14:08 14.03.2016

Кабмін пропонує ВР ухвалити закон про установу бізнес-омбудсмена

2 хв читати
Кабмін пропонує ВР ухвалити закон про установу бізнес-омбудсмена

Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні в понеділок схвалив проект закону "Про установу бізнес-омбудсмена".

Як повідомила під час засідання уряду заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська, ухвалення цього законопроекту потрібне для дерегуляції бізнесу і співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

"Щоб бізнес-омбудсмен міг реалізовувати свої повноваження і діяти в правовому полі, необхідно врегулювати його діяльність на рівні закону", - сказала вона і додала, що для регулювання діяльності бізнес-омбудсмена недостатньо постанови Кабміну.

За словами Н.Микольськоъ, після ухвалення і набуття чинності цього закону необхідно буде також провести вибори бізнес-омбудсмена - законопроект передбачає відповідну процедуру.

На позачерговому засіданні Кабміну Н.Микольська представляла Міністерство економрозвитку і торгівлі, міністр Айварас Абромавичус був відсутній.

Як повідомлялося, МЕРТ розробив законопроект "Про установу бізнес-омбудсмена" ще в квітні 2015 року.

Документ визначає правові принципи створення і організації діяльності установи бізнес-омбудсмена, напрями його діяльності і принципи взаємодії з державою, підприємцями, держорганами і місцевим владою.

Законопроект гарантував бізнес-омбудсменові, його заступникам і співробітникам, що безпосередньо розглядає скарги підприємців, недоторканність на увесь термін їх перебування на посаді.

У законопроекті вказано, що бізнес-омбудсмен, його заступники і дослідники (співробітники, які безпосередньо розглядатимуть скарги підприємців) не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані без згоди усіх членів наглядової ради бізнес-омбудсмена.

Установа бізнес-омбудсмена буде незалежним від держорганів і місцевої влади, непідзвітним і непідконтрольним їм.

Рішення про обрання бізнес-омбудсмена і його заступників прийматиметься одноголосно наглядовою радою, створеною групою сторін - учасників Меморандуму про взаєморозуміння для української антикорупційної ініціативи від 12 травня 2014 року, яким передбачено створення установи бізнес-омбудсмена. Цей меморандум підписали Кабінет Міністрів, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Організація економічного співробітництва і розвитку, Американська торгова палата в Україні, Європейська бізнес-асоціація, Федерація роботодавців України, Торгово-промислова палата України і Український союз промисловців і підприємців.

Наглядову раду пропонується утворити з уповноважених представників групи сторін, які створюють три блоки: перший - Кабмін, другий, - міжнародні фінансові установи, третій - представники бізнесу. Рішення в наглядовій раді прийматимуться шляхом голосування блоками, кожен блок має в наглядовій раді один голос.

Бізнес-омбудсмен і його заступник можуть бути громадянами України або іноземцями, мати бездоганну ділову репутацію, високі моральні якості, повну економічну або юридичну освіту. Бізнес-омбудсмен і його заступники, призначені Кабміном до набуття чинності закону, вважатимуться призначеними відповідно до цього закону.

У листопаді 2014 року уряд України вирішив створити раду бізнес-омбудсмена як свій постійний консультативно-дорадчий орган. У грудні 2014 року бізнес-омбудсменом був призначений екс-комісар ЄС із питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту і боротьби з шахрайством Альгірдас Шемета.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Блінкен зустрівся з представниками Фонду DEJURE та Центру протидії корупції

МВС повідомило про 21 пораненого внаслідок учорашнього обстрілу Харкова

На харківському напрямку в районах Лук'янців і Вовчанська ЗСУ перемістилися на більш вигідні позиції, бої тривають - Генштаб

У Києві на вул. Антоновича частково відновлено рух транспорту після пошкодження тепломагістралі - КМДА

Кулеба провів зустріч із міністрами опозиційного уряду Лейбористської партії Великої Британії

Аварійні відключення світла населенню пов'язані зі значним зростанням споживання - голова "Укренерго"

Кулеба і Блінкен провели перший раунд переговорів у Києві в піцерії "Veterano Pizza"

Умєров в Анкарі обговорив із турецьким колегою співпрацю у сфері оборони, ситуацію на фронті та регіоні Чорного моря

Аварійні відключення світла застосовуватимуться в Україні з 21:00 до 24:00 вівторка

Захист України від корупції має бути таким же сильним, як і її військова оборона

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА