21 квітня 2020, 00:12

Протест у Росії проти карантину. Що не так?

У російському Владикавказі 1,5 тисячі осіб вийшли на протест проти карантину. Відбулося невеличке протистояння з Омоном. Ще невідомо, чим це все закінчиться, але деякі висновки варто вже зробити.

Радіти українцям протистоянням в Росії поки не варто...



ЧИТАЙТЕ: У Росії противники карантину під час мітингу закидали камінням ОМОН





Отже, чому цей протест стався?

Можна виділити 5 причин:



1) У людей через карантин та самоізоляцію почали закінчуватися гроші.


Це головна причина. Люди потрапили у безвихідну ситуацію. Усе інше лише посилювало протестні настрої.



2) Нелогічні дії місцевої (це важливо – місцевої) влади:
то жорсткий карантин, то послаблення. Після нетривалих жорстких рішень місцева влада, наприклад, запустила громадський транспорт.



3) Жорсткі заходи та дії поліцейських по всій країні.


У соцмережах масово поширювали негативний контент, як держава "перегибает". Багато відео про свавілля поліцейських. Які "брали" людей прямо на вулиці.

Тут варто зробити відступ. Росіяни тільки зараз зрозуміли, що живуть в поліцейській державі. Що пакувати в еРеФії поліція може не лише опозиційних "маргіналів", а й звичайних рассєян, які відійшли від свого дому на зайві 100 метрів.

Про жорсткі заходи держави є одна показова історія. Вона про церкву. РПЦ. Московські попи відкрито заявили: на Пасху можна в церкву не йти.



ЧИТАЙТЕ: РПЦ из-за коронавируса рекомендует прихожанам на Пасху молиться дома



Ось так. Однією рукою Кремль вписує Бога в Конституцію, а іншою нагинає своїх попів відмовитися від заробітку.

Так-так, від заробітку.

Ще один відступ. У нас вважають, що московська церква не заклИкала українців залишатися вдома на Великдень через позицію Москви. Я теж так думав. Але саме в цій історії зіграла менша залежність РПЦ в Україні від української держави. У Києві московських попів ніхто не нагинав.

У нас просто народ не пішов.

Цього року нарахували 150 тисяч людей, які прийшли в церкви на богослужіння. Минулого року було 7,5 млн.

А тепер давайте переведемо це в більш зрозумілі цифри для РПЦ. В бакси.

Припустимо, що минулого року третина з тих 7,5 млн ходили на Великдень не до російської церкви. А до РПЦ в Україні прийшли дві третини, тобто 5 млн осіб. Цього року вони не прийшли.

Підрахунки оціночні. Тому давайте вважати, що РПЦ не дорахувалася цього року ось ці 5 млн осіб. А ви ж знаєте, що слідом за батюшкою йдуть особи, які збирають "пожертви". "Пожертви" кожен дає скільки може. Давайте вважати, що в середньому дають 50 грн. Множимо цю суму на 5 млн, отримуємо 250 млн грн. Це трохи менше за 10 млн баксів.

Підсумок. Через карантин та самообмеження українців РПЦ в Україні за один день недорахувалася порядка $10 млн. Нічого собі сума, правда?

У Росії сума мала б бути ще більшою. І уявіть, як мав "попросити" Путін, щоб РПЦ відмовилася від "такие бабки! такие бабки!"

Кому ж таке сподобається?



4) Протестувальники не вірять у коронавірус.


Хоча частина з них на протест прийшли в масках)

Коли у місті оголосили про перші випадки заражених, до лікарні прийшли ось ці "невіруючі". Намагалися прорватися всередину. Пояснювали, що хочуть зрозуміти, як уберегти свої родини. Так-так, саме з такими словами хотіли потрапити до відділення, де перебували інфіковані...



ЧИТАЙТЕ: "Я считаю, что никакого коронавируса нет" – чтобы доказать это, во Владикавказе атаковали больницу







5) Наявність лідера, який закликав людей "на барикади".


І ось тут ще раз варто зупинитися.

Лідером у цього протесту став колишній оперний співак Вадім Чєльдієв.

Давайте про нього здалеку)

Він вважає, що РФ – це фарс. Що його країна – окупована. І вимагає зміни влади.

Але не спішіть цього противника режиму Путіна записувати у лави наших друзів. Не кожен ворог Путіна союзник України. І Чєльдієв нам теж не друг.

Бо він – адепт СРСР. Там просто "совок" головного мозку.



Вадім Чєльдієв. Адепт СРСР проти РФ



Я послухав кілька його записів. Ось тези:

"РФ – фарс. Ми живемо в колонії. В окупації фашистів. Батьківщина окупована з 1993-го року. За 20+ років усі плани Гітлера, які стосувалися СРСР, практично здійснили. За що загинули наші діди? Під приводом коронавірусу, якого не існує, людей загнали в рабство, намагаються встановити тотальний контроль. Нас загнали в борги іноземним банкам та державам, і кажуть, що США – наш ворог. Хоча по факту вони є нашими тіньовими хазяїнами".

Як вам таке?)

Ах, да, ще про вакцину від коронавірусу. Насправді, то не вакцина. А наночіпи. Які вводять в людей, щоб повністю їх контролювати.

Ось така людина прагне повної зміни влади в РФ. І закликає усі народи та республіки (зрозуміло, що це про колишні братські-радянські) приєднатися до нього "у непокорі цій владі, щоб повернути правове поле Радянського Союзу".

І знайшлися люди, які відкликнулися на заклик Чєльдієва вийти 20 квітня на протест.

І от коли всі ці пазліки скласти, то протест у Владикавказі вже не виглядає як проблиск світла у Мордорі...

Ця історія таки важлива для України. З неї треба зробити висновки, щоб подібні протести не повторилися у нас. Бо кожен пункт причин протесту у Владикавказі у більшій чи меншій мірі проявляється і в нас. Хіба що поліція ще не перетнула межу. Та лідера протесту нема.

Але лідер може з'явитися дуже швидко. Чєльдієв таким став за місяць.

Благали про допомогу – врятовані! Неймовірна історія з Херсона

Неймовірна історія з хеппі-ендом. На лівому березі Дніпра під Херсоном застрягла жінка з хлопчиком та дівчинкою. Вода поступово підіймалася, вони рятувалися на другому поверсі, на даху будинку...

Я потрапив у Херсон

Я потрапив у Херсон. Одразу зателефонував своїй редакторці Жені Моторевській, сказав, що буде репортаж з окупованого міста. Але чомусь вона такій новині від мене не зраділа...

Гол усього життя. За це і воюємо

За такі моменти ми любимо життя. Наприкінці матчу Динамо проти Евертона на поле вийшов ось цей чоловік. Він – вболівальник з Евертона. Але на поле він не вибіг, як іноді роблять фанати...

Легенди ЗСУ. Позивний "34"

Герой України танкіст Сергій Пономаренко має позивний "34" – по номеру його танка в АТО. Цю цифру "34" добре запам'ятали російські окупанти...

Зеленський, Демченко і "Харківські угоди"

"Гасите этих казлов!" Саме цей заклик асоціюється у мене з ратифікацією т.зв. "Харківських угод". З такими словами регіонали.ру кидалися на тих депутатів, хто протестував проти продовження базування руzкого флоту в українському Севастополі...

"Понять и простить"? Ще раз про медведчуківських медійників

Ми стали забувати, як виглядають медведчуківські медійники. Але от колишній спікер вирішив нагадати. Цією світлиною Разумков дякував медійникам з закритих телеканалів Ахметова...