22 грудня 2020, 01:31

УКРАЇНА-2020: ВІДСУТНІСТЬ ЛОГІКИ

Україна вже більше ніж півтора року живе з новим президентом і новою владою. Президентом, який "із простого вчителя став Президентом", депутатів, які пишалися тим, що вони не були в політиці, державному управлінні і не мають досвіду.

Новий президент і нова влада обіцяли подолати корупцію, (прямо посадити корупціонерів), відійти від олігархів, "подолати епоху бідності" (про 4000$ зарплати вчителям я мовчу), зробити мир, повернувши Донбас і Крим та ще багато чого.

І от такі люди опинились у владі. Чи могли вони щось покращити? Самі – точно ні. Шанс був, але без крутих висококваліфікованих і патріотичних українських радників, кадрів, щось покращити просто неможливо. Навіть якщо ти суперморальна людина, але якщо ти не знаєш чим управляти, то тим, чим ти не знаєш – будуть управляти інші. А вони точно не суперморальні і не суперпатріотичні. І коли в тебе кадри – тільки друзі та "95 квартал", а потрібно на ключові посади в державі швидко поставити сотні людей. Ясна річ, що це неможливо таким людям.

Але тепер по порядку.

Політика

Політика – ззовні видається дуже зрозумілою і простою сферою. Але це тільки для профанів. В політиці все пов'язано на зв'язках та динамічних інтересах. Тут немає друзів і всі конкуренти. Завдяки фільму "Слуга народу" Володимир Зеленський, (зробивши віртуальну Україну, в якій він всіх переміг) – дав надію довірливій частині електорату України, що саме він той месія, який змінить життя на краще. І ця картинка віртуальної України стала настільки привабливою, і люди так в неї повірили, що на виборах президентських і парламентських дали шалені рейтинги Володимиру Зеленському і його команді. Таким чином у політиці, неочікувано, тотально і кардинально "Зе" став домінантним фактором.



Але від любові до ненависті – один крок. І на сьогодні ми бачимо вже тільки залишки цього "домінантного фактору". Що цілком логічно в цій ситуації.

Ми тут на днях сперечалися з експертами щодо ефективності політичного аналізу в Україні. Я кажу, що на сьогодні, робити політичний аналіз – невдячна справа. Тому що аналіз можливо робити там, де є логіка. А логіки немає. Є ситуативні рішення Володимира Зеленського і купа впливів різних людей на нього. Коли ти ще не вийшов із логіки шоу-бізнесу та "95 кварталу" – неможливо прийти у логіку державного управляння і політики.

Тому політичні рішення в нашій країні з боку влади – нелогічні і деструктивні.

Олігархи

У фільмі "Слуга народу" олігархи спокійно керували країною і політикою. Це смішно виглядає і цікаво дивитись на ці маніпуляції, де політики, як ляльки слухаються своїх господарів.

Зеленський свою передвиборчу кампанію побудував на боротьбі з "олігархом-баригою Порошенко" та іншими абстрактними олігархами. Що цікаво, за логікою команди Зеленського і сьогодні Порошенко всім поганим керує у країні.

По факту, Володимир Зеленський допоміг одним олігархам стати багатшими за інших. На першому плані тепер Ахметов, Коломойський і Медведчук. Ахметов поставив свого Прем'єр-міністра, захопив цілі сфери економіки, Коломойський теж не відстає і вбиваючи атомну енергетику в Україні, закуповує російську електроенегію. А Медведчук плавно заходить в політику (куди він до цієї влади, в принципі не міг попасти), і головне, у мізки наших громадян, проводячи тотальну проросійську інформаційну політику.

Економіка

Не потрібно бути суперекономістом, щоб не побачити падіння української економіки у всіх сферах. Хто знає такі слова, як "ріст ВВП" (внутрішній валовий продукт) і "ПІІ" (прямі іноземні інвестиції), "дефіцит бюджету", "промислове виробництво" тощо, той розуміє, в яку яму ми падаємо. У 2020 році всі ці показники впали так, що розгрібати новій владі – потрібні десятиліття (якщо після цієї нова влада буде краще, що не факт).

Коли я вперше побачив економічну команду нової влади у 2019 році, я подумав, що це якесь "Маппет-шоу" і це якийсь розіграш. Але після рішень по розвалу міністерств та цілих сфер економіки, я зрозумів що це реальність. Дуже сувора. Цілеспрямоване вбивство підприємництва та бізнесу, спочатку під час першого локдауну, і навіть сьогодні, вбивство багатьох ФОПів.

Коли я побачив другу команду в Уряді, я зрозумів, що перші хоч і дивно виглядали, але хоч знали, як працює система державного управління і влади.

При всій цій ситуації, я впевнений, що Володимир Зеленський і сьогодні вважає що він все робить добре для економіки. І дивується, чому це вони виходять на акції протестів, і чому хтось не задоволений при такому грамотному президенті...



Коронавірус

Світовий форс-мажор пандемії COVID-19 погіршив у багатьох країн плани на шляху до процвітання. Тільки не в нашій країні. В нашій країні нова влада на чолі з Зеленським, не погіршила, а просто вбила частину економіки. Багато місяців пандемії ніхто навіть не замислився над тим, що маски, так необхідні і цей період, наприклад, можливо зробити безкоштовними у всіх державних установах. Собівартість маски складає максимум 1 гривня. А по скільки ці маски продаються в аптеках і магазинах – ви бачите. І цілком зрозуміло хто на цьому заробляє.

Карантин, яким влада "лякала" людей, (про що самі і сказали) вже неможливо запровадити в цій країні, де немає довіри до МОЗ і влади.

Ці карантини не закінчяться найближчі 5 років. Справа в тому, що штучно вироблений вірус веде себе не як звичайний вірус, а як біологічна зброя. І він може давати мутації не в бік зниження патогенності, а і у бік підвищення загрозливих для людини властивостей. Це засвідчують 5 нових принципіально нових мутацій і біля 300 мутацій незначних. І поява такого "підвищенного" коронавірусу у Великій Британії – цьому підтвердження, він більш контагеозний, ніж попередній. Можливо з'явиться мутація цього вірусу, яка буде вбивати людину настільки швидко, що симптоматика не встигне розвернутися.

Щоб не сперечатися, що цей коронавірус є біологічною зброєю – є мій фільм і аналітична доповідь ще березня 2020 року.

COVID-19: біологічна зброя Росії?

https://youtu.be/Jf-vxQ64bM8

Можливості розповсюдження вірусної інфекції COVID-2019 спецслужбами РФ[/URL]

http://r-studies.org/news_details.php?news_id=103979&interface_lang=ukr

До речі, нова влада могла б підтримати вітчизняного виробника, наші наукові інститути, наші компанії. І спочатку була надія до співпраці з владою, але "професійна" влада обирає найгірші шляхи.

Децентралізація

Останні місцеві вибори були "холодним душем" для цієї влади. Результатом є відсутність у обласних центрах і великих містах керівників від партії влади та відсутність крупних фракцій у більшості місцевих рад.

Що це означає?

Це означає, що при слабкому центрі, великі міста та великі ОТГ будуть вести себе повністю самостійно. Що у свою чергу посилює центробіжні сили в державі, і ми рухаємося до картинки з фільму "Слуга народу" де Україна була у різнокольорових клаптиках і регіонами, повністю незалежними від центру. А чи посилює це Україну? Однозначно ні. А чи є в цьому логіка Володимира Зеленського?



Війна і мир

Нагадаю, що в нашій країні йде війна з РФ з 2014 року, а нас анексований Крим і окуповані частини Донецької і Луганської області. В цій війні вбитими більше 10000 людей та більше 1 млн біженців (тимчасово переміщених осіб). Що робив попередній Президент Порошенко? Посилював армію, посилював позицію України на міжнародній арені, підтримував економіку на максимальних цифрах, які були можливі. Завдяки перемовинам з РФ, зупинив два рази пряму військову російську агресію, що відображено у системі угод "Мінськ-1" і "Мінськ-2".

Адже після Януковича українська армія залишилась в.о.Президента Турчинову та Президенту Порошенко у "розібраному стані". Практично була знищена система ППО, контррозвідка, "танки не їздили" (велика кількість бронетехніки є просто металобрухтом), "літаки не літали", особовий склад не був забезпечений навіть обмундируванням...

Волонтери і держава за декілька років зробила армію дієздатною, почали розробляти нові види озброєнь і в світі зрозуміли що є дуже сильні воїни, які можуть ефективно воювати з росіянами.

Що робиться зараз? Програми щодо інтеграції в НАТО звертаються і гроші виділені в держбюджеті на армію не використовуються, держзамовлення для української армії не робиться. Почалися процеси, які в багатьох напрямках послаблюють обороноздатність, я вже мовчу про мотивацію воїнів, яку постійно знижують різними способами. Чи розуміє Зеленський і Ко логіку гібридної агресії РФ? Думаю, не розуміють, а навіть йдуть на зустріч багатьом проросійським технологам і експертам.

