Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичні відносини з Росією: розірвати чи продовжувати?


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото

«Розрив дипломатичних відносин не означатиме розриву консульських відносин, тому наші дипломати зможуть захищати наших громадян і юридичних осіб в Росії»

Не встигли інформаційні агентства поширити інформацію про те, що Комітет Верховної Ради України із закордонних справ нібито ухвалив рішення щодо припинення дипломатичних відносин із Росією, як з’явилися спростування від самих депутатів. А оглядачі почали попереджати про неприпустимий ступінь популізму таких заяв з огляду на вразливість української сторони на міжнародній арені та у двосторонніх відносинах із Росією.


Як повідомив народний депутат України Володимир Парасюк, проект постанови «про припинення дипломатичних стосунків із Росією» був ухвалений під час засідання профільного комітету парламенту у середу, 30 березня. За словами Парасюка, документ винесуть на розгляд після відповідного рішення на Погоджувальній раді парламенту, що має відбутися 11 квітня.

Але не встигли інформаційні агентства поширити цю інформацію, як інший депутат, Іванна Клімпуш-Цинтадзе заявила, що йшлося про «маніпуляцію».

Невже не зрозуміло, що той, хто пропонує такий шлях, відмовляється від будь-яких спроб врегулювати міжнародний конфлікт політико-дипломатичними засобами, а прокладає шлях до загострення військових дій
Іванна Клімпуш-Цинтадзе

«Невже не зрозуміло, що той, хто пропонує такий шлях, відмовляється від будь-яких спроб врегулювати міжнародний конфлікт політико-дипломатичними засобами, а прокладає шлях до загострення військових дій і провокує на те, щоб йшли на смерть тисячі наших братів, батьків, чоловіків, дітей????» – написала депутат на своїй сторінці у мережі Facebook.

На думку дипломата, експерта «Майдану закордонних справ» Олександра Хари, підстави для розірвання, адже в дипломатії не існує поняття «припинення», дипломатичних відносин із Росією існують з моменту анексії нею Криму, і робити це потрібно було тоді.

Розрив дипломатичних стосунків з Росією був би абсолютно логічним і вчасним кроком відразу після того, як почалася збройна агресія Російської Федерації в Криму
Олександр Хара

«Розрив дипломатичних стосунків з Росією був би абсолютно логічним і вчасним кроком відразу після того, як почалася збройна агресія Російської Федерації в Криму. По всіх пунктах, крім одного, Російська Федерація є агресором. Зрозуміло, що агресія є несумісною з дипломатією. Щодо того, чи це є «оголошенням війни», абсолютно ні! Це є сигнал, перш за все, українському суспільству, що відбувається не громадянська війна, не якийсь там «референдум» у Криму, а збройна агресія Російської Федерації. Теж саме – для наших західних партнерів, які називають те, що відбувається в Україні, «криза в Україні». Громадянської війни немає, це є збройна агресія, що використовує регулярні та нерегулярні збройні формування проти української держави», – говорить експерт з міжнародних стосунків.

На думку Олександра Хари, не витримує критики і другий найбільш поширений аргумент в українському суспільстві, про те, що, розірвавши дипломатичні відносини з Росією, Україна б втратила можливість надавати консульський захист своїм громадянам.

«Розрив дипломатичних відносин не означатиме розриву консульських відносин, тому наші дипломати, співробітники консульства, зможуть захищати наших громадян і юридичних осіб в Росії. Хоча за великим рахунком, їхня ефективність мала. Ми бачимо це по тому, як наших консулів не допускали до Надії Савченко та інших заручників, яких утримує Російська Федерація», – пояснює дипломат.

На загал, такі ініціативи в парламенті через два роки після початку російської агресії Олександр Хара вважає проявом політичної незрілості українських політиків, бо навіть відповідно до розподілу ролей у державі, ця функція належить до компетенції президента.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG