16:16 26.03.2018

Україна висилає 13 дипломатів РФ у зв'язку зі "справою Скрипаля"

3 хв читати

Україна на знак солідарності з британськими партнерами і трансатлантичними союзниками і в координації з країнами Європейського Союзу висилає 13 російських дипломатів, заявляє президент України Петро Порошенко.

"У відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері (Великобританія) України в дусі солідарності з нашими британськими партнерами і трансатлантичними союзниками, і в координації з країнами ЄС, прийняла рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів з небагатьох, що залишилися. Оскільки, як відомо, наші дипломатичні відносини з РФ де-факто заморожені", - написав П.Порошенко у своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок удень.

Глава Української держави наголосив, що Росія в черговий раз підтвердила своє зневажливе ставлення не лише до суверенітету незалежних держав, але і до цінності людського життя. Україна відчуває це кожен день в окупованому українському Криму і на Донбасі.

"Тому як ніколи важливо не обмежуватися символічними жестами. Наступний крок - збільшення ціни для Москви за вчинені міжнародні злочини, зокрема й посилення персональних, фінансових і економічних санкцій. Наша загальна відповідь Кремлю і надалі має бути рішучою і жорсткою для недопущення нових людських трагедій і забезпечення поваги до норм міжнародного права", - йдеться в оприлюдненій заяві.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін на своїй сторінці в мікроблозі "Твіттер" зазначив, що Київ скоординував видворення російських дипломатів із міжнародними партнерами України.

"Готувалися до цього певний час, але зробили скоординовано з нашими друзями і партнерами. 13 російських дипломатів висилаємо з України. Діємо як частина демократичного трансатлантичного співтовариства", - написав міністр у "Твіттері" у понеділок.

Як повідомлялося, 4 березня в Великобританії у торгового центру в місті Солсбері через взаємодію з невідомим небезпечною речовиною постраждали колишній полковник ГРУ С.Скрипаль, який працював на британську розвідку, та його дочка Юлія. Вони перебувають у комі. За даними британського слідства, постраждалих отруїли нервовоопаралітичною речовиною "Новачок", нібито розробленою у Росії.

Провину за отруєння британський прем'єр Тереза Мей поклала на Росію і оголосила про заходи, які в зв'язку з цим буде вжито проти РФ, зокрема, про висилку 23 російських дипломатів.

Росія всі обвинувачення у зв'язку зі "справою Скрипаля" заперечує і нагадує, що ще в 2017 році повністю знищила всю свою хімічну зброю.

17 березня Росія оголосила про заходи у відповідь стосовно Великобританії.

Лідери ЄС 22 березня висловили підтримку Великобританії в зв'язку зі "справою Скрипаля", погодившись з оцінкою Лондона про те, що Росія з "дуже високим ступенем ймовірності" є відповідальною за напад із застосуванням нервовопаралітичної речовини. Глави країн-членів ЄС обіцяли голові уряду Великобританії Терезі Мей всебічну підтримку в з'ясуванні подробиць нападу та погодження подальших кроків.

У понеділок низка країн-членів ЄС заявили про висилку російських дипломатів зі своїх країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА