18:09 30.03.2018

НАБУ: У діях керівника САП можуть вбачатися ознаки для притягнення його до кримінальної та дисциплінарної відповідальності

4 хв читати
НАБУ: У діях керівника САП можуть вбачатися ознаки для притягнення його до кримінальної та дисциплінарної відповідальності

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) роз'яснили, що на підставі отриманих у результаті проведення негласних слідчих дій стосовно керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького даних є підстави вважати, що в його діях можуть бути підстави для притягнення до кримінальної та дисциплінарної відповідальності.

У НАБУ підтвердили, що детективи Бюро у складі спільної групи зі слідчими Генеральної прокуратури України певний період часу здійснювали слідчі дії у рамках розслідування кримінального провадження, зареєстрованого Генпрокуратурою за фактами можливого скоєння правопорушень керівником САП.

"З огляду на дані, отримані у результаті санкціонованих судом негласних слідчих дій, є підстави вважати, що в діях керівника САП можуть вбачатися ознаки для притягнення його до кримінальної та дисциплінарної відповідальності", - повідомляється на сайті НАБУ в п'ятницю.

У Бюро зазначили, що питання притягнення керівника САП до кримінальної відповідальності - у сфері компетенції Генпрокуратури як органу досудового слідства в цьому кримінальному провадженні.

Водночас директор НАБУ Артем Ситник 30 березня подав до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії (КДК) прокурорів скаргу щодо наявності можливих дисциплінарних проступків у діях Н.Холодницького.

"Виявлені ознаки можливих дисциплінарних проступків і порушень у діях керівника САП жодним чином не характеризують роботу очолюваного ним органу. Тому наголошуємо, що ситуація, яка склалася навколо керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, не зупиняє співпрацю детективів із процесуальними керівниками у кримінальних провадження, які розслідує НАБУ", - зазначили у Бюро, нагадавши, що в роботі детективів НАБУ перебувають близько 500 справ, процесуальне керівництво в яких здійснюють прокурори САП.

У НАБУ також запевнили, що дії Бюро в цій ситуації були законними і обґрунтованими, "спрямованими на захист законних інтересів суспільства".

Як повідомлялося, в середині березня ЗМІ поширили інформацію з посиланням на джерела про те, що в кабінеті Н.Холодницького було встановлено "прослушку", до чого може бути причетне НАБУ. "Жучки" нібито були прикріплені до стінки акваріума. З'явилася також інформація про нібито намір Н.Холодницького піти у відставку найближчим часом.

У САП заявили, що Н.Холодницький виконує свої обов'язки в звичайному режимі.

26 березня генеральний прокурор України Юрій Луценко підтвердив слідчі дії щодо керівника САП: "Дійсно, відповідно до законодавства Генеральна прокуратура України спільно з Національним антикорупційним бюро проводила слідчі дії, що стосувалися зокрема і керівника САП пана Холодницького".

Крім того, генпрокурор зазначив, що слідчі дії лише починаються, в зв'язку з чим, йому наразі нічого більше повідомити. "Лише в результаті допитів, експертиз зможу повідомити про те, чи є ознаки кримінальних правопорушень, які зафіксовані на прослуховувальних пристроях, які були встановлені в кабінеті керівника САП", - додав генпрокурор.

30 березня стало відомо, що до КДК прокурорів з підписами генпрокурора і директора НАБУ передано дисциплінарні скарги про вчинення керівником САП Н.Холодницьким дисциплінарних проступків. За інформацією речника Генпрокуратури Андрія Лисенка, дисциплінарні скарги були направлені до КДК прокурорів у рамках кримінального провадження, що розслідує НАБУ спільно з Генпрокуратурою за отриманими під час слідства фактами.

У свою чергу, директор НАБУ А.Ситник в інтерв'ю інтернет-виданню "ZN.UA" розповів про справи, негативні процеси навколо яких слугували підставою для відкриття кримінального провадження щодо Н.Холодницького.

"Йдеться про справу щодо розкрадання коштів чиновниками мерії Одеси; справу за заявою в. о. Міністра охорони здоров'я Уляни Супрун за фактом пропозиції їй неправомірної вигоди; справу, що стосується фірми "Золотий мандарин", яку пов'язують із народним депутатом Логвинським (Георгій Логвинський, фракція "Народний фронт" - ІФ); розслідування, пов'язані з е-деклараціями вищих посадових осіб; розслідування, пов'язані з бізнес-інтересами власника великого агрохолдингу. Складно уявити, що б ми могли почути, якби записи велися не чотири тижні, а чотири місяці...", - повідомив А.Ситник.

Він також зазначив, що на записах, зроблених у кабінеті Н.Холодницького, містяться дані про "злив інформації про підготовлювані обшуки тим людям, в яких ці обшуки мали проводитися, про тиск на певних посадових осіб для прийняття ними певних рішень".

Директор НАБУ зазначив, що ознакою, що вказувала на неправомірні та неналежні дії з боку керівника САП, було те, що постійно гальмувалися розслідування, місяцями не підписувалися необхідні процесуальні документи, деякі підозри не підписувалися протягом півтора-двох років.

Водночас Н.Холодницький заявив, що, як і раніше, виконує свої обов'язки на посаді керівника САП, відставки і звільнення не боїться.

Він повідомив, що 3-го квітня прийде на допит до Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури і надасть усі свідчення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА