13:02 05.04.2018

ВР прийняла за основу рамковий законопроект про нацбезпеку

4 хв читати
ВР прийняла за основу рамковий законопроект про нацбезпеку

Верховна Рада України затвердила в першому читанні президентський проект закону (№8068) про національну безпеку.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення підтримали 265 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер.

Секретар РНБО Олександр Турчинов, представляючи законопроект із трибуни парламенту, зазначив, що документ опрацювали у взаємодії з експертами НАТО, ЄС і США, а його прийняття має стати значним кроком на шляху впровадження стандартів Північноатлантичного альянсу в Україні.

"Загалом законопроект реалізує ідеї, закладені в документах стратегічного планування, ухвалених у 2015-2016 роках, зокрема в Стратегічному оборонному бюлетені. З його прийняттям запроваджується регулювання діяльності органів сектора безпеки та оборони, згідно з нормами та стандартами Європейського Союзу та НАТО", - сказав він.

Згідно з пропозицією, озвученою О.Турчиновим, уже в редакції першого читання в законопроекті врахували, що Верховна Рада здійснюватиме контроль за Службою безпеки України.

Крім того, секретар РНБО пояснив: "Закріплюється чіткий розподіл повноважень і компетенцій органів сектора безпеки та оборони, що підвищить ефективність координації їхньої діяльності, поліпшить якість управління ресурсами та знизить корупційні ризики, обмежить невиправдане дублювання функцій у сфері безпеки".

Він наголосив, що законопроект є рамковим.

"Встановлює лише загальні обриси системи гарантування національної безпеки. В законопроекті не передбачено деталізований перелік національних інтересів, що, у свою чергу, ускладнює визначення поточних пріоритетів у безпеці. Це питання пропонується врегулювати на рівні базових документів стратегічного планування", - пояснив О.Турчинов.

"Мінливість ситуації з безпекою робить неможливим і недоцільним визначення на законодавчому рівні детального переліку загроз національній безпеці. Саме тому цей законопроект передбачає, що такі загрози визначатиме стратегія національної безпеки України, а також галузеві стратегії", - сказав він.

У законопроекті пропонують закріпити, що обсяг видатків на фінансування сектора безпеки та оборони України має становити щонайменше 5% запланованого ВВП, з яких не менше ніж 3% - на фінансування сил оборони.

Зокрема, документ передбачає, що фундаментальними національними інтересами є інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, сферу безпеки, набуття членства в ЄС та НАТО.

У проекті закону прописано порядок президентського, парламентського, громадського контролю за органами національної безпеки.

Після голосування П.Порошенко подякував парламентаріям за підтримку його проекту закону.

"Цей законопроект відкриває шлях до ефективнішої взаємодії з НАТО", - зазначив він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер удень.

Як повідомлялося, 28 лютого 2018 року до парламенту надійшов президентський законопроект про національну безпеку України (№8068) і він невідкладно передається до профільного комітету для розгляду.

22 березня голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що розраховує на ухвалення цього закону до травня. Тоді ж він нагадав, що вступ України до НАТО є завданням номер один. "Якщо НАТО рекомендує, що згідно з їхніми стандартами треба внести відповідні зміни, які стосуються громадського контролю нового закону про Службу безпеки України, громадського контролю Служби безпеки України, я переконаний, ці пропозиції треба внести, і я впевнений, що вони мають бути в тілі закону", - зазначив спікер.

За його словами, дискусія в профільному комітеті - це нормальний процес. "Я вірю, що в цій дискусії ми зможемо вийти на такий закон, який буде ефективним для реформи сектора безпеки, і дуже важливо, щоб він відповідав стандартам НАТО і тим принципам, згідно з якими діють армії країн Північноатлантичного альянсу", - сказав А.Парубій.

На думку деяких експертів, законопроект стосується виключно сектора оборони та безпеки й не охоплює всі сфери, які традиційно належать до складових нацбезпеки.

При цьому в проекті не врегульовані відносини між начальником Генштабу Збройних Сил і головнокомандувачем ЗС, командувачем об'єднаних сил і командувачами видів, окремих родів військ, командувачами (керівниками) інших військових формувань. Усупереч стандартам НАТО, в законопроекті Міністерство оборони України залишається органом військового управління, хоча, згідно з цим самим законопроектом, його має очолювати цивільний міністр і цивільні заступники міністра - тому міністр не може бути підпорядкованим президенту як верховному головнокомандувачу Збройних Сил України й не може здійснювати оперативне керівництво застосуванням ЗСУ.

Крім того, як заявляла нардеп Світлана Заліщук, представництва ЄС і НАТО в Україні направили керівництву країни звернення, в якому зазначали, що проект закону про національну безпеку суперечить практикам ЄС і НАТО, зокрема щодо прозорості в оборонній сфері.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА