RU
 

Образа українців. Зарубіжні ЗМІ про МалоросіюСюжет

Корреспондент.net,  20 липня 2017, 19:08
2
1576
Образа українців. Зарубіжні ЗМІ про Малоросію
Захарченко запропонував створити Малоросію

Слова лідера сепаратистів Олександра Захарченка обговорюють у всьому світі.

 
Заява лідера сепаратистів з ДНР Олександра Захарченка про створення держави Малоросії буквально підірвала медіапростір.
 
Слова Захарченка активно коментували як зарубіжні уряди, так і зарубіжна преса.
 
Наробити шуму - Le Temps
 
"До XIX століття назва Малоросія використовувалася для позначення українських земель, приблизно так, як термін Нижня Німеччина використовувався для позначення нинішніх Нідерландів", - пояснює Андреас Умланд, німецький політолог, викладач Національного університету "Києво-Могилянська академія".
 
"Концепція Малоросії знову з'явилася кілька років тому в промові російського віце-прем'єра Дмитра Рогозіна, який висловив ідею про те, що позначені таким словом землі, а отже більша частина України, належали Росії", - наголошує Умланд. На думку експерта, оголошення про цю "нову державу" може означати зміну стратегії Кремля в бік розширення сепаратистського процесу в Україні.
 
Можливо, мова йде про раптові примхи керівників невизнаних республік Донецька і Луганська наробити шуму, оскільки, на подив, російські ЗМІ (мабуть, заскочені зненацька) у перші хвилини не підхопили ініціативу про визнання "малої Росії" Катерини Великої.
 
Проросійські сепаратисти виступають за державу, у якій "діяльність усіх політичних партій буде скасована". Зате, само собою зрозуміло, вони не хочуть відмовлятися від свободи безвізових поїздок по Європі, недавно отриманої Україною.
 
 
Шантаж Кремля - ​​Die Welt
 
Створення Малоросії на сході України може бути використано Кремлем для подальшого шантажу Києва та Заходу, а також може бути маневром для відволікання.
 
Москва хоче змусити Україну визнати "автономний статус" Донецька і Луганська, «не виводячи звідти російських військових, не роззброюючи "сепаратистські" банди і не повертаючи контроль над кордоном з Росією українській владі".
 
Москва офіційно дотримується Мінських домовленостей, проте не збирається виконувати свої зобов'язання і продовжує підтримувати своїх ставлеників, які вибудовують на Донбасі паралельні псевдодержавні структури, йдеться у статті. У регіоні "процвітає терористичне свавілля, заборонені партії, і, за словами засновників Малоросії, так має залишитися і надалі".
 
Для Росії головне - дестабілізувати Україну і перешкодити їй рухатися в напрямку демократичної Європи. Невипадково проголошення псевдодержави збіглося з річницею аварії пасажирського лайнера над територією, підконтрольною сепаратистам. Існують незаперечні докази того, що літак був збитий ракетою російського виробництва, проте Путін провину заперечує. Малоросія може бути у зв'язку з цим чудовим маневром для відволікання.
 
Удар по переговорах - Financial Times
 
Це черговий удар по заморожених мирних переговорах, що мають покласти край конфлікту, який триває більше трьох років.
 
Київ відкинув заяву Захарченка, глави самопроголошеної ДНР, визнавши її політичною провокацією. Українські і російські офіційні особи застерегли, що ця пропозиція порушує умови Мінських домовленостей.
 
Втручання Захарченка - удар по відновлених зусиллях США, які намагаються спонукати сторони до укладення міцної мирної угоди. Минулого тижня держсекретар Тіллерсон відвідав Київ і звинуватив Росію в обструкції спроб врегулювання конфлікту, який розгорівся після анексії Москвою Криму.
 
Заява Захарченка призведе до ескалації конфлікту - Handelsblatt
 
Проросійські сепаратисти, проголосивши "Малоросію", сильно здивували навіть своїх союзників.
 
Ідея власної держави на сході України не нова: частина Донбасу перебуває під контролем проросійських повстанців з квітня 2014 року, і спочатку вони хотіли проголосити державу "Новоросія", яка б складалася з великих територій на сході й півдні України. Також кілька разів повстанці називали своєю головною метою приєднання до Росії за прикладом анексованого у 2014 році Криму. Проте кожного разу Кремль відмовляв їм.
 
Під час другої спроби Захарченко назвав столицею нової країни Донецьк, а Києву відвів статус історичного і культурного центру. Захарченко сказав, що Малоросія - багатонаціональна держава, "міст" між Сходом і Заходом. На думку Захарченка, зближення зі Сходом має відбутися через реінтеграцію в СНД і входження в керований Москвою Євразійський економічний союз (ЄАЕС).
 
Щодо Заходу Захарченка цікавить отриманий Києвом безвізовий режим з Євросоюзом.
 
З військової точки зору заява Захарченка "не приведе до яких-небудь наслідків: великого наступу повстанців з метою зміни лінії фронту не буде", йдеться в статті. Проте бої на Донбасі тривають, а напруженість у регіоні після слів Захарченка в будь-якому випадку зросте. Тепер ініціативи щодо скасування блокади і завершення так званої АТО, що обговорювалися в Києві, точно будуть згорнуті. Глава українського МЗС Павло Клімкін звинуватив Москву в спробі розіграти "абхазький сценарій".
 
 
Провокація на найвищому рівні - Sueddeutsche Zeitung
 
Політологи від Москви до Парижа сперечаються, зробив це лідер сепаратистів Олександр Захарченко сам або йому дали вказівку з Москви. Як там не було, заява про проголошення нової держави під назвою Малоросія відіб'ється на Мінському процесі і ситуації навколо лінії зіткнення української армії із сепаратистами, які користуються підтримкою Росії.
 
"Весь цей "хайп" з приводу уявної держави Малоросія в цілому корисний. Головне тут те, що Донбас воює не за відділення від України, а за її цілісність", - цитує агентство РІА "Новости" людину, яка, як випливає з повідомлення, переказала думку радника російського президента Владислава Суркова.
 
Український політолог з незалежного центру "Розвиток України" Олександра Решмеділова вважає, що "те, що сталося, в першу чергу мало на меті спровокувати український уряд на необдумані висловлювання". Крім цього, "Захарченко зачитував свою заяву з листа, немов незнайомий текст". "Найімовірніше, провокатору щось нашіптували на вухо", - впевнена Решмеділова.
 
Проект "Малоросія" провокаційний для всіх українців: територія сьогоднішньої України називалася Малоросією за часів царської Росії до того часу, поки український національний рух всередині XIX століття не відрікся від неї, прийнявши назву Україна. Це стало кроком до власної державності, яку багато прихильників російського імперіалізму оскаржують до цього часу.
 
"Взагалі, провокації відбуваються кожен раз перед зустрічами контактної групи з представниками Києва і сепаратистами, - зазначила Решмеділова. - І найкращим варіантом було б просто їх ігнорувати, адже кожен коментар надає їм додаткової ваги".
 
Образа для українців - The Washington Post
 
Новини про пропозицію створити Малоросію швидко викликали осуд міжнародної спільноти, а президент України Петро Порошенко назвав ДНР "ляльковим театром, що передає послання з Росії".
 
Що цікаво, і Росія й інші сепаратистські рухи у Східній Україні відмежувалися від цієї ініціативи, причому самопроголошена Луганська народна республіка заявила, що її заздалегідь не повідомили про проголошення і що обговорення цього проекту є "несвоєчасним".
 
Коли напруженість між Києвом і повстанцями, які підтримуються Росією, загострилася у 2014 році, сепаратисти заговорили про концепцію Новоросії. Ця назва відносилася до території сучасної Східної України - земель, відвойованих в Османської імперії Російською імперією в кінці XVIII століття.
 
Однак Малоросія відрізняється від Новоросії. Це слово, як вважається, походить від середньовічного періоду, але воно ввійшло в повсюдне вживання в епоху Російської імперії в XIX столітті: тоді воно використовувалося для опису території сучасної України. Цей термін давно вважається архаїчним в Україні, деякі націоналісти використовують його зневажливо, іноді він застосовується як образлива назва русифікованих українців на сході країни.
 
Незважаючи на те, що Малоросія в осяжному майбутньому навряд чи стане визнаною державою, її проголошення у вівторок показує, що не було досягнуто значного прогресу в пошуку вирішення конфлікту у Східній Україні з моменту набуття чинності Мінської угоди у 2015 році.
 
 
Погоджено в Москві - Новая газета
 
Пропозиція Захарченка загрожує обернутися дипломатичним скандалом. Уряди Німеччини і Франції - держав-гарантів Мінських угод - вже зажадали від Росії негативної реакції на ініціативу глави ДНР.
 
Джерела, близькі до адміністрації президента Росії, втім, стверджують, що глави самопроголошених ДНР і ЛНР зобов'язані погоджувати з Москвою свої кроки, оскільки від неї критично залежать. Однак з ким саме цього разу погоджував свої заяви Захарченко, залишається незрозумілим.
 
Глава Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков вважає, що до політики ініціатива Захарченка взагалі не має відношення. "Проект висунутий письменниками і блогерами, близькими до керівництва ДНР. У самому керівництві його багато хто вважає неузгодженим".
 
Керівник Центру економічних і політичних реформ Микола Миронов називає Захарченка "досвідченим політиком", і вважає, що робити такі заяви без узгодження з Москвою, та ще перед зустріччю в Мінську тристоронньої контактної групи, могла б тільки обмежена людина.
 
Цілком можливо, що глава ДНР просто заплутався в узгодженнях у вежах Кремля, вважає перший віце-президент Центру політичних технологій Олексій Макаркін. "Те, що його заява погоджена з кимось у Москві, очевидно. А ось з ким - велике питання, - заявив експерт. - Задум, мабуть, був таким: давайте налякаємо Захід, покажемо, що якщо ви не підете на поступки, з'явиться Малоросія Захарченка".
 
Місцева самодіяльність - Ведомости
 
Від підтримки проекту "Малоросія" відразу ж відмовилися і в Кремлі, і навіть у самопроголошеній ЛНР. Зважаючи на швидкість і гучність окриків з Москви, ідея проголошення Малоросії більше схожа на місцеву самодіяльність, ніж на кремлівську комбінацію, що залишає відкритим питання про контроль Москвою ситуації в Донецьку.
 
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Украина-РоссияЗахарченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі