріч була нижча ціна на газ (тобто в грошовому еквіваленті у "газів" були менші витрати на технологічні і температурні втрати газу), значить, навпаки, тариф на розподіл мав би за підрахунками минулого року істотно зменшитися...

Далі, зауважте, в листі від НКРЕКП є абзац про те, що "облгазам" було заборонено в платіжках нараховувати "приведення газу до стандартних умов", і "Київоблгаз" був навіть за це оштрафований. Однак, Фірташ це продовжив робити "по бєзпрєдєлу". Останній раз я звернулася з депутатським зверненням на цю тему безпосередньо до Президента Зеленського. Мені з Офісу Президента відповіли за підписом Богдана, що переслали моє звернення в Кабмін. Іншої реакції не було.

А зараз вона є. Протилежна!!! Не повернення незаконно зібраних грошей населенню, а навпаки, легалізація надприбутків через НКРЕКП, ще й помножена на два.

Отож, коли лунає, що облгазам треба компенсувати щось недоотримане за часів минулої влади, це не може не обурювати, бо якраз все навпаки – це Фірташ мусить компенсувати. Тим паче, що газотранспортну систему довжиною в 200 тисяч км труб приватні власники облгазів отримали від держави в користування безкоштовно в часи Януковича. В 2015 році були прийняті підзаконні акти, що не може бути безоплатного користування державною власністю, що труби держава здає в оренду, отож 600 млн грн повинно було додатково йти в державний бюджет. Проте, надходили самі сльози з трьох "газів", бо газова імперія Фірташа "по бєспрєдєлу" не платила. Я і про це теж писала Зеленському в 2019 році. Однак, моновлада з 100% своїм генпрокурором і ручним ДБР так і не примусила Фірташа платити. Зате Фірташ примусив владу йому компенсувати якісь недоотриманні надприбутки за попередні роки за рахунок населення. Абсурд!

До речі, як я писала вище, кілька "газів" платили оренду. Зокрема, єдиний великий "Одесагаз", що належить не Фірташу, а одеському бізнесмену Ігорю Учителю, платив оренду за користування державними трубами. І, яка іронія долі, зараз йому тариф на розподіл газу був піднятий не так, як фірташівським "облгазам" вдвічі, а на лише на 10 коп. з 0.79 до 0.89 грн... Наприклад, згаданий вище фірташівський "Київоблгаз" піднімає тариф з 0.81 до 1.55 (і це без ПДВ). Тобто, було майже гривня, а стало майже дві!!!

І тут, звісно, стає цікавий механізм підняття тарифу. Чому сумлінним операторам ГРМ, таким як "Одесагаз", підняли трохи? А таким "бєспрєдєльщикам", як "Київоблгаз", вдвічі?

А тому, що "гази" самі, опираючись на урядові методики, розраховують свої втрати і витрати. Тому сумлінні рахують сумлінно, а крадії так, щоб вкрасти. Однак, далі таблиці розрахунку тарифу по кожному "облгазу" подаються в Мінпаливенерго для перевірки і затвердження, а далі остаточно тариф погоджує НКРЕКП. Тому є державний механізм приведення до стандартних умов. Однак, він не спрацював, бо "рука руку миє". Завищені тарифи для облгазів олігарха Фірташа затвердив інший олігарх Ахметов через свою міністерку Ольгу Богуславець в уряді Шмигаля.

Проте, звісно головна відповідальність в усьому цьому грабунку лежить на Зеленському. Не лише тому, що він патякав про зниження тарифів під час передвиборчої кампанії, не лише тому, що це уряд моновлади. А тому, що це він призначив в НКРЕКП Валерія Тарасюка, який поставив свій підпис під новими завищеними тарифами для Фірташа, ще й пояснив це "компенсацією недоотриманої виручки за часів минулої влади". При чому, Зеленський призначив в НКРЕКП Тарасюка не як незалежного спеціаліста, а тому, що його кандидатуру пролобіювали російські бізнес-партнери з групи Бабакова, які це "заслужили" фінансуванням проєктів "95-кварталу" в Росії.

Тобто, коли призначений Зеленським за спонсорство "95 кварталу" голова НКРЕКП легалізував схему мега-збагачення Фірташа за рахунок населення, хіба це не відповідальність Зеленського?

Хоча, можливо, Зеленський цим не переймається, бо не вважає схему на 5 млрд грн мега-збагаченням. Так, копійки... Звична справа... Адже, в проекті "Велике буд-крадівництво" корупційна маржа тільки в одному тендері на будівництво 30 км дороги Н-31 також склала 5 млрд. грн.

От якби було щось серйозне – наприклад, як в справі екс-міністра Омеляна про зменшення портових зборів, що привело до збільшення заходів суден в українські порти і, відповідно, збільшення бюджетних надходжень, – тоді інша справа... Тоді, ату, ДБР!





Російська бронетехніка: палити чи втікати?

Сьогодні на оборонному комітеті ВР вирішується надважливе питання: чи буде у нас чим вжарити Путіна, якщо посміє  сунутися  до нас. Там вирішують чи закупить "оборонка" ракетні протитанкові комплекси Корсар та Стугна...

Міносвіти підкорегувало ''знущання'' над дітьми загиблих на фронті

Влада таки відреагувала. Міносвіти підкорегувало "знущання" над дітьми загиблих на фронті. Цілий тиждень дітей загиблих захисників країни, що вступають у ВНЗ і мають мінімальні пільги для вступу на бюджет катували вимогою подачі незрозумілої неіснуючої довідки МСЕК і відмовляли в реєстрації в базі...

Влада знущаєтся над вступниками – дітьми загиблих в АТО

Українофобський міністр освіти Шкарлет знущається над дітьми загиблих на фронті. Зараз в розпалі вступна кампанія у ВНЗ. Діти загиблих захисників України мають лише невелику пільгу для вступу на бюджет...

Міністерство енергетики може очолити агент Кремля

За моєю інформацією, Шефір проштовхує призначення Германа Галущенка – агента Кремля – на міністра енергетики. Галущенко останній рік, де-факто, керівник Енергоатому, людина Деркача, це він розвалив "атомку" та енергобаланс...

Поляки на референдумі за літній час, а ЗЕ нам вибрав зимовий

Поляки вибирали літній час на референдумі, а "зимовий" для українців цього тижня проголосує монобільшість у ВР. Для українців це означає, що цілих півроку в Україні буде на годину скоріше наступати ніч...

Україна переходить на зимовий час, бо на цьому заробляє Ахметов

Країни ЄС переходять на літній час, а Україна на зимовий, як Росія, бо на цьому заробляє Ахметов. Ми станемо найтемнішою для життєдіяльності країною світу, якщо перейдемо на зимовий час (проголосовано монобільшістю)...