12:37 04.04.2018

МОЗ має намір змінити механізм фінансування гемодіалізу

2 хв читати
МОЗ має намір змінити механізм фінансування гемодіалізу

Міністерство охорони здоров'я України має намір змінити механізм фінансування лікування пацієнтів методом гемодіалізу, а також впровадити для медичних установ єдиний тариф на цю послугу.

Про це повідомила прес-служба Антимонопольного комітету України (АМКУ) за результатами зустрічі з представниками МОЗ та Міністерства економічного розвитку і торгівлі щодо виконання рекомендацій щодо здійснення заходів, спрямованих на розвиток конкуренції на ринку обладнання та витратних матеріалів для гемодіалізу.

Згідно з повідомленням, єдиний тариф на послугу з гемодіалізу для медустанов планується впровадити в незалежності від їх форми власності.

У міністерстві планують створити систему електронного обліку пацієнтів, які потребують лікування методом гемодіалізу, а також умови для розвитку конкуренції на ринках відповідних медичних виробів.

Реалізація даних заходів сприятиме збільшенню кількості медустанов з надання послуги з гемодіалізу, а також поліпшенню якості її надання, розраховують у відомстві. Крім того, у пацієнта з'явиться можливість самостійно вибирати і змінювати установа, в якому він отримує медичну допомогу.

Як зазначено в повідомленні АМКУ, в Мінекономрозвитку говорять про відсутність проблем з проходженням процедури оцінки відповідності медвиробів для діалізу, а також із закупівлею витратних матеріалів для нього в порівнянні з іншого фармпродукцією.

Як повідомлялося, в жовтні 2017 року АМКУ надав Міністерству охорони здоров'я і МЕРТ обов'язкові для розгляду рекомендації щодо запобігання порушенню законодавства про захист економічної конкуренції на ринку товарів і послуг з гемодіалізу. Зокрема, комітет рекомендував розробити та затвердити техумови або стандарти, які регулювали б взаємозамінність витратних матеріалів для кожного з апаратів гемодіалізу, експлуатованих в лікарнях України.

Крім того, АМКУ рекомендував розробити та затвердити доповнення до протоколів медичної допомоги пацієнтам з п'ятої стадією ниркової недостатності з застосуванням гемодіалізу або перитонеального діалізу. Зокрема, вказати показання, підстави і порядок переведення цих пацієнтів з використання витратних матеріалів одного виробника на витратні матеріали іншого, а також розробити нормативні документи по стандартизації вимог до формування предмета закупівлі з урахуванням властивостей витратних матеріалів для гемодіалізу по їх взаємозамінності та оригінальності.

Згідно з міжнародними стандартами лікування, кожному пацієнтові потрібно не менше 156 процедур гемодіалізу в рік.

Раніше МОЗ розробило і винесло на громадське обговорення проект постанови Кабміну щодо створення реєстру пацієнтів, які потребують лікування методом ниркової замісної терапії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА