08:09 02.04.2018

У понеділок в Україні стартує перший етап медреформи - кампанія з обрання лікаря первинної медичної допомоги

3 хв читати
У понеділок в Україні стартує перший етап медреформи - кампанія з обрання лікаря первинної медичної допомоги

У понеділок в Україні стартує кампанія з обрання лікаря первинної медичної допомоги "Лікар для кожної сім'ї", яка стане першим етапом медичної реформи.

Згідно з повідомленнями Міністерства охорони здоров'я, в рамках кампанії українці будуть підписувати декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. На основі цих декларацій пацієнт буде закріплений за конкретним лікарем, а лікар буде отримувати оплату в залежності від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларацію. Нарахування оплати за новими принципами почнеться з 1 липня. У МОЗ прогнозують, що зі стартом медреформи доходи сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів істотно виростуть.

Разом з тим, Міністерство охорони здоров'я попереджає, що терапевт може обслуговувати до 2 тис. пацієнтів, сімейний лікар - 1,8 тис., педіатр - 900. Дані нормативи прораховані виходячи з середнього діючого завантаження дільничних лікарів. При цьому МОЗ попереджає, що сімейному лікарю або терапевту не потрібно буде щомісяця приймати всіх пацієнтів, які підписали з ним декларацію.

Для підписання декларації пацієнти повинні обрати лікаря в будь-якому медичному закладі, який надає первинну медичну допомогу, не обов'язково за місцем проживання.

Разом з тим, Міністерство охорони здоров'я звертає увагу, що підписання декларацій буде можливо тільки в тих медзакладах, які приєдналися до реформи. Такі медустанови будуть брендовані відповідною наклейкою з тексом "Тут можна обрати свого лікаря". Ця наклейка свідчить, що медзаклад підключено до системи електронної охорони здоров'я ehealth.gov.ua

Для підписання декларації пацієнти повинні мати з собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон, на який буде надіслано код підтвердження. Для дітей до 14 років необхідне свідоцтво про народження дитини.

У медустанові пацієнти повинні звернутися в реєстратуру, а уповноважений працівник медустанови - працівник реєстратури, медсестра або лікар введе дані пацієнта в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом, який потрібно буде повідомити працівнику медустанови.

МОЗ попереджає, що для підписання декларації не потрібно заповнювати жодних паперових бланків або заяв. Декларації будуть друкуватися з системи після введення даних конкретного пацієнта. Пацієнт повинен підписати два роздрукованих примірники, один яких залишається в медустанові, а другий - у пацієнта.

Співробітник медустанови підтвердить декларацію електронним підписом і відправить її в електронну систему.

Після підписання декларації Національна служба здоров'я буде направляти гроші за ведення конкретного пацієнта конкретному лікарю.

Разом з тим, Міністерство охорони здоров'я звертається з проханням інформувати про випадки відмови в підписанні декларації або про порушення порядку її підписання.

Відомство зазначає, що кампанія з підписання декларації з сімейним лікарем не має термінів закінчення, тому немає необхідності підписувати декларації в перші дні або тижні кампанії.

Разом з тим, відомство рекомендує не відкладати підписання декларації надовго, щоб мати можливість підписати декларацію з лікарем, якому довіряє пацієнт.

Крім того, МОЗ нагадує, що надання первинної медичної допомоги залишається безоплатним.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АПАУ прокоментувала повідомлення про нібито заборону роботи маркетплейсів

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти сервіс Tabletki.ua набрала 25 тис. голосів

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА