18:16 30.03.2018

Росія висилає 13 українських дипломатів - МЗС України

3 хв читати
Росія висилає 13 українських дипломатів - МЗС України

Міністерство закордонних справ РФ поінформувало українську сторону про висилку 13 українських дипломатів, повідомив МЗС України.

"30 березня МЗС Російської Федерації повідомило, що тринадцять українських дипломатів мають полишити цю країну. Це очікуваний крок з боку Кремля, який вже тривалий час відверто демонструє світові порушення норм міжнародного права, вважає за можливе вести агресивні неоголошені війни, втручатися у внутрішні справи суверенних держав, порушувати права і свободи громадян, зокрема їхнє невід'ємне право на життя", - йдеться в заяві МЗС України у зв'язку з висилкою 13 українських дипломатів з РФ.

При цьому в зовнішньополітичному відомстві наголосили, що Україна робить і вживатиме всіх заходів з метою протидії та запобігання системному та постійному втручанню, підривним діям РФ у справи України, зокрема шляхом оголошення персонами нон-грата осіб, підозрюваних у причетності до таких неправомірних дій.

У МЗС нагадали, що нещодавно Україна вислала 13 російських дипломатів, які здійснювали в Українській державі діяльність, несумісну з дипломатичним статусом.

"Це був жест солідарності з партнерами, відповідь на обґрунтовані підозри про відповідальність Росії за вчинення грубого порушення міжнародного права і режиму нерозповсюдження - застосування зброї масового ураження проти цивільного населення в мирний час. (...) Трагедія Солсбері є продовженням агресивної політики Москви, спрямованої на порушення суверенітету іноземних держав і підрив міжнародного правопорядку", - наголошується в заяві.

У МЗС також зазначили, що дії РФ свідчать про те, що її керівництво продовжує жити "у хибному світі ілюзій і наполегливо тримає лінію на самоізоляцію від цивілізованого світу".

"Ми переконані в дієвості міжнародної солідарності у відповідь на постійні провокації і порушення РФ на міжнародній арені і закликаємо наших іноземних партнерів продовжувати скоординований тиск у вигляді практичних кроків, що обмежуватимуть можливості Кремля для продовження агресивних дій", - підсумовується в заяві.

Як повідомлялося, 26 березня президент України Петро Порошенко заявив про видворення 13 російських дипломатів "у відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері".

28 березня російські дипломати полишили територію України.

Посольство Росії в Україні розташовується в Києві, є також генеральні консульства РФ у Львові, Одесі та Харкові.

30 березня Москва оголосила про введення дзеркальних заходів щодо 23 країн, які вислали російських дипломатів через "справу Скрипаля".

"30 березня до МЗС Росії викликали керівників дипмісій Австралії, Албанії, Німеччини, Данії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Румунії, України, Фінляндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції, Естонії. Їм вручили ноти протесту та заявили, що у відповідь на необґрунтовані вимоги зазначених держав про висилку російських дипломатичних співробітників на підставі бездоказових обвинувачень Великобританії на адресу Росії через т.зв. "справи Скрипаля" російська сторона оголошує persona non grata відповідну кількість співробітників дипустанов цих країн у Російській Федерації", - йдеться в повідомленні на сайті МЗС РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА