12:42 02.04.2018

Депутати пропонують ввести примусовий продаж об'єктів культурної спадщини

2 хв читати
Депутати пропонують ввести примусовий продаж об'єктів культурної спадщини

Депутати Верховної Ради Микола Княжицький, Ігор Луценко і Дмитро Білоцерківець пропонують впровадити в Україні процедуру примусового продажу об'єктів культурної спадщини недобросовісними власниками.

За даними сайту Верховної Ради, відповідний законопроект №8202 "Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини" зареєстрований у парламенті 26 березня.

"Його мета - збільшити відповідальність тих, хто в 90-ті й 2000-ті викупив у міста або держави об'єкти, які є пам'ятками архітектури, і тримає їх у жахливому стані. Найчастіше такі власники мають на меті ліквідацію будівель після зняття статусу пам'ятки архітектури. Мотивація у них, як правило, одна - відсутність можливості реставрації. Зазвичай до такого результату приходять через відмову власників вкладати гроші в зміст таких об'єктів. Чому вони це роблять? Вважають, що "прибутковість" таких будівель набагато нижча, ніж потенційне будівництво нових, з більшою кількістю поверхів і комерційними площами", - написав Д.Білоцерківець на своїй сторінці в Facebook.

Документом, зокрема, вводиться процедура примусово викупу будівлі у випадку порушення правил експлуатації об'єктів культурної спадщини.

"Спочатку власник об'єкта отримує попередження з переліком порушень, які повинен усунути. Разом з попередженням він отримує договір на викуп об'єкта. Якщо власник ігнорує зауваження, суд може зобов'язати його продати будівлю. Пріоритетне право викупу в такому випадку віддається містах, а й з ініціативи держави такий об'єкт також може бути викуплений ", - написав Д.Білоцерківець.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, термін для усунення власником загроз для об'єкта спадщини становить один місяць.

Крім того, законопроект передбачає введення штрафів за халатне ставлення і доведення таких об'єктів до стану руйнації, проведення будь-яких незаконних робіт на таких об'єктах і за незаконне розміщення реклами без згоди органу місцевої влади.

Законопроект також збільшує кримінальну відповідальність за завдання шкоди або знищення будівлі до шести років з трьох років обмеження волі.

Як вказується в пояснювальній записці, порядок викупу пам'яток і об'єктів культурної спадщини встановлюватимуть Кабінет Міністрів (якщо об'єкт переходить в держвласність) або орган місцевого самоврядування (якщо - в комунальну).

Вартість викупу зменшується на суму, що відповідає розміру заподіяної шкоди.

Як повідомлялося, раніше Київська міська рада звернулася до парламенту з проханням надати місцевим органам влади повноваження щодо повернення в комунальну власність або викупу об'єктів культурної спадщини в незадовільному стані.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА