12 червня 2020, 15:00

Подала в ДБР заяву про злочин Прем'єра Шмигаля

Віднесла в ДБР заяву про злочин Шмигаля і чекаю внесення в ЄРДР. Якщо не внесуть – піду в суд!

Шмигаля звинувачую у:

розтраті майна (ст. 191 КК): а саме 9 млрд. грн. збитків "Енергоатома" через ініціативу прем'єра щодо примусової зупинки трьох енергоблоків.

Зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК) для лобіювання інтересів олігархів. Адже атомка дискримінується урядом (на відміну від теплової генерації). І не думайте, що це вигідно лише Ахметову. Про "Центренерго" не забуваємо... Тобто, про вугілля з ОРДЛО, яке рашка постачає туди через Коломойського.

Державна зрада – ст. 111 КК. Дискримінаційна політика уряду відносно "Енергоатому" має на меті імпорт електроенергії з нової АЕС "Росатому" в Білорусії та перехід на давальну сировину – ядерне паливо авансом з РФ. Відмову від об'єднання енергосистем з Європою та відмову від американського ядерного палива. Тобто – повну енергетичну залежність від Росії.

Особливо звертаю увагу ДБР на такий красномовний факт: згідно графіку експлуатації енергоблоків АЕС в 2020 році, ті, що працюють на американському паливі, не зупиняють, а експлуатують по повній. Третій енергоблок Південно-Української АЕС на американському паливі в цьому році не зупиняється навіть на плановий ремонт, на ЗАЕС тільки два блоки з шести працюють на російському паливі – саме вони виведені в резерв. Мета – якнайшвидше використання американського палива, щоб позбутися американського партнерства і контролю, та передати "Енергоатом" "Росатому".

Вся заява про злочин тут:

Повідомлення про злочин

в порядку статті 214 Кримінально-процесуального кодексу України

Повідомляю про організацію та вчинення дій, що мають ознаки кримінальних правопорушень ч.5 ст.191 КК України, ч.2 ст. 364 КК України та ст.111 КК України службовою особою Прем'єр-міністром України Денисом Анатолійовичем Шмигалем у змові з іншими зацікавленими особами, що призвели до значних збитків та загрожують банкрутством ДП НАЕК "Енергоатом", позаштатними аварійними ситуаціями, втратою енергетичного потенціалу країни та енергетичної залежності від держави-агресора.

Повідомляю, що 27.04.2020 року під час наради, на якій головував Прем'єр-міністр Д.А. Шмигаль, де розглядався проект прогнозного балансу електроенергії ОЕС, Державне підприємство "Національна Атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" отримала доручення значно знизити обсяги генерації електроенергії шляхом виведення в резерв одних енергоблоків, роботи на заниженій потужності та збільшення термінів планового ремонту інших енергоблоків.

На виконання доручення Прем'єр-міністра Д.А.Шмигаля 28.04.2020 т.в.о. першого віце-президента технічного директора ДП "НАЕК "Енергоатом" Валерій Кравець направив в ПрАт "НЕК "Укренерго" відкорегований оперативний графік експлуатації АЕС, який був погоджений та затверджений. Цим графіком було передбачено роботу на пониженій потужності 7 енергоблоків, виведення в резерв 3 енергоблоків (див. додаток 1) та збільшення строків планового ремонту, що в сукупності призводить до роботи "Енергоатому" лише на 50% потужності.

Згідно розрахунку фінплану НАЕК "Енергоатом", таке обмеження потужностей НАК призведе до недоотримання 7 млрд. 972 млн. доходу за основною діяльністю – генерацією електроенергії. Позаяк "Енергоатом" працює на межі рентабельності, а витрати на підтримання життєдіяльності енергоблоків в "холодному" режимі практично дорівнюють доходам за умов повної завантаженості, такі "подвійні" втрати призведуть до швидкого банкротства державного підприємства.

Зокрема, простій трьох енергоблоків ЗАЕС-2, ЗАЕС-6, РАЕС-З, які за дорученням Шмигаля були виведені в резерв в кінці квітня – на початку травня, вже на даний час призвело до витрат "Енергоатома" в розмірі близько двох мільярдів гривень на експлуатацію енергоблоків в "холодному режимі" та не отриманих доходів в розмірі також близько двох мільярдів грн внаслідок зупинки генерації. Тобто, втрати "Енергоатому" вже склали, як мінімум, три мільярди грн.

Загалом, збитки "Енергоатому" від запланованого виводу в резерв трьох енергоблоків на період майже три місяці загрожують скласти близько 9 млрд грн.

Також повідомляю, що прийняті урядом рішення про виведення в резерв енергоблоків АЕС загрожують життю та здоров'ю громадян України, адже безпека зупиненого реактора з паливом в реакторі нижча, ніж безпека роботи на повній потужності, адже позаштатні ситуації, які виникають в такому режимі експлуатації, менш досліджені. Зауважу, що при довгих простоях значно підвищується такий нормативний показник, як частота пошкоджень активної зони реактора.

Також виведення в резерв та робота на зниженій потужності разом з підвищенням рівня ризиків потягне за собою втрату бюджетних коштів через можливе підвищення страхових платежів від України в страховий Ядерний пул.

Про свідомі злочинні дії уряду на чолі зі Д.А.Шмигалем свідчить той факт, що не зважаючи на всі вище перераховані втрати від зменшення обсягів атомної генерації, головні обмеження уряду торкнулися саме її. Так, в країні має місце зменшення обсягів споживання електроенергії, що пов'язано з падінням промисловості та економіки вцілому, однак уряд мав можливість для зменшення профіциту в енергобалансі обмежити генерацію не атомної, а теплової енергетики. Судячи з кривої добового споживання електроенергії, в Україні уряд міг зберегти показники минулорічної потужності АЕС, що давала можливість атомникам не падати нижче межі рентабельності.

Натомість, заплановане урядом зменшення обсягів генерації НАЕК "Енергоатом" найбільше – 8.6%, в той же час генерація ТЕС скорочується менше – на 7.8%, а на ТЕЦ зберігається на минулорічному рівні. Тобто, обмеження уряду в першу чергу стосуються саме атомної генерації, яка є виробником найдешевшої за собівартістю електроенергії в країні. Вартість електроенергії, виробленої на АЕС, становить орієнтовно 0,7 грн\КвТ, а на ТЕС\ТЕЦ – більше 1.5 грн. КвТ.

В цьому контексті також хочу зауважити, що урядова політика "недоторканості" теплової енергетики – це не лише лобізм інтересів групи ДТЕК, але й також державного "Центренерго", яке перебуває під корупційним впливом групи "Приват", яке є гігантом теплової генерації, і яке зараз забезпечується сировиною – вугіллям виключно з окупованих територій.

Тобто, рішення уряду, що надало переваги тепловій генерації перед атомною, в своїй основі забезпечує підтримку шахт в ОРДЛО, які були захоплені в ході російської агресії, податки з яких йдуть в російський бюджет, і ця підтримка відбувається за рахунок банкрутства державного атомного гіганту.

Також додам, що дискримінаційна політика уряду стосовно державної атомної енергетики почалася не з квітня 2020 року. В 1 кварталі 2020 року урядом Шмигаля також була штучно обмежена атомна генерація в інтересах приватних імпортерів електроенергії. Адже, згідно даних "Енергоатома", через додаткові штучні обмеження роботи енергоблоків українських АЕС, а саме "перепростій у ремонті", який був викликаний профіцитом електроенергії в балансі ОЕС, в першому кварталі не було вироблено 2 180 млн. кВтг. Разом з тим, уряд дозволив в першому кварталі імпортувати в Україну 1.554 млн. кВтг.

Також, через дискримінаційну політику уряду на чолі з Д.А. Шмигалем стосовно атомної енергетики, надзвичайно високими стають ризики енергетичної залежності від держави-агресора. Ці ризики настільки високі, що є підстави говорити про сплановану умисну злочинну діяльність – державну зраду. Адже збитковість "Енергоатому" створює вигідні умови для відмов від політики об'єднання енергосистем України з Європою і неможливість для України вижити без тісної комунікації з енергосистемами Росії та Білорусії.

Нинішня політика відносно "Енергоатому" створює умови, коли енергоблоки АЕС відпрацюють американське ядерне паливо, щоб потім при його відсутності (а також відсутності коштів збанкрутілого "Енергоатому" на нові закупки) перейти на схему давальної сировини з РФ і таким чином знову залежати від монопольного постачання палива для наших АЕС з РФ.

При чому, є підстави вважати, що негативні процеси не лише штучно створюються, а також штучно прискорюються. Прошу звернути увагу, що згідно оперативного графіку експлуатації АЕС виведення в резерв, додаткові планові ремонти та обмеження потужності стосуються тільки тих енергоблоків, що працюють на російському паливі. Енергоблоки з американським паливом експлуатуються по повній. Зокрема, третій енергоблок Південно-Української АЕС, що повністю на американському паливі, цей рік працює без зупинок навіть на плановий ремонт, в той час, коли деякі енергоблоки на російському паливі в 2020 працюватимуть не більше 3 місяців в рік. Зокрема, це стосується Запоріжської АЕС, де з 6 енергоблоків лише два на російській сировині. Якраз ці два (другий і шостий) виведені в "холодний" режим. Тобто, штучно створються умови, коли вже за рік паливо Westinghouse буде відпрацьоване, а це дасть можливість повністю відмовитися від співпраці та контролю з американськими партнерами та повний перехід під контроль "Росатома".

Це все узгоджується з неодноразово озвученими вимогами Російської Федерації про якнайшвидше повернення української атомної енергетики на монопольне постачання палива з Росії, створення спільного ядерного циклу та спільної енергосистеми.

Сукупність вище викладених фактів доводить, що службовою особою Прем'єр-міністром України Денисом Анатолійовичем Шмигалем були свідомо вчинені дії, що мають ознаки кримінальних правопорушень ч.5 ст.191 КК України, ч.2 ст. 364, які нанесли збитки "Енергоатому", загрожують банкротством Національній енергетичній компанії та можуть мати особливо тяжкі наслідки в сфері енергетичної, екологічної та національної безпеки, тобто також мають ознаки державної зради ст.111КК.

Тому прошу внести в Єдиний реєстр досудових розслідувань викладені мною відомості умисної злочинної діяльності прем'єр-міністра України Д.А. Шмигаля у змові з іншими зацікавленими особами.

Російська бронетехніка: палити чи втікати?

Сьогодні на оборонному комітеті ВР вирішується надважливе питання: чи буде у нас чим вжарити Путіна, якщо посміє  сунутися  до нас. Там вирішують чи закупить "оборонка" ракетні протитанкові комплекси Корсар та Стугна...

Міносвіти підкорегувало ''знущання'' над дітьми загиблих на фронті

Влада таки відреагувала. Міносвіти підкорегувало "знущання" над дітьми загиблих на фронті. Цілий тиждень дітей загиблих захисників країни, що вступають у ВНЗ і мають мінімальні пільги для вступу на бюджет катували вимогою подачі незрозумілої неіснуючої довідки МСЕК і відмовляли в реєстрації в базі...

Влада знущаєтся над вступниками – дітьми загиблих в АТО

Українофобський міністр освіти Шкарлет знущається над дітьми загиблих на фронті. Зараз в розпалі вступна кампанія у ВНЗ. Діти загиблих захисників України мають лише невелику пільгу для вступу на бюджет...

Міністерство енергетики може очолити агент Кремля

За моєю інформацією, Шефір проштовхує призначення Германа Галущенка – агента Кремля – на міністра енергетики. Галущенко останній рік, де-факто, керівник Енергоатому, людина Деркача, це він розвалив "атомку" та енергобаланс...

Поляки на референдумі за літній час, а ЗЕ нам вибрав зимовий

Поляки вибирали літній час на референдумі, а "зимовий" для українців цього тижня проголосує монобільшість у ВР. Для українців це означає, що цілих півроку в Україні буде на годину скоріше наступати ніч...

Україна переходить на зимовий час, бо на цьому заробляє Ахметов

Країни ЄС переходять на літній час, а Україна на зимовий, як Росія, бо на цьому заробляє Ахметов. Ми станемо найтемнішою для життєдіяльності країною світу, якщо перейдемо на зимовий час (проголосовано монобільшістю)...