12:28 30.03.2018

Про конкретні дати нового обміну утримуваних осіб на Донбасі говорити наразі складно - Медведчук

3 хв читати
Про конкретні дати нового обміну утримуваних осіб на Донбасі говорити наразі складно - Медведчук

Спецпредставник України з питань гуманітарного характеру в Тристоронній контактній групі, лідер громадського руху "Український вибір - Право народу" Віктор Медведчук заявляє, що переговорний процес про черговий обмін утримуваних осіб триває, і "про конкретні дати сьогодні говорити дуже складно".

"Говорити про конкретні дати сьогодні дуже складно. Можу сказати тільки про принципи переговорного процесу", - сказав він в інтерв'ю, розміщеному на сайті Російської служби BBC у п'ятницю вранці.

За словами В.Медведчука, на сьогодні з тих осіб, яких шукають ОРДЛО на підконтрольній Україні території, "встановлено десь 104-109 осіб". "З тих, кого шукає українська сторона на непідконтрольній території, в Донецьку й Луганську, достовірно встановлено 37 осіб. Це - цифри, які є предметом переговорного процесу, що не припинявся ні на хвилину", - сказав він.

Представники Донецька й Луганська вважають, що на другому етапі обміну необхідно застосувати принцип "усіх встановлених осіб на всіх встановлених". "Якщо повернутися до тих цифр - 104-109 і 37 - виходить, що такий обмін міг би відбутися навіть сьогодні. Але українська сторона поки що не готова дати своє бачення цього питання і можливості такого обміну. Так, робляться спроби якихось проміжних рішень. Ми продовжуємо переговори про якісь проміжні обміни, але боюся, що це навряд чи вийде", - заявив В.Медведчук.

Він нагадав, що на першому етапі цього великого обміну вже озвучувалася позиція української сторони - що з нього потрібно вилучити певні категорії людей, однак на цю позицію Донецьк і Луганськ не погоджувалися, "і вони змінили свою позицію тільки після того, як із таким проханням до глав невизнаних республік звернувся президент Російської Федерації пан Путін". "Наразі принципи трохи змінилися, але сказати, що ми знайшли спільний знаменник для звільнення людей, я, на жаль, поки що не можу", - зазначив В.Медведчук.

Він також наголосив, що минулого тижня був у Москві "з питань, зокрема, звільнення громадян України, які перебувають у місцях позбавлення волі та притягуються до кримінальної відповідальності на території РФ". "Цей переговорний процес теж триває", - сказав В.Медведчук.

Він знову заявив, що єдиним шляхом мирного врегулювання на Донбасі є реалізація Мінських угод, зокрема ухвалення законів про амністію, про вибори на Донбасі. В.Медведчук також вважає, що питання введення миротворчої місії на Донбас необхідно безпосередньо узгоджувати з ОРДЛО.

Відповідаючи на запитання, чи допускає він своє затримання в Україні у зв'язку зі справою "Рубана-Савченко", В.Медведчук сказав: "Виключати нічого не можна. Більше того, з огляду на вразливість правової системи України, може бути і затримання, і арешт, і кримінальні справи, які можуть порушуватися конкретно проти мене. Я нічого не виключаю, хоча і впевнений, що юридичних підстав для цього абсолютно жодних немає".

Стосовно особистих контактів із Н.Савченко В.Медчедчук заявив, що в нього з нею "взагалі ніяких контактів ніколи не було в житті".

"Я займався питанням звільнення Савченко і вважаю, що зробив дуже багато для того, щоб вона була звільнена з російської в'язниці і приїхала в Україну. Ні до цього, ні після цього я з нею не встиг познайомитися, я не вважав це необхідним для себе", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Йоганніс про можливу передачу Україні системи Patriot: Якщо Румунія щось віддає, вона має отримати щось інше

"Укренерго" планує обмеження енергопостачання на всю добу четверга

Вибори у Великій Британії можуть відбутися на початку липня

Уряд Італії збільшив фінансування українським студентам

Унаслідок ворожих обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено агрофірму, житловий будинок - голова ОВА

Регламент ЄС про доходи з активів РФ передбачає їх вилучення раз на 2 роки - публікація

Президент Чилі підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

Блокування трибуни парламенту суперечить регламенту Верховної Ради - рішення погоджувальної ради

На Львівському залізничному вокзалі відкрився інформаційний пункт рекрутингу української армії

Система освітлення в Києві продовжує працювати в режимі посиленої економії - КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА