17 січня 2021, 00:14

ЧИ МОЖЛИВИЙ НОВИЙ ПОЛІТИЧНИЙ ПРОЕКТ В УКРАЇНІ?

Вибори – це стратегічна гра, але дуже різна для всіх, хто приймає участь.

Одні вирішують і стратегічно контролюють процес, а інші – тільки споглядають, і не все бачать. Але участь приймають всі.

Для політиків це гра в Го – захоплення територій і позицій.

Для кандидатів – це рулетка з неочікуваним результатом.

Для влади – це реальна гра в шахи. Важливо, хто почав і хто розставив свої фігури в переможній конфігурації. Є пішаки, в них одна доля і можливості, а є ферзь – він і в Африці ферзь з відсутністю правил та безмежними можливостями.

Для електорату вибори – явно не стратегічна гра, а національна лотерея, всі грають, а виграє якась кількість по трохи. А головний приз виграє один із мільйонів, і то по телевізору.

Ну і для політтехнологів це гра у Рендзю. Поле постійно розширюється, з'являється хаос. І тільки одна людина знає, де неочікувано з'явиться п'ять каменів в ряд...


Чи можливий сьогодні новий потужний політичний проект в Україні?

Спробуємо поміркувати на цю тему. Ясна річ, що нічого можливого не буває, все можливо зробити, просто є різна ціна і різні тренди.

Зараз змінилося політичне поле, політичне позиціонування партій та принципово змінився інструментарій комунікації з виборцем.

Я колись написав книгу "10 секретів політичних кампаній" https://www.iri.org.ua/navchalni-resursy/10-sekretiv-politicnih-kampanii

та описав там основні технології і секрети перемоги на виборах різних рівнів.

Є ще відеокурс https://youtu.be/0_0Qj4pszNw (на російській мові для країн СНД)



Це, наприклад:

1. Мета (Обери мету і визнач принципи)

2. Дослідження (Ні кроку без досліджень)

3. Стратегія (Розробити переможну стратегію)

4. Імідж (Імідж створюй і бережи)

5. Політреклама (Політична реклама повинна бути адекватною)

6. ЗМІ (Просто полюби ЗМІ і журналістів)

7. Оргструктура (Без чіткої і потужної оргструктури всі зусилля марні)

8. Зустрічі (Зустрінься з макимальною кількістю виборців)

9. Конкуренти (Очікуй атак від конкурентів і будь готовий реагувати)

10. День виборів (День виборів – "момент істини" в політичній кампанії)

Але видав її коли з'явився "11 секрет – менеджмент реальності" (поки не буду видавати на цю тему книжку)). Фактично на цій технології Володимир Зеленський став Президентом України. Зробивши віртуальну Україну і там перемігший корупцію та олігархів у дуже красивій художній формі.

Ця технологія зараз є найефективнішим фактором у політиці. І тепер без цього дуже важко буде робити переможні кроки.

Але, коли в реальності, в політику і державне управління потрапили некомпетентні особи, вони самі себе дискредитували і знижують свої перспективи у політиці. Тим паче що цю технологію Зеленський і Ко застосували інтуїтивно і не на технологіях а на таланті. Плюс багато російських виконавців у команді зробили свою справу.

Якщо не знаєш механізми політики, на інтуїції далеко не заїдеш. Що ми і бачимо.

Так от, чи можливий сьогодні новий політичний проект? І який він буде: прозахідний чи проросійський?

Спробуємо відповісти на це запитання.

В політичному позиціонуванні в Україні останні 10 років є одна з вісей це – "прозахідний-проросійський". Порошенко, як Президент України зробив дуже багато прозахідних кроків (безвіз, томос, мова), але, на мою думку, велика кількість людей до цього була не готова. І програш Порошенка на виборах – був відповіддю на його дії. Люди не були готові до розумного і професійного і прозахідного президента. І ненависть до нього, на мою думку, саме на цьому і базується – що він сильно розумний і сильно правильний. (Але в свідомості людей є власна аргументація для ненависті: "барига", "збагатився у 82 рази", "краде у армії під час війни" тощо).

Тому і обрали "навпаки" – позасистемного, щоб знешкодив стару систему. Просто прості люди у своїх емоціях не дуже розуміють, що таке "знешкодити стару політичну систему і дати дорогу новим, незапятнаним". Зараз вони вже відчувають, що це таке, коли державне управління "розвалюється на очах".



Друга вісь – яка ще, на мою думку, актуальна, але може зникнути. Це вісь: "нові-старі". Нових вже спробували. Всі розуміють, що "нові" – це принципово інші люди у нашому стрімкому інформаційному просторі. Може і будуть чекати "нових професійних", але це дуже романтично для нашої країни.

Ресурси

Останні місцеві вибори проявили два цікавих "з нуля" політичні проекти: "За майбутнє" та "Перемога Пальчевського" які вклали шалені гроші у виборчу кампанію. Сказати, що там був талант або технології "менеджменту реальності" не ризикну.

Але в ресурсах "За майбутнє" окрім медійної та рекламної кампанії вклалися в організаційний ресурс, а "Перемога Пальчевського" у медіа і рекламу.

Тобто злетіла партія "За майбутнє" на інформаційному, фінансовому та організаційному ресурсах.

До речі, ресурсів кампанії може бути вісім:

1. електоральний (рейтинг довіри, популярність)

2. організаційний (власні партії, громадські організації, коаліції і т.д.)

3. інформаційний (ЗМІ, реклама тощо)

4. фінансовий

5. лідерський – ресурс кандидата

6. часовий

7. технологічний (дослідження, спеціалісти, консультанти)

8. адміністративний

Очікування

Як тільки ви зараз задумуєтесь над новим політпроектом, новою політичною партією, то потрібно проаналізувати "політичне поле". А на цьому полі сьогодні грають аж 349 партій (на сайті мінюсту https://minjust.gov.ua/m/4561) і всі мають і грають свої ролі.

Є з десяток потужних і розгалужених партій, але всі мають надії на кращу долю у владі.

За позиціонуванням сьогодні, на жаль, і на мою думку – немає потреби у електорату у новій прозахідній потужній політичній силі, а навпаки є потреба у проросійській.

Одним фактором цього є інформаційна політика українських телеканалів, тих які "не закодовані" і вводять все більше проросійських наративів. В першу чергу – це канали Медведчука (1+1 (з Коломойським), 112, НьюсВан, Зік) та Ахметова (Україна24) які формують думку у багатьох українців. І останні декілька років такої інформаційної політики дають свої плоди. (Хоча 15 російських телеканалів і біля 400 сайтів заборонені в Україні).

Іншим фактором є впровадження "мовного закону" що цілком логічно для розумної частини електорату але викликає супротив у тих хто часто дивиться вищенаведені телеканали. Тобто це буде відчуття реваншу цієї частини електорату, тим паче в "порядку денному, на державному рівні вже немає шанування символів "Майдану гідності", "Європейського вибору", "героїв українсько-російської війни" тощо. Вони просто принципово схиляться до проросійської позиції.

Загалом, можна сказати що впровадження нового політичного проекту – буде складніше ніж раніше і більш ресурсно. І країну чекають не найкращі часи.

Але наша країна і наші виборці і не таке переживали))

П'ять безпекових сценаріїв російської війни в Україні на 2024-2025 роки: наслідки та політичні рекомендації західним партнерам (GLOBSEC)

Вийшло важливе дослідження майбутніх сценаріїв цієї війни у #globsec Приймав участь в цьому дослідженні. Це дослідження організувала Юлія Осмоловська з командою GLOBSEС https://www...

VICTORY MATRIX OF UKRAINE 2023

Denys Bohush and the "8 owls" analytical group Ukraine, Kyiv, March 2023 Forecasting is still possible Looking into the future and predicting events and scenarios in our time is a very thankless business...

МАТРИЦЯ ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ 2023

Денис Богуш та аналітична група "8 сов" Україна, Київ, березень 2023 Прогнозування можливе Заглянути у майбутнє та прогнозувати події і сценарії в наш час, дуже невдячна справа...

Розмінування української території (слухання у Конгресі США)

130 000 кв. км української території на сьогодні забруднено вибуховими пристроями та заміновано. За даними Гельсінської комісії Конгресу США та українців, щоб її очистити, знадобиться понад 20+ років і понад 73 мільярди доларів...

ЩЕ РАЗ ПРО 9 КІЛЕЦЬ І ГАРЕМ ПУТІНА

Те, що росіян на цій війні називають орками, а росію – мордором, команда путіна вирішила зробити собі на користь. Так як у творі "Властелин колец" є єпізод, що утворилося Братство з дев'яти персонажів для боротьби зі злом, то вони вирішили це використати...

50 підземних заводів та антипутінська коаліція

Що є Перемогою України? Таке питання звучало вчора на форумі "Розвиток подій у російсько-українській війні: оцінки експертів" Який організувала Академія Фольке Бернадотта та Центр безпекових досліджень "СЕНСС"...