27 листопада 2018, 15:50

Аналітика. Що не так з указами президента про воєнний стан?

А ви вже бачили опублікований указ президента, в якому воєнний стан вводиться на 60 діб? А пости у ФБ: як це так, що Рада проголосувала за 30 діб ВС, а в указі 60?

Ну тоді вітаю вас, ви стали свідками юридичного невігластва багатьох українців.



З учорашнього дня це невігластво демонструють купа політиків та журналстів. Заплутались у двох указах.

Отже, є два різні укази президента.



ПЕРШИЙ УКАЗ


Указ оприлюднений на сайті президента під номером 390/2018. Цим указом президент ввів у дію рішення РНБО.

В указі – три стандартні пункти (1 – затвердити рішення РНБО, 2 – контроль покласти на секретаря РНБО, 3 – указ набирає чинності після публікації). Навіть не 12 (останній пукнкт – таємний), як дехто вважає. Це в рішенні РНБО 12 пунктів.



ЧИТАЙТЕ: УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ N390/2018



Це стандартний указ, стандартна процедура. Рішення РНБО завжди вводяться у дію указами президента.

Так от у цьому рішенні РНБО є пункт 3, яким пропонується президенту запровадити ВС на 60 діб по всій території України.

УВАГА! Цим рішенням не вводиться ВС, лише вноситься пропозиція на розгляд президента. Така процедура введення ВС. А президент вже вирішує, що робити з цією пропозицією: вводити, не вводити, якщо вводити, то на яких умовах.

І ще. Цей указ про затвердження рішення РНБО не розглядається Верховною Радою, він не потребує затвердження парламентом, президент підписав – указ введений у дію.

UPDATE Поки копіював свій текст з Фейсбука в блог на УП з'явилась цікава новина. Новим указом N392/2018 Порошенко затвердив внесення змін до рішення РНБО. Ніби РНБО змінило своє рішення і запропонувало президенту запровадити ВС не на 60 діб, а на 30.

Але тут виникає питання: коли саме збиралось нове засідання РНБО, на якому ухвалювали рішення вже про 30 діб ВС, а не 60? Жодного повідомлення про це немає. А тому це може бути підставою для розслідування фальсифікації рішення РНБО.



ДРУГИЙ УКАЗ


Цей указ президента вже саме про запровадження ВС. Він виданий у відповідь на пропозицію РНБО запровадити ВС. Саме цей указ потрапив на розгляд депутатам. З ним історія цікавіша.

На затвердження указу президента про введення ВС Рада має ухвалити закон. Така процедура. Ось цей проект закону на сайті ВР:



ЧИТАЙТЕ: Проект Закону про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні"



До проекту закону додається указ президента. Якщо подивитись на додатки, то можна побачити дві редакції указу президента. Насправді їх три)



Які відмінності у різних редакціях:

Перша редакція указу: ВС вводиться на 60 діб і на всій території України.

Друга редакція указу (внесена на заміну першій): ВС вводиться на 30 діб і на всій території України.

Третя редакція указу. І тут найцікавіше. На момент голосування депутатів цієї редакції указу не було на жодному офіційному сайті. Але саме третя редакція указу була затверджена рішенням Верховної Ради.

Норми цього указу ми знаємо з виступу Порошенка перед депутатами: ВС вводиться на 30 діб і на окремих територіях України, які Порошенко зачитав під стенограму. Ввідповідно до стенограми: є Луганська область, але немає Донецької, також відстуні Крим та Севастополь.



Стенограма виступу Порошенка у Верховній Раді



Повний текст ми побачимо тільки після публікації цього указу. Хоч він і має публікуватись негайно, але юристам доводиться працювати над ним, щоб юридично виписати те, що президент озвучував з трибуни Ради.

От як бути з Донецькою областю, яку Порошенко не назвав? Відповідно до норм законотворення її не можна включати в указ. Бо депутатам перед голосуванням її не озвучили. А за логікою вона має бути.

Але більше питань (принаймні у мене) до цього висловлення Порошенка: особий стан буде введений лише у випадку наземної операції регулярних військ Російської Федерації.

Чи мав президент під "особливим станом" саме воєнний стан? Чи він мав на увазі, що права та свободи, які згадуються в указі, будуть обмежені лише у випадку наземної операції армії РФ? Логічно, що він мав на увазі друге. Але юридично?

І як юридично правильно прописати зв'язок між наземною операцією армії РФ та введенням "особливого стану"? А якщо буде повітряний удар? А якщо в наступ попруть війська без опізнавальних знаків, а чергові "зелені чоловічки" або "відпусники"?

Насправді, жодної прив'язки введення воєнного стану до якоїсь події не може бути. Закон "Про правовий режим воєнного стану" чітко вказує: в указі президента має бути зазначений ЧАС введення воєнного стану. І судчи з останньої інформації буде вказаний час "з 14:00 26 листопада 2018 року".

Коротше, буде цікаво побачити остаточну редакцію указу про введення ВС.

PS Щоб двічі не вставати. Депутатам вже пояснили, що відновідно до закону в умовах воєнного стану Верховна Рада працює сесійно? Тобто усі ці 30 діб ВС вони мають засідати в Раді, розглядати законопроекти. Простіше кажучи, виконувати своє завдання з оборони країни.

Благали про допомогу – врятовані! Неймовірна історія з Херсона

Неймовірна історія з хеппі-ендом. На лівому березі Дніпра під Херсоном застрягла жінка з хлопчиком та дівчинкою. Вода поступово підіймалася, вони рятувалися на другому поверсі, на даху будинку...

Я потрапив у Херсон

Я потрапив у Херсон. Одразу зателефонував своїй редакторці Жені Моторевській, сказав, що буде репортаж з окупованого міста. Але чомусь вона такій новині від мене не зраділа...

Гол усього життя. За це і воюємо

За такі моменти ми любимо життя. Наприкінці матчу Динамо проти Евертона на поле вийшов ось цей чоловік. Він – вболівальник з Евертона. Але на поле він не вибіг, як іноді роблять фанати...

Легенди ЗСУ. Позивний "34"

Герой України танкіст Сергій Пономаренко має позивний "34" – по номеру його танка в АТО. Цю цифру "34" добре запам'ятали російські окупанти...

Зеленський, Демченко і "Харківські угоди"

"Гасите этих казлов!" Саме цей заклик асоціюється у мене з ратифікацією т.зв. "Харківських угод". З такими словами регіонали.ру кидалися на тих депутатів, хто протестував проти продовження базування руzкого флоту в українському Севастополі...

"Понять и простить"? Ще раз про медведчуківських медійників

Ми стали забувати, як виглядають медведчуківські медійники. Але от колишній спікер вирішив нагадати. Цією світлиною Разумков дякував медійникам з закритих телеканалів Ахметова...