11:37 19.05.2016

НБУ пройшов точку неповернення у створенні незалежного центробанку – Гонтарева

3 хв читати
НБУ пройшов точку неповернення у створенні незалежного центробанку – Гонтарева

Національний банк України (НБУ) провів радикальні зміни у монетарній політиці, програмі нагляду і внутрішній структурі впродовж останніх двох років, зміг зміцнити свою фінансову незалежність і пройшов точку неповернення, заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва на щорічній дослідній конференції "Трансформація діяльності центральних банків" у Києві в четвер.

"Протягом останніх років ми пройшли через радикальні зміни у монетарній політиці, програмі нагляду і внутрішній структурі. Ми зміцнили фінансову незалежність НБУ, тому змогли досягти точки неповернення. Завжди складно оцінити, наскільки жахливими можуть бути всі зміни, але наша рада правління вважає, що ми вже перегорнули сторінку і не повернемося назад", - сказав вона, наголосивши, що завданням НБУ була оновлена політика, спрямована на цінову, фінансову стабільність і сталий економічний розвиток.

Вона також нагадала, що НБУ перейшов до гнучкого курсоутворення, у результаті чого наразі курс гривні визначається виключно фундаментальними факторами, а регулятор бере участь у ринку лише для згладжування коливань.

В. Гонтарева також зазначила, що Нацбанк з початку року перейшов на монетарний режим цільової інфляції.

"Цільова інфляція на 2016 рік – 12%, ми сподіваємося, що утримаємо її. На наступний рік плануємо інфляцію в 8%, а до кінця 2019-го – 5%, що вважаємо оптимальним рівнем для України. Я вважаю, що ми зможемо виконати ці цільові рівні", - сказала В. Гонтарева, зазначивши, що інфляція в 2015 році становила 40%, з яких 20% - у зв'язку з підвищенням регульованих тарифів, а 20% - з причини девальвації.

Крім того, вона нагадала про те, що Нацбанк провів чистку банківського сектора, в результаті якої ліквідовано 73 банки, що становить 30% банківської системи.

"З позиції процентного співвідношення це багато, але якщо поглянути глибше, то нема про що шкодувати, оскільки більша частина цих банків були машинами для відмивання коштів, або порожніми оболонками, олігархічними банківськими структурами", - пояснила глава центробанку.

При цьому вона додала, що для запобігання проблемам для решти "здорової" частини банківської системи спільно з Міжнародним валютним фондом (МВФ) був розроблений графік із досягнення рівня адекватності капіталу (Н2), що передбачає Н2 у 5% на кінець січня 2016 року, 7% – до кінця грудня 2017 року і 10% до кінця 2018 року.

В. Гонтарева також нагадала, що в результаті трансформації самого центробанку за останні два роки було скорочено 60% персоналу і зекономлено близько 7 млрд грн у результаті закриття неголовних активів.

"Я не можу сказати, скільки персоналу буде через три роки, але цей процес триватиме", - додала вона.

Серед напрямів розвитку банківського сектора вона також визначила необхідність вивчення можливості впровадження фінтех технологій.

"Віртуальна валюта, блокчейни, P2P – це лише початок списку high-tech інструменту. Моє головне запитання – що це, новий модний тренд, мейнстрім? Якщо це серйозна тенденція, то ми маємо працювати з цим трендом, відкритися йому. Цікаво обговорити, як фінтех-технології можуть допомогти нам побудувати роботу. Я бачу в НБУ величезні можливості для реалізації цих масивів, але інструментів я поки не бачу", - додала В. Гонтарева.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА