13 листопада 2019, 21:16

Медведчук вже не той...

Цікава опозиційна коаліція виникла у Раді проти скасування заборони на продаж землі. В облогу президію брали "Батьківщина" Тимошенко та ЗаЖОП Медведчука. І якщо з Тимошенко у цьому питанні все давно зрозуміло, то ось цей дєдушка серед блокувальників здивував.



"Не дамо розкрасти землю", – банер ЗаЖОП у парламенті.

"Закон о продаже земли ведет страну в пропасть! Мы говорим категорическое "нет" продаже украинской земли! Ни одна фракция не поддержит, кроме "запроданцив"! Посмотрим, у кого поднимется рука на святое! Это лица подонков, которые хотят продать свою страну! Зеленый дурман должен рассеется, и в головах тоже!", – розпинався на медведчуківських телеканалах Рабінович.

А поруч стояв той "дєдушка", який продавлював Земельний кодекс. Документ, який надавав українцям право власності на землю і можливість продавати цю землю. Цей "дєдушка" ніхто інший, як Віктор Медведчук.



Щоб зрозуміти, що "лицо подонков" від Рабіновича стосується і Медведчука, потрібно перенестися у цю ж сесійну залу парламенту на 18 років у минуле.

25 жовтня 2001-го. Рада розглядає Земельний кодекс, у якому право власності на землю та можливість продажу землі. Трибуна та президія так само в облозі. Комуністи та тимошенківці так само проти земельної реформи. А головуючий на засідані, який "продавлює" реформаторське рішення – перший віце-спікер Віктор Медведчук.



"Ми вийдемо з цього питання шляхом голосування, і вийдемо сьогодні, 25 жовтня. Якщо не дадуть поставити на голосування тут [в сесійному залі], поставлю в іншому місці, хоч на третьому поверсі [де знаходяться кулуари і ложа преси]". Ця заява Медведчука залишилася у моїй пам'яті, архівах УП та стенограмі засідання парламенту.

А от з пам'ятю Медведчука щось сталося. 65-річний "дєдушка" вже не той.

25 жовтня 2001-го опоненти земельної реформи зривали засідання. А головуючий Медведчук хотів скласти "екзамен на зрілість парламенту".

І зробив все, щоб це відбулося.

Голосувати у залі комуністи так і не дали. Тому голосування відбулося бюлетенями у кабінеті віце-спікера. У сесійній залі оголосили лише результати – 232 "за".

"Як законодавець він (Віктор Медведчук) був абсолютно досконалий. Завдяки йому у складних умовах восьмої сесії ми ухвалили Цивільний Кодекс, Земельний Кодекс...", – розповідав наприкінці 2001-го Богдан Гавриш.

Та й сам Медведчук тоді активно топив за Земльний кодекс.

23 січня 2002-го у студії "Радіо Свобода" зійшлися два ярих опоненти: Медведчук та Тимошенко.



Тимошенко з того часу риторику щодо землі не змінила.

А от слова Медведчука варто нагадати:

"Земельний кодекс – це історична подія в Україні і це досягнення... Земельний кодекс дав права власності 11 млн. громадянам... Це відповідає в першу чергу інтересам українського народу і тих селян, які віками працювали на цій землі, а сьогодні вперше, не в 17-му році, коли їм обіцяли землю, а саме в 2001 році вони цю землю отримали у власність.

Мене дивує безумовно позиція Юлії Володимирівни, тому що я вважав її прихильником ринкової економіки із залученням інвестицій, де спірним питанням і головним є саме земля і власність на землю, тому що інвестиції, їх природа походження і їх залучення в Україну, що може вивести нашу економіку на новий рівень, а значить і підвищити рівень життя людей і їх добробут, це те, що сьогодні гарантується в тому числі і на тому законі, який ми прийняли, на земельному кодексі.

Конституція зазначає, що перехід права власності на землю може здійснюватися виключно на підставі закону. Такий закон Верховна Рада прийняла, я головував на засіданні і взяв на себе відповідальність щодо його прийняття і беру на себе відповідальність відстояти правильність, конституційність прийняття земельного кодексу, в тому числі і в конституційному суді, якщо в цьому буде потреба.
"

Земельний кодекс Медведчука вводив приватну власність на землю та мораторій на операції з купівлі-продажу землі. Мораторій вводився на 5 років. Але потім кілька разів продовжувався.

І от мораторію може настати кінець. Медведчуку б знову згадати про "екзамен на зрілість парламенту". Але ні. Тепер він у ролі тих комуністів, які блокували його у президії 25 жовтня 2001-го. Не той вже Медведчук. Не той...

Благали про допомогу – врятовані! Неймовірна історія з Херсона

Неймовірна історія з хеппі-ендом. На лівому березі Дніпра під Херсоном застрягла жінка з хлопчиком та дівчинкою. Вода поступово підіймалася, вони рятувалися на другому поверсі, на даху будинку...

Я потрапив у Херсон

Я потрапив у Херсон. Одразу зателефонував своїй редакторці Жені Моторевській, сказав, що буде репортаж з окупованого міста. Але чомусь вона такій новині від мене не зраділа...

Гол усього життя. За це і воюємо

За такі моменти ми любимо життя. Наприкінці матчу Динамо проти Евертона на поле вийшов ось цей чоловік. Він – вболівальник з Евертона. Але на поле він не вибіг, як іноді роблять фанати...

Легенди ЗСУ. Позивний "34"

Герой України танкіст Сергій Пономаренко має позивний "34" – по номеру його танка в АТО. Цю цифру "34" добре запам'ятали російські окупанти...

Зеленський, Демченко і "Харківські угоди"

"Гасите этих казлов!" Саме цей заклик асоціюється у мене з ратифікацією т.зв. "Харківських угод". З такими словами регіонали.ру кидалися на тих депутатів, хто протестував проти продовження базування руzкого флоту в українському Севастополі...

"Понять и простить"? Ще раз про медведчуківських медійників

Ми стали забувати, як виглядають медведчуківські медійники. Але от колишній спікер вирішив нагадати. Цією світлиною Разумков дякував медійникам з закритих телеканалів Ахметова...