ua en ru

Турчинов підписав закон про виділення Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги

Виконуючий обов'язки Президента України, спікер Верховної Ради Олександр Турчинов підписав закон № 1277-VII про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у сумі до 1 млрд євро.

Виконуючий обов'язки Президента України, спікер Верховної Ради Олександр Турчинов підписав закон № 1277-VII про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у сумі до 1 млрд євро. Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради України.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.

"Ця допомога з боку Європейського союзу є додатком до ресурсів, які надаються Україні міжнародними фінансовими установами та на основі двосторонніх угод з донорами на підтримку державної програми економічної стабілізації та реформ", - йдеться в меморандумі.

Згідно з документом, допомога буде надана двома частинами по 500 млн євро кожна. Виплати здійснюватимуться за умови задовільного проведення заходів з реалізації домовленостей за програмою stand by, що буде досягнуто між Україною та МВФ.

Кредит надаватиметься за 2% річних і ставки EURIBOR за відповідний період або та відсотковою ставкою за відповідною частиною кредиту, як зазначено у пункті 1 цієї статті.

Строк погашення кредиту не має перевищувати 15 років.

"Ця допомога реалізується у розумінні того, що влада України і надалі поважатиме ефективні демократичні механізми, зокрема багатопартійну парламентську систему, верховенство закону та повагу до прав людини", - йдеться у меморандумі.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон 20 травня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 229 депутатів.

Відзначимо, що в ЄС допускають виплату всієї суми макрофінансової допомоги Україні в 1,6 млрд євро до 2014 р. 20 травня ЄС перерахував Україні перший транш макрофінансової допомоги в розмірі 100 млн євро.