Чи почала Україна інформаційно працювати з Кримом і з Донбасом, почала з нашими людьми там комунікацію? На державному рівні навіть таких програм не обговорюється! Є якісь несміливі кроки у різних структурах, але системи немає.

Щодо миру, з яким нова влада прийшла. Все залишилось як і було при Порошенко. Мінські домовленості, нормандський формат, порушення на лінії розмежування... Пару місяців інтенсивність обстрілів знизилася, але це все не стабільно. Погіршилася міжнародна підтримка, хоча поки всі санкції зберігаються

До речі, тему миру у Зе-команди поступово перехоплюють повністю проросійські ОПЗЖ і якщо так піде далі, то на наступних президентських виборах має великі шанси виграти повністю проросійський кандидат.

Куди ми рухаємось?

Є коротка, але погана відповідь – в нікуди. І дуже просто це довести. У нас є Уряд, який повинен вести кудись країну, і він повинен виконувати програму, яку затверджує Верховна Рада і в ситуації монобільшості вона погоджена (або ініційована) з Президентом України. Це за логікою.

Але програми Уряду немає і вона не затверджена Верховною Радою по факту. Тобто ніхто в цій країні не знає куди ми рухаємося. Є бюджет, який неможливо виконати, але затверджений не зрозуміло за якою програмою.

Чи можливо якось почати покращувати ситуацію. Ясна річ, що можливо. Для цього потрібно почати виконувати передвиборчі обіцянки. Тверезо їх прочитати, відкинути фантазії, подивитись собі в очі в дзеркалі, і почати це робити.

Почати робити кадровий резерв для всіх гілок влади, залучити експертів, відділити олігархів від влади, піднімати промисловість і вітчизняного виробника і далі – за списком...

Що буде робити влада і Президент зараз, якщо все залишиться як є.

Все просто – будуть змінювати міністрів і уряд, робити "відосіки", займатись "кейсами" та "треками", дистанціюватись від реальних проблем, а пробувати ще раз країну завести у віртуальний світ.

Цей 2020 високосний рік закінчується. Не буду розповідати який він був важкий для всіх. Я хочу мати надію. Дуже хочу жити в сильній країні з сильним президентом, яким я хочу пишатися. Хочу щоб мої діти пов'язували своє майбутнє з Україною і тут були перспективи. Але для цього у країни повинна з'явитися логіка. Я вже не кажу слова "план" і "стратегія". Для цих це недосяжні категорії.

Але я вірю в те що логіка все-таки з'явиться!

П'ять безпекових сценаріїв російської війни в Україні на 2024-2025 роки: наслідки та політичні рекомендації західним партнерам (GLOBSEC)

Вийшло важливе дослідження майбутніх сценаріїв цієї війни у #globsec Приймав участь в цьому дослідженні. Це дослідження організувала Юлія Осмоловська з командою GLOBSEС https://www...

VICTORY MATRIX OF UKRAINE 2023

Denys Bohush and the "8 owls" analytical group Ukraine, Kyiv, March 2023 Forecasting is still possible Looking into the future and predicting events and scenarios in our time is a very thankless business...

МАТРИЦЯ ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ 2023

Денис Богуш та аналітична група "8 сов" Україна, Київ, березень 2023 Прогнозування можливе Заглянути у майбутнє та прогнозувати події і сценарії в наш час, дуже невдячна справа...

Розмінування української території (слухання у Конгресі США)

130 000 кв. км української території на сьогодні забруднено вибуховими пристроями та заміновано. За даними Гельсінської комісії Конгресу США та українців, щоб її очистити, знадобиться понад 20+ років і понад 73 мільярди доларів...

ЩЕ РАЗ ПРО 9 КІЛЕЦЬ І ГАРЕМ ПУТІНА

Те, що росіян на цій війні називають орками, а росію – мордором, команда путіна вирішила зробити собі на користь. Так як у творі "Властелин колец" є єпізод, що утворилося Братство з дев'яти персонажів для боротьби зі злом, то вони вирішили це використати...

50 підземних заводів та антипутінська коаліція

Що є Перемогою України? Таке питання звучало вчора на форумі "Розвиток подій у російсько-українській війні: оцінки експертів" Який організувала Академія Фольке Бернадотта та Центр безпекових досліджень "СЕНСС"...