Доступність посилання

ТОП новини

«Це була її перша поїздка за кордон» – подруга загиблої у катастрофі на Синаї українки


Покладання квітів під посольством Росії. Київ, 1 листопада 2015 року
Покладання квітів під посольством Росії. Київ, 1 листопада 2015 року

Радіо Свобода поспілкувалося з близькими декого з загиблих в катастрофі російського літака українців

Михайло Штекель, Ольга Комарова

Родичі майже всіх загиблих в авіакатастрофі на Синаї українців уже прибули в Санкт-Петербург для упізнання рідних. Всього в катастрофі Airbus A321 на Синайському півострові загинуло 224 людини, з них четверо – громадяни України. Рейс російської авіакомпанії прямував із Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга. Радіо Свобода вдалося поспілкуватися з близькими декого з загиблих українців.

ЗАВАНТАЖИТИ

За словами секретаря департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Євгена Ігнатовського, невідомо, скільки триватиме процедура ідентифікації останків тіл загиблих українських громадян. Лише після її закінчення буде вирішуватися питання повернення загиблих в Україну.

«У Санкт-Петербург уже прибули родичі трьох громадян України, 4 листопада очікується прибуття родичів ще одного загиблого громадянина. Наразі, за інформацією Генерального консульства в Санкт-Петербурзі, до крематорію Санкт-Петербурга для проведення процедури упізнання доправили частину тіл загиблих», – наголосив Ігнатовський.

Родичів загиблих зустрічали в Санкт-Петербурзі співробітники Генерального консульства. Ніхто з родичів не звертався до зовнішньополітичного відомства за грошовою допомогою, додав представник МЗС.

Родичі загиблих на борту російського літака коментують ситуацію (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00


На сайті авіакомпанії «Когалимавіа», яка працює під брендом «Metrojet», йдеться, що наразі авіаперевізник разом із страховою компанією «Інгосстрах» розпочав збір необхідної інформації про родичів та приймає документи від осіб, які мають право на компенсації. Компанія не відповіла на запит Радіо Свобода щодо розміру компенсації та готовності перевізника оплатити транспортування останків загиблих на територію України.

У катастрофі літака 31 жовтня загинули четверо громадян України – Лілія Мовчанова (1991 р.н.), Володимир Сачук (1989 р.н.), Ірина Усатова (1972 р.н.) та Кирило Усатов (1999 р.н.).

Серед загиблих українців – мати і син

Кирило Усатов (Фото надане Богданом Удоденком, його другом)
Кирило Усатов (Фото надане Богданом Удоденком, його другом)

Володимир Черноглазов, колишній однокласник Кирила Усатова, розповів у коментарі Радіо Свобода, що той був добрим, чуйним, завжди все розумів і прагнув допомогти. Дуже кохав свою дівчину, з якою зустрічався більше двох років.

Дізнаєшся, що літак розбився. Неможливо повірити
Володимир Черноглазов

«Я списувався з ним, бачив запис на сторінці, що в Єгипті відпочиває і все добре… І коли вже він повинен прилетіти, дізнаєшся, що літак розбився. Неможливо повірити», – говорить Володимир.

Ще один друг Кирила, Іван Пивовар, познайомився із хлопцем у Сєвєродонецьку на початку літа, коли проходив там військову службу. Кирило Усатов працював у кафе, де військовослужбовець часто пив каву. Поступово вони стали дружити, Кирило відпочивав разом із друзями Івана зі спецпідрозділу МВС «Золоті ворота».

Збирався через пару років придбати машину, одружитися зі своєю дівчиною
Володимир Черноглазов

«Ми із ним регулярно зустрічались, багато спілкувались. Потім він приїжджав до Харкова, де в нього було багато друзів. Він відпочивав із нашою компанією військовослужбовців, із ним завжди було про що поговорити. Він збирався через пару років придбати машину, одружитися зі своєю дівчиною», – пригадує Іван. За його словами, Кирило був дуже відповідальною та відкритою людиною.

Військовослужбовець також говорить, що Кирило був патріотично налаштованим хлопцем. Навіть просив зберегти для нього місце в підрозділі, щоб він міг туди піти служити, коли виповниться 18 років.

«Завжди говорив, що треба цінувати кожний момент»

Фото надане Богданом Удоденком, другом Кирила Усатова
Фото надане Богданом Удоденком, другом Кирила Усатова

«Кирило закінчив 9 класів в 9-й школі-гімназії Сєвєродонецька, – розповідає товариш Кирила Усатова Богдан Удоденко. – Після школи він поступив вчитися на кухаря до училища, зараз був на 2-му курсі. Кирило вів здоровий спосіб життя, ходив до тренажерного залу. Займався дзюдо. Влітку він працював у кафе Istanbulitsa».

За словами Богдана, Кирило жив у Сєвєродонецьку із бабусею та дідусем, але доволі часто бачився і з мамою, яка поїхала працювати у Росію. Щодня спілкувався з нею «скайпом».

Пригадує друг Кирила Денис Калюжний: «Нам буде не вистачати його. Кирило був дуже доброю і чуйною людиною. Він був завжди поряд, дуже любив своїх родичів і дівчину. Він завжди пропонував свою допомогу, навіть після переходу до професійного училища часто приходив до своєї старої школи, спілкувався з однокласниками».

Підтверджує такі слова і подруга Кирила, Анастасія Фурт: «Він будував плани на майбутнє, вже думав про Новий рік, про річницю стосунків зі своєю дівчиною. Завжди був проти того, щоб люди сварилися».

Другу добу до посольства Росії у Києві несуть квіти та іграшки


«Він був одним із моїх найкращих друзів, – розповідає товариш загиблого в авіакатастрофі Кирила Усатова Ігор Землянський. – Він допомагав бабусі із дідусем, із якими жив. У свої 16 років працював, допомагав і мамі. Нічого поганого не можу про нього сказати».

Кирило завжди казав, що в житті треба цінувати кожний момент і проживати його, як останній
Олександр Самойлов

«Ми дружили з першого класу. Останнього разу бачилися за кілька тижнів до трагедії, – згадує однокласник загиблого Олександр Самойлов. – Він постійно говорив про поїздку, говорив, що заробив достатньо грошей на неї. Кирило завжди казав, що в житті треба цінувати кожний момент і проживати його, як останній. Я досі не вірю в його загибель».

«Я два дні плакала і досі не можу прийти в себе»

Про Ірину Усатову Радіо Свобода розповіла її колега, Євгенія Маркова. Вона працювала з Іриною близько 5 років. Українка Ірина Усатова була майстром манікюру, вона переїхала до Санкт-Петербурга близько 8 років тому. Про колегу в Євгенії залишились лише світлі спогади – життєрадісна, позитивна. Ірина кілька разів на рік приїжджала додому в Україну, говорить Євгенія. Поїздка у Єгипет була першою мандрівкою Ірини за кордон.

В неї була відпустка, а в сина – канікули, тому вони вирішили злітати відпочити
Євгенія Маркова

«Про батька сина Ірина ніколи не згадувала. Тут жила з чоловіком Максимом, який приїхав її зустрічати до аеропорту – і так і не зустрів. Я так розумію, що в неї була відпустка, а в сина – канікули, тому вони вирішили злітати відпочити. Я про це з нею не розмовляла, тільки бачила фотографії на її сторінці в соціальній мережі – квитки, море, Єгипет. Я два дні плакала і досі не можу прийти в себе, не віриться, що так трапилося», – розповідає Євгенія.

Щодо ще однієї загиблої українки, Лілії Мовчанової, відомо менше. Так, ЗМІ повідомляють, що кілька років тому Лілія одружилася із громадянином Росії і жила в Санкт-Петербурзі. У Єгипті вона відпочивала разом із чоловіком. Про четвертого загиблого українця, Володимира Сачука, дізнатися не вдалося.

Чому впав літак

Під час вивчення залишків літака на місці падіння експерти прийшли до висновку, що літак розвалився ще у повітрі. Невстановленою залишається причина катастрофи. Майже одразу представники радикального угруповання «Ісламська держава» взяли відповідальність за катастрофу на себе.

Представники авіакомпанії вже заявили, що літак розвалився під зовнішнім впливом. «BBC-Україна» цитує гендиректора компанії Олександра Смирнова: «Немає таких відмов систем літака, немає поєднання відмов, які могли б призвести до того, що літак зруйнувався б у повітрі. Тому єдина можлива причина – це чисто фізичний, механічний вплив на літак».

Проте російські ЗМІ з посиланнями на екс-працівника авіакомпанії «Когалимавіа» пишуть, що причиною могла стати суто технічна несправність. За словами анонімного джерела, борт мав неодноразові технічні проблеми і відмови. Зокрема, нещодавно літак вдарили чи то машиною, чи трапом. За словами екс-працівника, у літака могли бути пошкоджені зовнішні елементи управління.

Журналісти Reuters із посиланням на джерело в експертній комісії, яка вже досліджує «чорні скриньки», повідомили, що літак не отримував ніякого удару ззовні. Як повідомляє із посиланням на власних експертів російська газета «Комерсант», розвалити літак у повітрі міг навіть невеличкий вибуховий пристрій у хвості Airbus A321. Вибух міг призвести до розгерметизації салону та подальшого розвалу літака.

Тіла жертв авіакатастрофи літака А321 привезли до Росії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00


Українських туристів у Єгипті не поменшає – Новиковський

Попри трагедію, зменшення кількості українських туристів в Єгипті експерти не прогнозують. За словами президента Асоціації лідерів туристичного бізнесу в Україні Олександра Новиковського, аварія впливає на кількість туристів лише попервах після катастрофи.

«Від цього не можна застрахуватися чи захиститися. Аварія може статися у будь-якій країні, на будь-якому туристичному напрямку», – каже Новиковський.

Він додає: до кінця офіційного розслідування туристичні компанії не вживатимуть ніяких заходів щодо зміни маршрутів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG