Персональну виставку Юрія Панкевича відкрили у Полтавському художньому музеї

Автор: Полтавський художній музей ім. М. Ярошенка | 22 січня 2020 12:52 |

Наприкінці ХХ ст. у процесі бурхливого національного відродження українське суспільство після кількох десятиліть бездуховності знову повернулось до призабутих християнських цінностей. У незалежній державі розпочалося активне відновлення уцілілих і будівництво нових храмів, наповнення їх внутрішнього інтер’єру предметами літургійного та обрядового характеру. До сакральної тематики звернулось чимало знаних і молодих майстрів, проте лише невелика частина з них зуміла по-справжньому усвідомити основне завдання та мету релігійного мистецтва, оволодіти багатовіковими традиціями храмової архітектури, іконопису, сницарства  тощо.


Серед митців, які талановито й зі смаком створюють чудові, високого художнього рівня предмети та комплексні облаштування культових споруд Полтавщини,  Юрій Андрійович ПАНКЕВИЧ,  персональну виставку якого«Різдво в моєму серці» відкрито 17 січня у малій виставковій залі (прес-центрі)    Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка.

Народився 1 січня 1957 року в місті Самбір Львівської області в сім’ї службовців. З дитинства мав хист до образотворчого мистецтва: малював,  самостійно оволодів технікою різьблення по дереву. В родині підтримували захоплення сина. Набір стамесок, подарований батьком, Юрій Панкевич зберігає до цього часу.    

 Юнак мріяв учитися. Після закінчення школи вступив до Ужгородського училища прикладного мистецтва за спеціальністю «художня обробка дерева». Тут його високоосвіченими вчителями були народний художник СРСР Василь Свида, а також Іван Гарапко, Вільгельм Берец, Олександр Петкі та ін. Саме від них і проросли ті перші пагінці любові до різьблення, творчості в цілому. Наставникизачарували його своєю майстерністю, сенсом утверджуваного життя. Дали йому крила для злету в широкі обрії мистецтва.

 Навчання в училищі перервала строкова служба, проходження якої було пов'язане з військово-морським флотом.

Після армії, у 1979 році, Юрій Панкевич вступив до Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва (з 2004 – Львівська національна академія мистецтв) на факультет художнього ткацтва, де оволодів технікою виготовлення гобеленів і захистив із відзнакою дипломну роботу на тему «Карпатська сюїта», яка пізніше виставлялась на виставці у Мадриді (Іспанія).

Завершив навчання у Львові 1984 року і приїхав до Полтави, де на той час мешкала сім’я. Працював у художньо-виробничому комбінаті. Саме тоді, оздоблюючи громадські установи, а згодом, виконуючи замовлення релігійних громад,  повернувся до різьбярства.Вивчав різьблені артефакти  митців як  попередніх поколінь, так і сучасників. Набутий досвід втілював у виконанні оздоблення ікон та іконостасів у багатьох областях України.

Нині Юрій Панкевич – визнаний майстер різьблення. Інтер’єри багатьох полтавських храмів прикрашають його вишукані роботи. Він є автором проекту та виконавцем більшої частини різьби іконостасу Свято-Пантелеймонівської церкви, кіотів і різьби з позолотою для Спаської церкви, автором та виконавцем іконостасу  дзвіниці Свято-Успенського собору, Свято-Покровської церкви, іконостасу та кіотів Свято-Георгіївського храму (с. Нижні Млини). Майстер зізнається, що саме у різьбленні іконостасів найповніше розкрилася його душа, відчула радість творчості, саме тут вона доторкнулася до вічних істин, відпочила від буденності.

У доробку Юрія Панкевича особливе місце посідають ікони. На його рахунку – близько сотні робіт, які зберігаються у  приватних колекціях в Україні та за кордоном. На роботах, що експонуються, зображені святі (Пантелеймон Цілитель, святий Миколай, Віктор Дамаський, Георгій Переможець), Ісус та Богородиця. Один з найпоширеніших іконографічних типів східного християнства – зображення з Ісусом – «Господь Вседержитель» (Христос Пантократор), використовується в одиночних іконах, в складі деісусних композицій, іконостасах, настінних розписах і традиційно займає простір центрального купола православного храму або найвищої частини апсиди. Іконографія Богородиці представлена майже повністю – є Одигитрія (Провідниця), Елеус (Милування), Оранта (Знамення), Панахранта (Всецариця, Всемилостива) та акафістні ікони (на даній виставці «Нев'янучий Цвіт»). Юрій Панкевич виконав усі кіоти і дерев’яні зображення. Ікони, що містять малюнок та литво, виконані в співавторстві з Л. Губською, Ю Коваль, В. Зінкевичем, О. Ілаловим. Роботи створені із вільхи, липи та груші. Деякі вкриті сусальним золотом, прикрашені стразами або містять срібне чи золоте художнє литво (різи).

 Художня творчість Юрія Панкевича – це художній зріз його думок, поривань, любові, які відчуті та пропущені через образовираження автора. Йому вдається філігранно подати різьблення через архетипи українства, поетику в прозі, правдиво, безпосередньо й водночас – велично, що не залишає байдужим глядача.

Юрій Панкевич – лауреат єпархіальної премії імені преподобного Паїсія Величковського у  номінації «Мистецтво» (2019).

Ікона «Нев’янучий цвіт» Юрія Панкевича визнана переможницею конкурсу в номінації «художнє різьблення по дереву» в рамках всеукраїнського мистецького проекту «Кращий твір 2019 року».

 Мистецтво різьбленої з дерева ікони, яке прийшло до нас із глибини століть, зберігаючи свої мотиви, символи, композиції, зараз переживає своє друге народження, набуваючи сучасного звучання у творах талановитого майстра Юрія Панкевича.  Дивлячись на образи, народжені різцем і талантом нашого сучасника, розумієш: традиція жива.  Традиція триває.

          

Марина Попкова, Полтавський художній музей

(галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень