Виставку «Час янголів» підготували у музеї в Коломиї

Автор: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського у Коломиї | 14 січня 2020 15:55 |



Щороку Різдвяні свята в  Музеї писанкового розпису наповнені колядками й віншуваннями колядницьких гуртів.


І цьогоріч новий мистецький рік у Музеї розпочали в часі Різдвяних свят колядою й презентацією виставки «Час янголів» з колекцій Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського та Музею сакрального мистецтва імені Владики Миколи Сімкайла.

На виставці представлено ікони на дереві й полотні, скульптури ангелів, різьблені свічники-трійці церковно-літургійного й обрядово-побутового призначення, а також ручні хрести, виконані здебільшого невідомими майстрами з Коломийського, Косівського та Верховинського районів Івано-Франківської області, а також із селища Золотого Потоку, що на Тернопільщині, відомого своїми монастирськими мистецькими майстернями. Більшість творів, репрезентують ХІХ ст., і лише поодинокі з них датовані ХХ й кінцем ХVІІІ ст.

Поряд із творами Національного музею на виставці представлено невелику частку експонатів із Музею сакрального мистецтва, що діє при Катедральному соборі Преображення Господнього УГКЦ у Коломиї. Завдяки своїй невтомній праці, наполегливості, патріотизму та вродженому відчуттю естетики владика Коломийсько-Чернівецької епархії УГКЦ Микола Сімкайло (21.11.1952 р. – 21.05. 2013 р.) сформував унікальну як з мистецького, так і історичного аспектів колекцію творів українського сакрального мистецтва, врятувавши їх від нещадного нищення тодішнім тоталітарним режимом. 

Доповнюють виставку репродукції різдвяних листівок відомого митця-універсаліста Святослава Гординського, різдвяні павуки, дідухи й ангели з соломи, виконані сучасними місцевими умільцями.

Особливістю згаданої виставки є те, що майже кожен із представлених творів, відображає янгола – символ чистоти й віри, Божої допомоги й захисту, завдяки чому експозиція наповнена атмосферою урочистості Різдвяних свят.

З вітальним словом до присутніх звернулася генеральна директорка Національного музею Ярослава Ткачук, а правлячий архієрей Коломийської єпархії УГКЦ кир Василій Івасюк поблагословив святкову громаду.

Чудовим різдвяним подарунком, що надав урочистості й святкового настрою присутнім, стали колядки у виконанні хору Катедрального собору Преображення Господнього УГКЦ «Світло Тавору» під керівництвом Світлани Гаргат та родинного тріо Іванки, Іринки та Богдана Кіцелюків.

Оксана Ясінська,
завідувачка Музею писанкового розпису – філії
НМНМГП імені Й. Кобринського

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень