ua en ru

Обама оголосив про введення нових секторальних санкцій проти РФ

Президент США Барак Обама оголосив про введення нових економічних санкцій проти ключових секторів російської економіки. Про це він заявив 29 липня на брифінгу для журналістів.

Обама заявив, що санкції запровадять на експорт товарів і технологій для енергетичного сектора. Також їх введуть у фінансовому секторі (включаючи найбільші банки) і в галузі оборонної промисловості.

"Сьогодні США оголошують про введення нових санкцій проти Росії у ключових секторах російської економіки: енергетика, озброєння та фінанси. США обмежать експорт товарів і технологій в ці сектори російської економіки. Також заблокуємо експортне кредитування проектів у цих галузях", - заявив Обама. Він наголосив, що санкції при цьому торкнуться "великої кількості російських банків і оборонних компаній".

Інших деталей про нові санкції Обама не повідомив.

"Росія як і раніше продовжує підтримувати повстанців на сході України, постачає їм зброю, гроші і фінанси", - заявив Обама. Крім того, Обама заявив, що Росія продовжує нарощувати озброєння і війська біля кордону з Україною. "Якщо Росія продовжить діяти в рамках даного шляху, то ціна і наслідки для Росії будуть зростати", - наголосив Президент США.

Журналісти поцікавилися в Обами - чи є зараз взаємовідносини між Росією і США "новою холодною війною". "Ні, це не нова холодна війна. Це специфічна ситуація, пов'язана з тим, що народ України намагається обрати власний шлях розвитку", - заявив у відповідь Обама.

Раніше 29 липня США оголосили про розширення списку санкцій проти Росії. До нового списку санкцій SDN (Specially Designated Nationals) Мінфін США включив Об'єднану суднобудівну корпорацію (ОСК). Активи компаній, які знаходяться у списку SDN, блокуються. Американським громадянам та особами забороняється вести будь-які справи і операції з ними.

До списку секторальних санкцій SSI (Sectoral Sanctions Identifications) потрапили банки ВТБ, Банк Москви і Россельхозбанк. Активи включених до цього списку компаній не заморожуються, на відміну від списку SDN. Також це не передбачає ізоляції цих компаній від американської фінансової системи - мова йде тільки про обмеження на надання нового фінансування компаніями США.

29 липня Європейський союз також офіційно погодив пакет секторальних санкцій проти Росії. Відповідну заяву опубліковано від імені президента ЄС Хермана Ван Ромпея та голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.