Доступність посилання

ТОП новини

Британія планує надіслати в Україну 75 своїх військових радників


Британські військовослужбовці навчають вояків курдського воєнізованого формування Пешмерга на полігоні в Ербілі, Ірак, 5 листопада 2014 року
Британські військовослужбовці навчають вояків курдського воєнізованого формування Пешмерга на полігоні в Ербілі, Ірак, 5 листопада 2014 року

Британські військові вчитимуть українських вояків поза зоною боїв

Своєрідне табу Заходу на військову допомогу Києву порушила Британія, яка обіцяє надіслати 75 своїх вояків в Україну. Вони займатимуться навчанням українських колег і будуть розташовані далеко від фронту. Тим часом про постачання летальної зброї не говорять зараз ані у британському уряді, ані в НАТО. Загалом західні країни розглядають різні стратегії у поведінці з Росією, якщо ситуація в Україні не поліпшиться. Верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав констатує щоденне погіршення ситуації в Україні.

Філіп Брідлав
Філіп Брідлав

Сполучені Штати, Велика Британія та НАТО подають сигнал, що розглядають й інші способи допомоги Україні у конфлікті з Росією, ніж посилення економічних санкцій проти Москви. Після того, як державний секретар США Джон Керрі заявив цього тижня, що російській керівники «брехали йому в обличчя», командувач військ НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав зробив заяву про те, що попри Мінські угоди, на сході України спостерігається «постійна ескалація». А російські війська вже і не намагаються приховати своєї присутності. На думку генерала, «пан Путін не зупиниться, доки не досягне своїх цілей».

Девід Камерон
Девід Камерон

Однак на запитання про постачання летальної оборонної зброї генерал не дав прямої відповіді. Не пішов на цей крок поки і британський прем’єр Девід Камерон, який заявив, що відправить до України кілька десятків військових для проведення навчання українських колег.

Ми відправимо в Україну британських військовослужбовців як радників, а також для навчання в різних галузях, включаючи тактичну розвідку, логістику і медичну допомогу
Девід Камерон

«Протягом наступного місяця ми відправимо в Україну британських військовослужбовців як радників, а також для навчання в різних галузях, включаючи тактичну розвідку, логістику і медичну допомогу. Ми підготуємо програму підготовки особового складу піхотних частин спільно з Україною, щоб підвищити витривалість українських військ», – сказав Камерон, наголосивши, що британські військові будуть розташовані далеко від зони конфлікту.

Поки британські військові в Україні – суто двостороння справа

Джуді Демпсі
Джуді Демпсі

Експерт з питань безпеки Європейського Центру Карнегі Джуді Демпсі не вважає, що незначна кількість британських військових зможе кардинально змінити ситуацію в Україні, бо ці військові експерти, яких має бути близько 75 осіб, матимуть за завдання модернізацію української армії, а не військові задачі.

На її думку, те, що британці вирішили вийти з такою ініціативою самостійно, не означає, що вони розчарувалися в колективних діях, бо єдність у питаннях санкцій щодо Росії була збережена.

Це є двостороння річ і не має нічого спільного з Європейською політикою безпеки і оборони, яка, дуже дивним чином, є відсутньою протягом всієї української кризи
Джуді Демпсі

«Мене не дивує, що британці не стали консультуватися з Європейським союзом у цьому питанні. Виглядає, що це є, дійсно, двостороння річ і не має нічого спільного з Європейською політикою безпеки і оборони, яка, дуже дивним чином, є відсутньою протягом всієї української кризи, і це є досить цікаво», – вважає аналітик.

На її думку, рішення британського уряду було правильним, бо якісь спільні дії під егідою НАТО лише б розізлили Росію. А тепер, якщо інші країн захочуть долучитися до британської ініціативи, зможуть зробити це без зайвого ажіотажу.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Rikard Jozwiak

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG