14 травня 2020, 11:58

ТІЛЬКИ СЬОГОДНІ!

Прогулюючись травневими вуличками столиці, приємно спостерігати, як квітне природа. Цвіт, яскраві зелені та салатові кольори – все цвіте й пахне, надаючи додатковий заряд мотивації та енергії. Весняне повітря бадьорить думку і яскравіше згадується минуле, усвідомлюється сучасне та чіткіше бачиться майбутнє.

Навіть не віриться, що 12 років тому ми на базі лише однієї нашої клініки провели перший День протидії меланомі. Це пухлина, яка може забрати життя вже за пів-року, а виникає зі звичайної родимки.

Як зараз пам'ятаю, як змучились ми тоді всі під вечір. Від втоми ледь могли говорити та стояти. Але отримали результат: 232 обстежених, 8 випадків меланом та 10 – раків шкіри.

Тоді це здавалося неймовірним результатом – "стелею".

Нашою метою було навчити людей азам діагностики і зменшити смертність від підступної хвороби. Тому ми рухались вперед і щороку залучали в діагностику дедалі більше лікарів. Збільшувалася й кількість обстежених.

День протидії меланомі переріс у найбільш масштабний соціальний волонтерський проект в Україні. За 12 років у ньому взяло участь понад 2000 лікарів. Безоплатний професійний огляд отримало близько пів-мільйона українців. За ці роки ми виявили 1500 випадків меланом та 4210 випадків раку шкіри.

Це означає, що майже 6 тисячам українців ми зберегли життя або збільшили його тривалість.

Тисячі врятованих життів – це те, що реально гріє душу і щорічно мотивує мене й моїх колег-медиків робити нові й нові кроки в боротьбі з небезпечними шкірними захворюваннями.

Коли в 1990-х роках я повернулася з навчання у Сполучених Штатах до України, мене гнітила статистика смертності від меланоми. В США вмирає лише 5% людей з цим діагнозом. В Україні ж смертність була в півтора десятка разів вищою!

Основною причиною такої трагічної для України статистики була не різниця між науковими потенціалами, технологіями чи кваліфікацією лікарів. Проблема полягає в ранній діагностиці небезпечних родимок.

Багато моїх пацієнтів дивуються моєму піднесеному настрою, коли я виявляю рак шкіри чи меланому на ранніх стадіях. Для пацієнта це звучить спочатку як шок і вирок. А для лікаря це шанс врятувати життя. Адже рання діагностика дозволяє безболісно і за помірні кошти перемогти смертельну хворобу.

Лише згодом пацієнти розуміють, що їхня завбачливість та спостережливість дозволила їм вижити.

Цього року ми зробили все можливе і неможливе, щоб карантин і розповсюдження COVID-19 не стали на заваді нашій багаторічній боротьбі з меланомою. Від усіх видів раку помирає сьогодні значно більше людей, ніж від коронавірусної інфекції. Тому карантин не став для нас приводом для зупинки ранньої діагностики меланоми і раків шкіри.

Для цього ми створили спеціальний портал. І САМЕ СЬОГОДНІ всі, хто потребують допомоги, можуть пройти перевірку за допомогою цифрової медицини – не виходячи з дому!

Що потрібно зробити, якщо у вас є небезпечна родимка?

Лише сфотографувати родимку та надіслати фото СЬОГОДНІ до 15 травня на спеціально створений ресурс https://stop-melanoma.net і заповнити там анкету.

Одразу зазначу, що не варто боятися родимок як явища. Вони є майже у всіх дорослих людей.

Проте є просте правило, яке має спонукати вас побачити небезпеку.

Кожен має запам'ятати алгоритм первинної самодіагностики родимок, який називається АКОРД меланоми.

АКОРД – це слово-абревіатура, в якій кожна буква має своє значення, тобто окрему ознаку переродження родимки.

Отже:

Літера А – асиметрія. Родимка раптом стала асиметричною?

К – край. Край родимки став нерівний або рваний?

О – окрас. Є зміни в кольорі, вкраплення, зникнення забарвлення?

Р – розмір. Родимка збільшується і росте по периметру чи вгору?

Д – динаміка. З'явилися корочки, тріщинки чи кровоточивість?

Якщо у вашої родимки є хоча б одна з перелічених ознак – це привід відправити фото небезпечного новоутворення на діагностику, або не відкладати візит до лікаря.

Рак і меланома виліковні лише тоді, якщо діагноз встановлено вчасно!

За останні роки ми пролікували понад пів-тисячі хворих на рак шкіри і в 95% отримали відмінний результат – зберегли життя і здоров'я українців.

Ми рак не просто лікуємо – ми його виліковуємо! Але в тому випадку, якщо ви звернулися по допомогу вчасно.

Тому прошу всіх вас оглянути своїх близьких людей і допомогти вашим батькам чи родичам старшого віку зробити фото і скористатися новими технологіями!

А якщо у вас є інші проблеми зі шкірою, ви можете звертатися на наш сервіс Bogomolets Clinic Online

Ми працюємо, щоб ви не хворіли і залишалися вдома!

"Хочеться чуда і трішки вина..."

Коли приходять погані новини, коли стає важко вірити й сподіватись, коли хочеться опустити руки – я завжди згадую її. Ліну Костенко. Іменинницю, якій сьогодні виповнюється 94...

Друга річниця. Важко – але не соромно

Сьогодні, мабуть, кожен з нас напише про одне й те саме. Про той день, коли наше життя розділилося на "до" і "після" початку повномасштабного вторгнення, повномасштабної війни проти нашої країни...

Дякую, тату, за все...

Сьогодні у мене сумна дата... Вже три роки, як немає з нами мого тата – професора-патофізіолога Вадима Якимовича Березовського (1932-2020) – науковця і письменника, громадського діяча і борця...

Плата за героїзм

Де великі потрясіння – там і великий героїзм. І сьогоднішня війна за незалежність України, і війна Ізраїлю проти терористів – щодня пишуть нові історії подвигу та самопожертви...

Європа більше не мовчить

Ми дочекалися. Хоча багато хто не вірив, що це взагалі можливо. Вчора Парламентська Асамблея Ради Європи визнала Голодомор геноцидом українського народу...

Сьогодні, 10 жовтня – день того, з чим у нашій країні і усьому світі серйозні проблеми. День ментального здоров'я

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) стверджує, що ментальне здоров'я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя...