11:45 04.04.2018

НАБУ оприлюднило фрагменти матеріалів негласних слідчих дій щодо Холодницького (Відео)

5 хв читати
НАБУ оприлюднило фрагменти матеріалів негласних слідчих дій щодо Холодницького (Відео)

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оприлюднило фрагменти розсекречених матеріалів негласних слідчих дій відносно керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького.

Фрагменти розмов Н.Холодницького опубліковані НАБУ в середу в YouTube.

"З урахуванням суспільного резонансу і з метою надання громадськості достовірної інформації про участь НАБУ в розслідуванні щодо заступника генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національне бюро вважає за доцільне оприлюднити фрагменти розсекречених матеріалів негласних слідчих дій, проведених в робочому кабінеті керівника САП", - йдеться в поясненні на сторінці НАБУ в "Фейсбуці".

При цьому в Бюро вказали, що ці слідчі дії здійснювалися на підставі постанови слідчого судді в рамках розслідування кримінальної провадження, зареєстрованого Генеральною прокуратурою України.

"У результаті, на думку НАБУ, були встановлені факти, які можуть свідчити про наявність в діях керівника САП ознак кримінальних і дисциплінарних порушень. Зокрема, мова йде про можливе підбурюванні свідків до дачі неправдивих свідчень, про розголошення відомостей досудового розслідування особам, що не мають відношення до відповідного кримінального провадження", - сказано в повідомленні.

У НАБУ підкреслили, що виявлені факти можливих порушень в діях керівника САП "жодним чином не характеризують роботу очолюваного ним органу", співпраця детективів НАБУ з прокурорами САП в розслідуваних кримінальних провадженнях триває в штатному режимі.

Крім того, в Бюро нагадали, що питання притягнення керівника САП до кримінальної відповідальності належить до сфери компетенції Генеральної прокуратури як органу досудового слідства в згаданому кримінальному провадженні. За дисциплінарної складової справи 30 березня 2018 року директор НАБУ Артем Ситник передав відповідну скаргу в кваліфікаційно-дисциплінарної комісії (КДК) прокурорів.

У поясненнях НАБУ до оприлюднених записів зазначено, що на початку квітня 2017 року Генпрокуратура почала розслідування за фактом можливого скоєння службовими особами САП кримінальних правопорушень, кваліфікованих за ч.3 ст. 368-2, ч.4 ст. 368 КК України (незаконне збагачення; прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди). У тому ж місяці НАБУ отримало від Генпрокуратури доручення провести окремі процесуальні дії в рамках цього провадження, а через майже два місяці - почати негласні слідчі дії. Вони тривали близько 10 місяців, зокрема стосовно керівника САП - протягом одного місяця.

У результаті встановлено факти, через які розслідування мінімум 10 кримінальних проваджень щодо розкриття резонансних корупційних злочинів опинилося під загрозою. Зокрема, мова йде про справи за такими фактами: пропозиція неправомірної вигоди в.о. міністра охорони здоров'я у вигляді нерухомого майна; завдання шкоди бюджету Одеси на 185 млн грн; незаконне збагачення посадових осіб Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК); організація народним депутатом злочинної схеми із заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем; істотні порушення законодавства під час надання стабілізаційного кредиту одному з комерційних банків.

Так, НАБУ оприлюднило фрагменти запису розмови народного депутата Л. (за інформацією ЗМІ, депутата Георгія Логвинського - ІФ) з Н.Холодницьким у робочому кабінеті керівника САП. Н.Холодницький повідомив, що буде інформувати депутата про заплановані слідчі дії, а також вказав, що не може закрити справу ще до повідомлення про підозру. При цьому він запевнив співрозмовника, що не бачить обставин, які загрожують його безпеці.

При цьому НАБУ наводить фрагменти розмов керівника САП і нардепа про розслідування можливих зловживань на стадії дружнього врегулювання та виконання рішення ЄСПЛ у справі "ТОВ "Золотий мандарин ОЙЛ" проти України" на користь осіб, пов'язаних з цим парламентарієм (даний розмова велася 9 лютого 2018 року ).

Крім того, оприлюднені фрагменти розмови між Н.Холодницьким і заступником директора ТОВ "Акварелі Девелопмент Холдинг", який є свідком у кримінальному провадженні та "одночасно другом керівника САП". У розмові Н.Холодницький попередив свідка про слідчі дії і підбурював його до надання наперед неправдивих свідчень, а саме - до приховування того факту, що заступник директора ТОВ звертався до Н.Холодницькому і повідомив про те, що мер м.Вишневого Київської області вимагає від нього квартиру. Йдеться про розмову Н.Холодницького зі свідком у справі за фактом пропозиції неправомірної вигоди в.о. міністра охорони здоров'я (запис 1 березня).

За інформацією НАБУ, керівник САП дізнався, що детектив Бюро в цьому провадженні без його відома погодив у прокурора групи прокурорів 4 клопотання про проведення обшуків, зокрема в офісі ТОВ "Акварелі Девелопмент Холдинг" і на цих клопотаннях поставив печатку САП "Для документів", яку використовує виключно Н.Холодницький.

Керівник САП дав незаконні вказівки своєму заступнику зателефонувати керівництву суду і дати вказівки не розглядати клопотання детектива НАБУ, оскільки обшук в офісі ТОВ "Акварелі Девелопмент Холдинг" з ним не узгоджувався (наводяться фрагменти розмови Н.Холодницького, його заступника і двох прокурорів САП від 5 березня ).

Згодом 6 березня детектив НАБУ прибув до слідчого судді Солом'янського районного суду Києва. Суддя повідомила, що не може прийняти остаточного рішення за клопотанням. За її словами, їй телефонував заступник голови суду і повідомив, що з ним зв'язувався заступник керівника САП і просив не видавати детективу постанови суду, мотивувавши це "якоюсь помилкою". Незабаром до суду прибув прокурор САП, який, виконуючи незаконні вказівки Н.Холодницького, "намагався спочатку позапроцесуальним способом повернути клопотання про обшук, а потім і під час відновлення розгляду слідчим суддею".

НАБУ також наводить фрагменти доповіді прокурора керівнику САП про перебіг розслідування стосовно голови НАЗК Наталії Корчак. Прокурор зазначив, що, на його думку, детективи НАБУ належним чином задокументували факт використання главою НАЗК незадекларованого автомобіля, тому необхідно підписати їх клопотання про тимчасове доступі до речей і документів. Н.Холодницький перебиває свого підлеглого і переводить розмову на іншу тему (це відбувалося 21 лютого). Через два дні після цієї розмови заступник керівника САП без узгодження повернув клопотання детективам НАБУ про тимчасове доступі до речей і документів, пояснивши, що Н.Холодницький не вважає за доцільне "застосування такого способу забезпечення кримінального провадження", який просили погодити.

Ще один фрагмент, який наводить НАБУ, стосується обговорення "можливих шляхів відступу і можливості не привертати учасників злочину до відповідальності". Це стенограма розмови керівника САП і його заступника про справу за фактом заволодіння коштами міського бюджету Одеси під час продажу будівель ВАТ "ХК "Краян" (розмова відбулася 7 лютого).

Пояснення суті розмов з Н.Холодницьким зроблені Національним антикорупційним бюро України, вони супроводжують аудіозаписи і розшифровки розмов, розміщені в YouTube.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зафіксовано влучення в двох районах Харкова, інформації про постраждалих немає

На фронті за добу сталося 114 бойових зіткнень, ворог втратив 160 осіб л/с на харківському напрямку

На місці прильоту "шахеда" в Основ'янському районі Харкова сталася пожежа

Харків під атакою ворожих "шахедів"

НАТО розглядає можливість відправки військових інструкторів в Україну - ЗМІ

НБУ в четвер підвищив офіційний курс гривні на 14 коп.

Військам РФ не вистачає потужності, щоб досягти стратегічного прориву на харківському напрямку - Каволі

"Укренерго" в п'ятницю з 8:00 до 19:00 розраховує обійтися без обмежень е/е

Ворог намагається тиснути на оборону на харківському напрямку, найгарячіша ситуація на покровському напрямку

Завдяки Силам оборони сьогодні вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська, однак загрози все ще є - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА